Szabatowe przepisy. 100 receptur na żydowskie dania (okładka  twarda, wyd. 11.2023)

Sprzedaje empik.com : 43,99 zł

43,99 zł
69,99 zł porównanie do ceny sugerowanej przez wydawcę
Odbiór w salonie 0 zł
Wysyłamy w 1 dzień rob.

Sprzedaje Bookland : 58,44 zł

Sprzedaje PROGMAR ksiazki-medyczne : 58,41 zł

Sprzedaje Matfel : 55,58 zł

Wszyscy sprzedawcy

Każdy sprzedawca w empik.com jest przedsiębiorcą. Wszystkie obowiązki związane z umową sprzedaży ciążą na sprzedawcy.

Potrzebujesz pomocy w zamówieniu?

Zadzwoń
Dodaj do listy Moja biblioteka

Masz już ten produkt? Dodaj go do Biblioteki i podziel się jej zawartością ze znajomymi.

100 przepisów na tradycyjne dania szabatowe, nowojorskie klasyki i zanurzoną w koszerności nowoczesność.

Wejdź do kuchni Marca Grossmana, który w Paryżu prowadzi kilka restauracji, i odkryj zarówno smaki ulicznego jedzenia, jak i bardziej intymną kuchnię opartą na tradycyjnych żydowskich przepisach z dzieciństwa autora.

Bajgle, banana bread, bob bowl przywodzą na myśl gwar nowojorskiej ulicy.

Chrupiąca chałka, kugel, czulent, holiszkies, cymes, gefilte fish, strudel subtelnie przemycają ideę szabatu, czasu odpoczynku, bliskości i odnawiania więzi z rodziną. Zadbania o siebie i bliskich.

Poczuj spokój i równowagę płynącą z obcowania z szabatową kuchnią.

W święto Purim upiecz hamantasze, tak słodkie jak smak zwycięstwa, w Chanukę usmaż latkes, a na święto Pesach przygotuj wspaniały talerz sederowy.

Odkryj bogactwo smaków i zapachów rodzących się na styku wielobarwnych kultur.

Marc Grossman – potomek Żydów aszkenazyjskich. Dorastał na Manhattanie, obecnie mieszka w Paryżu, gdzie prowadzi sieć autorskich restauracji. Autor wielu książek kucharskich. W swoich przepisach łączy tradycję z nowoczesnością: kuchnię koszerną z kuchniami świata.

Powyższy opis pochodzi od wydawcy.

