Żywność pełna kłamstw. Jak przemysł spożywczy świadomie rujnuje twoje zdrowie (okładka  miękka, wyd. 11.2014)

Każdy sprzedawca w empik.com jest przedsiębiorcą. Wszystkie obowiązki związane z umową sprzedaży ciążą na sprzedawcy.

Potrzebujesz pomocy w zamówieniu?

Zadzwoń

Produkt niedostępny

Dodaj do listy Moja biblioteka

Masz już ten produkt? Dodaj go do Biblioteki i podziel się jej zawartością ze znajomymi.

Może Cię zainteresować

Jedzenie jest jedną z głównych potrzeb człowieka. Bez niego organizm ludzki nie może prawidłowo się rozwijać i funkcjonować. Robiąc zakupy w supermarkecie, wierzymy, że znajdziemy tam szeroki wybór zdrowych produktów spożywczych. Jednak to tylko złudzenie.

Dr Grimm, ekspert zajmujący się odżywianiem oraz autor takich bestsellerów jak „Nie jedz tego” czy „Cukrowa mafia” przedstawia szokujące informacje na temat tego, co znajduje się w naszym codziennym pożywieniu. Uświadamia nam, że w dzisiejszych czasach rynek produktów spożywczych został opanowany przez korporacje, których interesy nie polegają na tym, by dostarczać świeżej i zdrowej żywności, a głównie takiej, która pięknie wygląda, posiada długi termin ważności i przyjemnie pachnie, a przy okazji rujnuje nasze zdrowie.Czy wiesz, co znajduje się w wędlinach, sokach, gotowych daniach czy mrożonkach, które na co dzień spożywasz? Autor opisuje, iż w ich składzie występuje wiele środków niebezpiecznych dla Twojego zdrowia, m.in. glutaminiany, benzoensan sodu czy aspartam. Dostarczane codziennie w formie pożywienia doprowadzają do zniszczenia komórek nerwowych, osłabiają zdolności koncentracji i powodują choroby neurodegeneracyjne, takie jak Alzheimer, Parkinson czy stwardnienie rozsiane. Są także przyczyną powstawania wielu nowotworów, osłabiają samopoczucie, a nawet inteligencję.

Teraz dzięki tej książce będziesz mógł dowiedzieć się, jakich produktów unikać, czym je zastępować i w jaki sposób mądrze wybierać żywność.

Czas w końcu poznać prawdę! Postaw na jakość i zdrowie.


Powyższy opis pochodzi od wydawcy.

