Autor: |
Wydawnictwo: | Wydawnictwo Pascal |
Data premiery: | 2012-09-19 |
Liczba stron: | 320 |
Autor: | Lebovitz David |
Każdy sprzedawca w empik.com jest przedsiębiorcą. Wszystkie obowiązki związane z umową sprzedaży ciążą na sprzedawcy.
Masz już ten produkt? Dodaj go do Biblioteki i podziel się jej zawartością ze znajomymi.
Sprawdź jak złożyć zamówienie krok po kroku.
Możesz też zadzwonić pod numer +48 22 462 72 50 nasi konsultanci pomogą Ci złożyć zamówienie.
Julia Child w Paryżu znalazła się przypadkiem i tam pokochała kuchnię francuską. David Lebovitz pokochał francuską kuchnię i dla niej przeprowadził się ze Stanów do Paryża!
Przeżyj wspaniałą kulinarną podróż po zakątkach stolicy Francji ze światowej sławy cukiernikiem!
Dzięki Słodkiemu życiu w Paryżu skosztujesz nie tylko smaku francuskich rarytasów, ale zaznasz także smaczków paryskiego życia.
Malownicze uliczki, zapach świeżego pieczywa unoszący się w powietrzu, spacery wzdłuż Sekwany, przepyszne wino i ciekawi ludzie. Miasto Świateł. Paryż!
David Lebovitz zabiera nas w magiczną podróż. Zanurz się w niesamowity klimat Paryża, przyrządź smakowite ciasto absyntowe, które przyprawi Cię o zawrót głowy. Oczaruj znajomych i rodzinę przepysznym duszonym indykiem w winie beaujolais nouveau ze śliwkami. Dowiedz się, jak stać się prawdziwym paryżaninem i dlaczego należy założyć eleganckie ciuchy, aby wynieść śmieci.
Tylko tobie David zdradzi 50 wspaniałych przepisów i szepnie co nieco o paryskim życiu.
ID produktu: | 1053739480 |
Tytuł: | Słodkie życie w Paryżu |
Autor: | Lebovitz David |
Tłumaczenie: | Woźniak Grażyna |
Wydawnictwo: | Wydawnictwo Pascal |
Język wydania: | polski |
Język oryginału: | angielski |
Liczba stron: | 320 |
Numer wydania: | I |
Data premiery: | 2012-09-19 |
Rok wydania: | 2012 |
Data wydania: | 2012-09-19 |
Forma: | książka |
Okładka: | miękka |
Wymiary produktu [mm]: | 138 x 32 x 203 |
Indeks: | 11806295 |
49,99 zł (-16%) cena regularna
39,87 zł (-18%) cena regularna
37,02 zł (-19%) cena regularna
30,66 zł (-18%) cena regularna
42,99 zł (-18%) cena regularna
Podziel się na Facebooku
Właśnie zrecenzowałem Słodkie życie w Paryżu
Julia Child w Paryżu znalazła się przypadkiem i tam pokochała kuchnię francuską. David Lebovitz pokochał francuską kuchnię i dla niej przeprowadził się ze Stanów do Paryża!Przeżyj wspaniałą kulinarnąA jednak trzeba ją potraktować z przymrużeniem oka. Czasem bowiem niektóre opowieści mogą być lekko drażniące (jak na przykład ta, w które David nie może zrozumieć, że po tylu latach sprzedawca w sklepie mięsnym nie może się nauczyć jego niepoprawnej wymowy słowa Indyk. Sprzedawca mógłby pewnie powiedzieć to samo... :)). Książka zawiera kilka tego typu egocentrycznych zachowań, przez które niestety Amerykanie często tracą poważanie u innych nacji. Jeśli jednak na to przymknie się oko, będzie to jedna z lepszych lektur.
Treść szeroko opisuje życie Davida Lebovitz’a w Paryżu, od przyjazdu ze Stanów Zjednoczonych (kraju pochodzenia autora) mniej więcej w czasie gdy wybory wygrał Sarkozy, po czas obecny. W humorystyczny sposób mówi o ewolucji, jaką przeszło jego „francuskie” życie, ściśle powiązane z życiem innych ludzi (bo człowiek to istota „społeczna”;), tu akurat Francuzów (a uściślając… bardzo charakterystycznych w obyciu, paryżan;).
Wiele informacji zawartych w książce to dla mnie nowości, bo nigdy, będąc we Francji, nie miałam okazji zetknąć się z „burkającym” pod nosem albo ignorującym mnie sprzedawcą. Możliwe jednak, że te „kilka” lat temu, kiedy miałam okazje tam być, moja uwaga skierowana była na obserwację innych zdarzeń i do tego nie przyłożyłam „należytej” wagi. Na pewno inaczej ma się sprawa, gdy masz egzystować pośród Paryżan dzień po dniu, doświadczać zarówno miłych jak i denerwujących sytuacji. Tym bardziej niezrozumiałych, gdy kultura twego kraju pochodzenia jest tak diametralnie różna od kultury francuskiej.
Jaka jest tematyka książki? Zaczynając od tego w jakiej sytuacji David Lebovitz poczuł się paryżaninem, jak należy się zachowywać wchodząc do sklepu, co mówić (a czego nie mówić pod żadnym pozorem;), co i jak jedzą Francuzi, w jaki sposób próbować zaskarbić sobie ich przychylność, jaka parzą kawę, czy pija (i jaką) wodę i czy mając pełen pęcherz łatwo znajdziesz w Paryżu toaletę? Ale to nie wszystko! W książce tej znajdziesz odpowiedź na proste pytanie „jak przeżyć, będąc obcokrajowcem w Paryżu” i nawet jeżeli odpowiedź autora wydaje się początkowo zniechęcająca to na mnie zadziałała odwrotnie… Chciałabym sprawdzić czy moje „przygody” w Paryżu byłyby równie frustrujące a obserwacje otoczenia podobne;)
Zachęcam do zakupu i lektury, szczególnie „świeżo-narodzonych” frankofili z zacięciem kulinarnym, dla których książka ta może stać się przyjemnym zaczątkiem wiedzy o wszystkim co Francuskie.