Smak kwiatów pomarańczy. Rozmowy o kuchni i kulturze (okładka  twarda, wyd. 09.2018)

Każdy sprzedawca w empik.com jest przedsiębiorcą. Wszystkie obowiązki związane z umową sprzedaży ciążą na sprzedawcy.

Potrzebujesz pomocy w zamówieniu?

Zadzwoń

Dostępny w salonie empik

Dodaj do listy Moja biblioteka

Masz już ten produkt? Dodaj go do Biblioteki i podziel się jej zawartością ze znajomymi.

Może Cię zainteresować

„Smak kwiatów pomarańczy to książka, w której patrzymy na świat przez pryzmat kuchni – jej związków ze sztuką, historią, muzyką i architekturą. To kolekcja pięknych kulinarnych wspomnień (chrupiące karczochy we Florencji, tuńczykowe ragù z Palermo, cukierki o smaku kwiatów pomarańczy w Rzymie) oraz ich powiązań ze sztuką (La Brioche Chardina, wiersz Pasoliniego przywołujący wspomnienie zapachu jaśminu i gorącej zupy). Co można zjeść, przemierzając rzymskie uliczki w blasku wschodzącego słońca? Jakie danie przypomina Wariacje Goldbergowskie? Jak przez lata zmieniała się rola kobiety w kuchni? W jaki sposób jedzenie wpłynęło na zjednoczenie Włoch? A jak przeobrażenia ostatnich dwudziestu pięciu lat w Polsce wpłynęły na polską kuchnię? Z czego robić chleb, kiedy nie ma mąki? Rozmawiamy o tym, co nas zachwyca, bawi i głęboko porusza. O tym, co jest w jedzeniu – więc także i w życiu – najważniejsze. ”

Autorki


Powyższy opis pochodzi od wydawcy.