ID produktu: 1102188034
Tytuł: Żywność pełna kłamstw. Jak przemysł spożywczy świadomie rujnuje twoje zdrowie
Podtytuł: Jak przemysł spożywczy świadomie rujnuje twoje zdrowie
Autor: Grimm Hans-Ulrich
Tłumaczenie: Jurczak Katarzyna
Wydawnictwo: Wydawnictwo Vital
Język wydania: polski
Język oryginału: niemiecki
Liczba stron: 320
Numer wydania: I
Data premiery: 2014-11-21
Rok wydania: 2014
Data wydania: 2014-11-21
Forma: książka
Okładka: miękka
Wymiary produktu [mm]: 204 x 22 x 146
Indeks: 15802668
średnia 3,8
5
8
4
1
3
1
2
0
1
1
Oceń:
Dodając recenzję produktu, akceptujesz nasz Regulamin.
4 recenzje
Kolejność wyświetlania:
Od najbardziej wartościowych
Od najbardziej wartościowych
Od najnowszych
Od najstarszych
Od najpopularniejszych
Od najwyższej oceny
Od najniższej oceny
13-08-2015 o godz 10:31 przez: Iwona Goc | Zweryfikowany zakup
Wspaniała lektura nie tylko dla osób dbających o swoje zdrowie, ale również dla rodziców, dla kobiet w ciąży i dla wszystkich ludzi, którzy mają pewne zaburzenia zdrowotne. Książka z jednej strony bardzo ciekawa, napisana jak opowiadanie, które czyta sie jednym tchem. Z drugiej strony przerażająca, gdzie nagle uświadamiamy sobie, że nasze powszechne ulubione produkty, nawet jeżeli uważamy je za zdrowe, kryją w sobie truciznę, która powoli może niszczyć nasze zdrowie. W książce znajduje sie również wiele przykładów i porad, jak można pozbyć się codziennej migreny, jak zachować witalnośc na stare lata i jak nie dać sie oszukać i manipulować w świecie pełnym pułapek. Ksiązka godna polecenia dla wszystkich osób i w każdym wieku.
Czy ta recenzja była przydatna? 0 0
5/5
21-04-2015 o godz 08:54 przez: Magdalena Senderowicz
„Żywność pełna kłamstw” jest już drugą książką pana doktora Grimma, którą miałam okazję przeczytać. Wcześniej miałam do czynienia z pozycją „Nie jedz tego!” i wspominam dobrze, chociaż w przypadku takich książek zawsze należy pamiętać o zdroworozsądkowym podejściu do sprawy. Oczywiste jest, że tego typu publikacje budzą wiele kontrowersji, jedni podchodzą do zawartych w nich informacji sceptycznie, inni biorą sobie do serca każdą radę autora. Które podejście jest prawidłowe?
Takie książki działają same z siebie – czytamy o szkodliwości jedzenia, z którym mamy do czynienia na co dzień i automatycznie w naszym mózgu zapala się czerwona lampka. Ja, z moimi skłonnościami do ortoreksji, naprawdę staram się jak najbardziej ograniczyć szkodliwość tego, co jem. Na szczęście nie daję się całkowicie porwać mojemu ortoreksyjnemu ja, bowiem chyba bym wtedy całkowicie ogłupiała. Czytając książki pokroju „Nie jedz tego!” czy właśnie „Żywność pełna kłamstw”, a nawet oglądając programy telewizyjne o podobnej tematyce, których teraz pojawia się coraz więcej, faktycznie zaczynamy się zastanawiać nad tym, co jemy – zwiększa się nasza świadomość w tej kwestii i to z pewnością działa na naszą korzyść. A swoją drogą to naprawdę niesamowite i chwilami nie do uwierzenia, co wyrabia przemysł spożywczy!
Czy są jednak jakieś „ale”? Tak, a przynajmniej w moim odczuciu. Im głębiej wchodzę w wiedzę dotyczącą szkodliwości danych produktów spożywczych, tym bardziej widzę, że jedynym zdrowym podejściem byłoby… odżywianie się energią kosmiczną! I właśnie dlatego trzeba zachować zdrowy rozsądek i nie dać się zwariować – faktycznie w dzisiejszych czasach ciężko o naturalne produkty dobrej jakości, ale nawet sam doktor Grimm między wierszami daje nam do zrozumienia, że wszystko jest trucizną dopiero w odpowiedniej ilości. Substancje takie jak glutaminian czy aspartam są jak najbardziej szkodliwe, ale na pewno nikt nie umrze od ich minimalnej ilości.
Podoba mi się rzetelne podejście autora do tematu – znaleźć tutaj można konkretną wiedzę na temat substancji takich jak różne barwniki i wzmacniacze dodawane do pożywienia, leki typu ritalin, wyżej wspomniany glutaminian i aspartam, czy też aluminium. Autor przedstawia chwilami wiedzę wręcz encyklopedyczną (zwłaszcza w leksykonie umieszczonym na końcu książki, gdzie znajdziemy również informacje o tych dobrych elementach pożywienia: mikro i makroelementy, witaminy, koenzym Q10 itd.), co w moim odczuciu jest rzeczą bardzo pozytywną. Dodatkowym urozmaiceniem są historie ludzi, którzy zmagali się z różnymi dolegliwościami związanymi z pożywieniem.
Książkę czytało mi się naprawdę bardzo dobrze i polecam ją gorąco zwolennikom zdrowego odżywiania, ale nie tylko – dzięki takim pozycjom naprawdę zaczynamy inaczej postrzegać produkty, z którymi mamy do czynienia na co dzień. Jest to kolejna publikacja doktora Grimma, która daje do myślenia i zwiększa świadomość społeczeństwa, a to z kolei prowadzi do wprowadzania stopniowych zmian w jadłospisie. Mamy tutaj do czynienia z naukową terminologią i podobnym podejściem, ale przy tym wszystkim całość napisana jest w sposób całkowicie zrozumiały i przystępny dla czytelnika – każdy termin zostaje przez autora wyjaśniony. Pozycja rzetelna, konkretna i z pewnością godna uwagi.
