Diety w różnych chorobach (okładka  twarda, wyd. 01.2008)

Każdy sprzedawca w empik.com jest przedsiębiorcą. Wszystkie obowiązki związane z umową sprzedaży ciążą na sprzedawcy.

Potrzebujesz pomocy w zamówieniu?

Zadzwoń

Produkt niedostępny

Dodaj do listy Moja biblioteka

Masz już ten produkt? Dodaj go do Biblioteki i podziel się jej zawartością ze znajomymi.

Może Cię zainteresować

Potrawy leczą... albo szkodzą. Pożywienie bywa lekiem, ale może być także trucizną. To co jemy i jak przyrządzamy posiłki w dużym stopniu wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie, a nawet, jak dowiedziono, na sprawność ciała i umysłu, na nastrój, a więc również na życie zawodowe i osobiste. Gusty i upodobania dietetyczne kształtuje tradycja. Jemy to, do czego przywykliśmy od dzieciństwa i w taki sposób, w jaki nas uczono, niechętnie przyjmując nowe potrawy i z trudem zmieniając zwyczaje żywieniowe. Niestety, nasza polska tradycja kulinarna raczej zdrowiu nie sprzyja - jadamy na ogół dużo tłuszczu, zbyt często pojawiają się na naszych stołach potrawy smażone i pieczone, zaś mało jest surówek, warzyw i owoców. Zwyczaje żywieniowe są wręcz obezwładniające. Pamiętam pewnego pacjenta oddziału kardiologicznego, o nadmiernie obfitych kształtach, leczonego na zawał mięśnia sercowego. Podawano mu lekko strawne posiłki w skromnych porcjach, by go nieco odchudzić i w ten sposób zmniejszyć obciążenie chorego serca. Na nic, bo troskliwa żona, zresztą na jego wyraźne żądanie, przynosiła mu z domu, wbrew zaleceniom lekarza, kotlety schabowe i pieczone kaczki, w przekonaniu, że jest to najlepszy sposób na odzyskiwanie sił i zdrowia. Właściwa dieta zapobiega wielu chorobom, również nowotworowym, a także pomaga leczyć już występujące. Leczenie dietetyczne, w przypadku wielu schorzeń, uchodzi za równorzędne z chirurgicznym, farmakologicznym, a bywa, że udaje się uniknąć, dzięki właściwej diecie, innych przykrych terapii. W książce tej zamieściliśmy najważniejsze zasady dietetyczne i przykładowe przepisy kulinarne polecane w chorobach wymagających szczególnej diety. Opracowała je wiceprezes Z. G. Polskiego Towarzystwa Dietetyki mgr Helena Ciborowska - dietetyczka dyplomowana.
ID produktu: 1005776781
Tytuł: Diety w różnych chorobach
Autor: Bętkowska Teresa , Rożnowska Krystyna
Wydawnictwo: Agencja Wydawniczo-Usługowa Emilia
Język wydania: polski
Język oryginału: polski
Liczba stron: 188
Data premiery: 2008-01-01
Rok wydania: 2008
Data wydania: 2008-01-01
Forma: książka
Okładka: twarda
Wymiary produktu [mm]: 129 x 194 x 14
Indeks: 61849556
średnia 5
5
2
4
0
3
0
2
0
1
0
Oceń:
Dodając recenzję produktu, akceptujesz nasz Regulamin.
1 recenzja
5/5
13-03-2024 o godz 07:14 przez: grace | Zweryfikowany zakup
Często po nią Sięgam, dokładnie opisane diety
Czy ta recenzja była przydatna? 0 0

O autorach:

Diety w różnych chorobach ,
okładka  miękka, wyd. 05.2008
3.5/5
(3,5/5) 1 recenzja
Sposób na Żylaki ,
okładka  miękka, wyd. 01.2009
0/5
(0/5) 0 recenzji
Diety w różnych chorobach ,
okładka  miękka, wyd. 05.2008
3.5/5
(3,5/5) 1 recenzja

Zobacz także

Ostatnio oglądane

Podobne do ostatnio oglądanego