ID produktu: 1206584756
Tytuł: Smak kwiatów pomarańczy. Rozmowy o kuchni i kulturze
Autor: Capponi-Borawska Tessa , Drotkiewicz Agnieszka
Wydawnictwo: Wydawnictwo Czarne
Język wydania: polski
Język oryginału: polski
Liczba stron: 200
Numer wydania: I
Data premiery: 2018-09-05
Data wydania: 2018-09-05
Forma: książka
Okładka: twarda
Wymiary produktu [mm]: 214 x 132 x 20
Indeks: 26521718
średnia 4,5
5
18
4
13
3
0
2
0
1
1
Oceń:
Dodając recenzję produktu, akceptujesz nasz Regulamin.
7 recenzji
Kolejność wyświetlania:
Od najbardziej wartościowych
Od najbardziej wartościowych
Od najnowszych
Od najstarszych
Od najpopularniejszych
Od najwyższej oceny
Od najniższej oceny
04-12-2018 o godz 22:16 przez: anonymous | Zweryfikowany zakup
Wspaniała "lekcja" z historii i o sztuce. Czyta się szybko i z przyjemnością. Dziękuje za miłą wspólną "podróż".
Czy ta recenzja była przydatna? 0 0
5/5
03-11-2020 o godz 08:49 przez: ann84 | Zweryfikowany zakup
Zaczynałam dwa razy... Ale jak już się wczytałam, warto było skończyć :)
Czy ta recenzja była przydatna? 0 0
05-05-2021 o godz 09:40 przez: Malgorzata Bernady | Zweryfikowany zakup
To jest absolutnie genialna opowiesc o pieknie zycia!!!!
Czy ta recenzja była przydatna? 0 0
5/5
06-09-2022 o godz 04:48 przez: liliblue | Zweryfikowany zakup
Świetna książka, polecam!
Czy ta recenzja była przydatna? 0 0
4/5
01-10-2018 o godz 15:27 przez: readlikeagirl.pl
O tym, że kuchnia inspiruje, a w ostatnich latach stała się modna, nie trzeba nikomu przypominać. Ale na pewno miło będzie nacieszyć oko martwymi naturami, o których wspominają autorki. Obrazy są źródłem wiedzy co dawniej jadano i jak prezentowano potrawy. Tessa Capponi-Borawska i Agnieszka Drotkiewicz przywołują tytuły bardziej i mniej znanych malarzy, jednak każdy obraz jest wyjątkowym świadectwem kultury stołu. Niestety w książce brakuje reprodukcji, mimo wszystko zachęcam do wygooglowania chociaż kilku tytułów. Włoskie wspomnienia Tessy, muzyka i architektura przedstawione w kontekście jedzenia, dodają książce kobiecości i subtelności. Kulturotwórcza rola gastronomii, to nie tyko produkty z których jest przygotowywane jedzenie. Ważne jest to z kim siadamy do posiłku, oraz co wspólnie jemy. Nasz talerz ciągle dużo o nas mówi. "Smak kwiatów pomarańczy, rozmowy o kuchni i kulturze" to książka o pasji jedzenia. Szczerego uczucia, z którym autorki idą przez życie. Otwarcie przyznając, że gotowanie potrafi być męczące, niewdzięczne i nie każdego obdarza satysfakcją. Profesjonalna kuchnia to męski świat, w którym mizoginia to codzienność. Przebicie szklanego sufitu, w drodze do awansu wiąże się z tytaniczną pracą. Jednak coraz więcej kobiet pnie się po szczeblach gastronomicznej drabiny na szczyt. Jedną z nich jest Flavia Borawska, która opowiada o swoich zawodowych doświadczeniach w najlepszych restauracja świata, m.in w Nomie. Sztuką stało się pisanie i blogowanie o jedzeniu. Agnieszka Drotkiewicz mówi o swoich ulubionych blogerkach. Każda z nich inna, a wszystkie połączone jednym tematem. Bardzo przyjemnie czyta się książkę, w której historia kuchni jako idei miesza się ze wspomnieniami smaków, zapachów i ludzi, bez których nie byłoby tej opowieści. Refleksja nad współczesnym jadłospisem, w którym możemy zjeść potrawę o smaku innego jedzenia, a z drugiej strony - powrót do prostego gotowania, jest jednym z paradoksów obecnej gastronomii. Nawiązania do malarstwa i muzyki sprawiają, że książka smakuje jak ulubione danie.
Czy ta recenzja była przydatna? 0 0
22-10-2018 o godz 00:00 przez: JoannaTalar | Empik recenzuje
Częściowo jest to książka o kuchni, częściowo książka o życiu. Ciężko jest ją przydzielić do jednej grupy. Opowiada dosłownie o wszystkim. Już na samym początku mogę powiedzieć, że jest to książka dedykowana dla osób, które potrzebują chwili na rozmyślenia. Potrafi przywołać wiele ważnych życiowych tematów, które zagoszczą w naszej głowie na długo. Wiele rozmyślałam czytając na temat życia, jak bardzo jest ono złożone. I jak wielki wpływ na nasze dania kulinarne ma właśnie historia kraju w którym przebywamy. Tak wiele zależności w naszym świecie, a tak mało pewności. Świetnie napisana książka, polecam.
Czy ta recenzja była przydatna? 0 0
1/5
14-11-2020 o godz 20:33 przez: Alicja
Nie ciekawa.Nie wzbudza zainteresowania .Ot, dwie kobiety rozmawiają.Jedna pyta a druga odpowiada.
Czy ta recenzja była przydatna? 0 1

Zobacz także

Inne z tego wydawnictwa Szwajcara
0/5
35,99 zł
Megacena
Inne z tego wydawnictwa Armia w ruinie
0/5
43,99 zł
Megacena
Inne z tego wydawnictwa Wszystko za życie
4.7/5
27,77 zł
Megacena
Inne z tego wydawnictwa Demony Rosji
4.9/5
35,99 zł
Megacena

Podobne do ostatnio oglądanego