Czy ta recenzja była przydatna? 1 0
5/5
07-01-2015 o godz 13:40 przez: fiolka
Wreszcie książka, która wyjaśnia w sposób bezstronny wszystko na temat ogólnie dostępnej żywności i tego co ona zawiera. Książka, która kształci na temat ryzyka i skutków ubocznych gotowych produktów kupowanych w supermarkecie, które występują w naszej współczesnej diecie. Jak one działają na nasz organizm, jak doprowadzają do powstawania wielu ciężkich chorób i wreszcie jak koncerny spożywcze bez żadnych skrupułów wstrzykują świństwa do produktów, które my spożywamy. Ta książka pomogła mi zmienić moją dietę i sposób odżywiania. Dziękuję.
Czy ta recenzja była przydatna? 1 0
5/5
15-10-2018 o godz 19:06 przez: Karolina Gleinert
Żywność pełna kłamstw — dr Hans-Ulrich Grimm to książka w swoim układzie przypomina nam poprzednie publikacje autora. Na początku każdego rozdziału mamy historię, która przybliża nam dane zagadnienie, następnie możemy przeczytać wyjaśnienia twórcy i przybliżać nam, dlaczego doszła do takiego określonego wydarzenia. Możemy przeczytać, jakie były prowadzone badania, które ujawniły zagrożenia wynikające z jedzenia i działania koncernów na całym świecie. Profesor Konrad Beyreuth przedstawia nam swoje badania dotyczące występowania choroby Alzheimera, autyzm na przykładzie chłopca z Norwegii. W książce możemy poznać Wolfganga Beckera z Krefeld, nękają dziwne bóle głowy wywołane glutaminianem. Glutaminian to jest popularny dodatek do artykułów spożywczych. Inną osobę, którą możemy poznać w książce to Kaethe Keutel, choruje na Alzheimera. W pozycji możemy przeczytać wiele więcej przykładów zachorowania, przez użycie składnika chemicznego dodanego do różnych artykułów spożywczych. Książce aspartam, fruktoza, cukier, lek ritalin, sztuczne barwniki, aluminium, etc. Po przeczytaniu pozycji dowiemy się jak dana historia, problem zdrowotny naszych bohaterów się skończył lub został rozwiązany. W książce znajdziemy opisy różnego rodzaju produktów, które możemy zakupić w supermarketach, właśnie one szkodzą naszemu organizmowi i zdrowiu. Autor zadaje sobie wiele pytań, np. jaki wpływ na występowanie autyzmu u dzieci ma mleko? Co może być niebezpiecznego po spożyciu colę light, fanta oraz innych napojów słodzących? Dlaczego cukierki mają kolorowy? Jaki wpływ na mózg ma chemia znajdująca się w pożywieniu? Dlaczego u człowieka rozwija się guz mózgu, depresja, agresja? Jak dochodzi do utraty pamięci? Wiele innych pytań, autor zadaje sobie na temat chorób, które dotykają nas ludzi. Wszystkie zagadnienia autor przedstawia nam i wyjaśnia na podstawie opowiadania, autentycznych historii, wyników badań oraz odkryć. Książka Żywność pełna kłamstw została napisana w bezpośrednim językiem, który jest jasny, konkretny i przejrzysty dla czytelnika. Narracja i obrazowy styl działa na umysł człowieka. Twórczość zainteresowała mnie i przekazała wiele cennych informacji dotyczących dodatków chemicznych. Na końcu publikacji mamy wykaz rzeczy, które nam szkodzą oraz co nas odżywia. W formie alfabetycznym przedstawiono nazwy komórek mózgowych, substancji odżywczych, produktów żywnościowych, chorób oraz określenia biochemiczne i biologiczne. Możemy również znaleźć listę w skróconej formie wiele ciekawych i popularnych produktów, które możemy spożywać codziennie. Nie zawsze wiadomo, że wyniku ich spożycia trujemy się i niszczymy swoje zdrowie. Karagen to składnik śmietan, lodów i deserów. Powoduje w naszym organizmie niszczenie śluzówki jelita oraz rozwijanie się raka piersi. Siarczyny to składnik win, suszonych owoców. Jest to konserwant, który powoduje astmę, stany duszności i zapalenia jelit. Dr Hans-Ulrich Grimm przytacza dowody, że schorzenia mają swoje źródła w jedzeniu. Właśnie dzięki jego przykładom, historiom i wyników badań powoduję, że zaczynamy zwracać uwagę, co będziemy jeść. Pożywienie jest niezbędne dla naszego życia i zdrowia. Jakość jedzenie jest ważny dla naszego rozwoju, kondycji i samopoczucia. Ważne jest świadomość ludzi, co zawierają pożywienia i co warto kupować w ramach codziennych zakupów. Jest to pierwszy krok do zdrowia i życia. Nasze kolejne zakupy, będą polegać na oglądaniu i interpretacji etykiet oraz wybieraniu mądrze zdrowych produktów. Mózg i organizm będzie nam za to wdzięczny.
Czy ta recenzja była przydatna? 0 0

Zobacz także

Inne z tego wydawnictwa Pleśń - ukryta przyczyna chorób
5/5
27,17 zł
Promocja
25,19 zł  najniższa cena

49,40 zł  cena regularna

Inne z tego wydawnictwa Joga
4.7/5
112,99 zł
Megacena
Inne z tego wydawnictwa Jak skutecznie zajść w ciążę. Wyluzuj i zostań mamą
4.3/5
26,64 zł
Promocja
26,64 zł  najniższa cena

44,40 zł  cena regularna

Podobne do ostatnio oglądanego