ID produktu: 1413219322
Tytuł: Szabatowe przepisy. 100 receptur na żydowskie dania
Autor: Grossman Marc
Tłumaczenie: Kasprzak-Kozikowska Eliza
Wydawnictwo: Znak Koncept
Język wydania: polski
Język oryginału: francuski
Liczba stron: 224
Numer wydania: I
Data premiery: 2023-11-08
Rok wydania: 2023
Data wydania: 2023-11-08
Forma: książka
Okładka: twarda
Wymiary produktu [mm]: 240 x 20 x 200
Indeks: 58101674
średnia 4,8
5
25
4
4
3
1
2
0
1
0
Oceń:
Dodając recenzję produktu, akceptujesz nasz Regulamin.
6 recenzji
Kolejność wyświetlania:
Od najbardziej wartościowych
Od najbardziej wartościowych
Od najnowszych
Od najstarszych
Od najpopularniejszych
Od najwyższej oceny
Od najniższej oceny
5/5
14-11-2023 o godz 21:05 przez: Anonim | Zweryfikowany zakup
Bogaty zestaw potraw, dobre zdjęcia, dobrze wyjaśnione przepisy. Indeks ułatwia wyszukiwanie dań. Polencam
Czy ta recenzja była przydatna? 0 0
5/5
09-05-2024 o godz 08:53 przez: Elżbieta | Zweryfikowany zakup
Ciekawe przepisy i ładnie wydana
Czy ta recenzja była przydatna? 0 0
30-11-2023 o godz 02:35 przez: Anonim | Zweryfikowany zakup
Urocze.A przy tym smaczne
Czy ta recenzja była przydatna? 0 0
5/5
09-06-2024 o godz 14:51 przez: Monika | Zweryfikowany zakup
Dostawa mega szybka
Czy ta recenzja była przydatna? 0 0
5/5
17-11-2023 o godz 18:52 przez: Agnieszka
Mam słabość do kuchni żydowskiej, najpewniej przez chałkę, która jest Świętym Graalem całego pieczywa, przywoływaczem dzieciństwa i ratunkiem, kiedy chce się zjeść coś dobrego, bo z chałki można jeszcze zrobić kilka innych smakołyków, i to w zaledwie kilka chwil. Nawet czerstwa chałka się nie zmarnuje. Do tej pory moim jedynym przewodnikiem po tej kuchni była Fania Lewando i jej „Dietojarska kuchnia żydowska”, również wydana przez ZNAK. Potem było długo, długo nic. Teraz ukazała się inna książka, której autor, pochodzący z Manhattanu nowojorski Żyd, którego korzenie sięgają Rosji, od czternastu lat mieszkający w Paryżu, serwuje w swoich restauracjach to, co najlepsze ma kuchnia żydowska, czasem tylko coś zmieniając, by nadać świeżości wiekowym przepisom. Sto receptur na żydowskie dania, z którymi bez problemu poradzi sobie każdy. Wszystkie „Szabatowe przepisy” są koszerne, ale autor nie ogranicza się tylko do kuchni tradycyjnej. Szalenie podoba mi się filozofia Marca, dla którego wspólne jedzenie posiłku to dziś już nagminnie zaniedbywany sposób na budowanie więzi. Nawet jeśli ludzie jedzą wspólny posiłek, to bardzo często, zamiast rozmawiać przy jedzeniu, patrzą w ekrany smartfonów. Przy tej procedurze sami sobie odbieramy przyjemność z delektowania się smakiem potraw i bliskością drugiej osoby. Nauczmy się stawiać granice, dobre granice. Czas na wspólny posiłek jest święty, elektronika WON!  Proste. U mnie na pierwszy ogień poszedł przepis na hamantasze, czyli uszy Hamana. Kolejnym wyzwaniem będzie chałka upleciona z sześciu wałeczków (do tej pory ogarniałam trzy), więc trzymajcie kciuki :) Ta książka sprawdzi się idealnie, jeśli planujecie wspólne święta :) IG @angelkubrick
Czy ta recenzja była przydatna? 1 0
5/5
21-01-2024 o godz 15:41 przez: Anonim
Ta książka jest idealnym dowodem na to, że nasze przeznaczenie ukazuje się dużo wcześniej, zanim tak naprawdę zdamy sobie z niego sprawę. Autor bowiem nie spodziewał się, że podejmując pracę jako szabatowy kucharz w żydowskim stowarzyszeniu studenckim w późniejszym czasie otworzy własne restauracje i napisze kilka książek kucharskich. Wciąż podkreśla, że była to ciężka praca, która wymagała od niego wiele wysiłku oraz cierpliwości. Wszystkie przepisy, które znajdziecie w tej książce są koszerne, czyli zawierają dania w których oddzielone zostało mięso od mleka. To całkowita kuchnia żydowska spisana i przygotowana z dodatkiem ilustracji dań zrobionych przez samego autora. Dział pierwszy to kuchnia szabatowa a w niej przepis na chałkę, smalec ze skwarkami, kugel ziemniaczany, rosół z kury z knedlami z macy, gefilte fish, pieczony łosoś, pieczony kurczak i wiele innych w tym ciast, aż do 109 strony. W drugim dziale mamy przepisy na pozostałe dni. Znajdują się w nich francuskie tosty z chałki, naleśniki marokańskie zwane msemen, pancakes z płatków owsianych, barszcz, tosty z czereśniami i pieczonymi pomidorkami koktajlowymi, bajgle, pączki z dżemem i cukrem pudrem zwane sufganijot, placki z cebulą, smażone ozorki i wiele innych smacznych dań. Od strony 208 znajdziecie aneksy, czyli spis treści wypisanych dań. Wszystkich receptur jest tutaj aż sto i co ciekawe, niektóre samemu można bardzo łatwo przyrządzić. Zanim poznamy przepis, przeczytamy kilka słów bądź zdań od samego autora. W zależności od dania, strona jest podzielona na liczbę osób, która posili się tą porcją, spis produktów, wykonanie ciasta, nadzienia oraz pieczenie, a na stronie obok lub pod przepisem, który nieraz jest krótki, znajduje się zdjęcie końcowe danej potrawy, czy ciasta. We wstępnych słowach autora przed każdym przepisem zdradza nam sekretny składnik, bądź ważność wykonania pewnych działań po kolei. To wszystko ma bowiem wpływ na efekt końcowy. Zdjęcia gotowego dania wyglądają tak smakowicie, że niemal czuć jak pięknie pachną. To książka, która zostanie z nami na dłużej, gdyż niektórych potraw aż żal nie wypróbować samemu. Napisana wspaniałym stylem, dodającym nadziei i utwierdzeniu nas, że możemy być sami wspaniałymi szefami we własnej kuchni. Wydana w twardej, nieco większej oprawie. Bardzo ją polecam:-)
Czy ta recenzja była przydatna? 0 0
Prezentowane dane dotyczą zamówień dostarczanych i sprzedawanych przez empik.

Zobacz także

Inne z tego wydawnictwa Leśne gotowanie
4.7/5
37,99 zł
Megacena

Klienci, których interesował ten produkt, oglądali też

Podobne do ostatnio oglądanego