Każdy sprzedawca w empik.com jest przedsiębiorcą. Wszystkie obowiązki związane z umową sprzedaży ciążą na sprzedawcy.
Masz już ten produkt? Dodaj go do Biblioteki i podziel się jej zawartością ze znajomymi.
Sprawdź jak złożyć zamówienie krok po kroku.
Możesz też zadzwonić pod numer +48 22 462 72 50 nasi konsultanci pomogą Ci złożyć zamówienie.
"Rozmowa o kuchni nie jest dziś we Włoszech czynnością ani niewinną, ani pozbawioną ryzyka”.
Każdy wie, że do carbonary nie dodaje się śmietany, a spaghetti bolognese niewiele ma wspólnego z prawdziwym ragù. Ale czy na pewno? Może wszystko, co wiemy o "tradycyjnych” włoskich makaronach, nie jest do końca prawdą?
Nakarmieni „jedynymi słusznymi” przepisami na tradycyjne włoskie dania, nie zdajemy sobie sprawy, że receptury na większość z nich wciąż ewoluują, a legendy, które narosły wokół niektórych, bardzo często rozmijają się z prawdą.
Czy wiesz, że carbonara wcale nie ma włoskiego rodowodu, a fettuccine powstało, kiedy Alfredo di Lelio, troskliwy mąż i szef kuchni, chciał przygotować pożywny posiłek zmęczonej porodem żonie? Czy zgadniesz, która bogini i jej piękno były inspiracją dla idealnego kształtu tortellino?
Rozsiądź się wygodnie z talerzem pełnym pasta al pomodoro i posłuchaj historii o tym, dlaczego dozwolone jest jedzenie spaghetti z sosem bolońskim i co wspólnego z włoskimi daniami ma Meksyk. Palce lizać!
Książka uhonorowana Premio Bancarella della Cucina.
"Czytałem z wypiekami na twarzy, a nieczęsto mi się to zdarza! W tej książce jest wszystko to, za co kocham Włochów – ogromna kulinarna erudycja, silne emocje, uzasadnione złośliwości oraz ogromna miłość do kuchni. Świetna, lekka jak piórko i mądra książka o tym, że najciekawsze historie zawsze rozgrywają się w kuchni”.
Bartek Kieżun – dziennikarz, kucharz i fotograf. Autor serii przewodników kulinarnych po świecie śródziemnomorskim
Powyższy opis pochodzi od wydawcy.
ID produktu: | 1298366906 |
Tytuł: | Historia makaronu w dziesięciu daniach. Od tortellini do carbonary |
Tytuł oryginalny: | Historia makaronu w dziesięciu daniach. Od tortellini do carbonary |
Autor: | Cesari Luca |
Tłumaczenie: | Kłodecki Mateusz |
Wydawnictwo: | Znak Koncept |
Język wydania: | polski |
Język oryginału: | włoski |
Liczba stron: | 336 |
Numer wydania: | I |
Data premiery: | 2022-06-01 |
Rok wydania: | 2022 |
Data wydania: | 2022-06-01 |
Forma: | książka |
Okładka: | miękka |
Wymiary produktu [mm]: | 196 x 21 x 140 |
Indeks: | 41748565 |
Podziel się na Facebooku
Właśnie zrecenzowałem Historia makaronu w dziesięciu daniach. Od tortellini do carbonary
"Rozmowa o kuchni nie jest dziś we Włoszech czynnością ani niewinną, ani pozbawioną ryzyka”. Każdy wie, że do carbonary nie dodaje się śmietany, a spaghetti bolognese niewiele ma ...