Sielskie smaki. Nostalgiczna podróż kulinarna (okładka  twarda, wyd. 07.2021)

Sprzedaje empik.com : 59,99 zł

59,99 zł
Odbiór w salonie 0 zł
Wysyłamy w 1 dzień rob.

Każdy sprzedawca w empik.com jest przedsiębiorcą. Wszystkie obowiązki związane z umową sprzedaży ciążą na sprzedawcy.

Potrzebujesz pomocy w zamówieniu?

Zadzwoń
Dodaj do listy Moja biblioteka

Masz już ten produkt? Dodaj go do Biblioteki i podziel się jej zawartością ze znajomymi.

Najwspanialsze smaki lata i dzieciństwa.

Najnowsza książka Olii Hercules to cudowna, nostalgiczna podróż śladami smaków z dzieciństwa. W "Sielskich smakach" autorka zgromadziła 100 doskonałych przepisów kojarzących się ze szczęściem, latem, beztroską i wakacjami. Z kuchnią mamy i babuszki.
Olia, przywołując własne wspomnienia, liczne rozmowy i spotkania poświęcone gotowaniu, opisuje różnorodność i spuściznę kuchni ukraińskiej. Przybliża fenomen tzw. letnich kuchni - niewielkich, stojących w pobliżu domostw budynków, w których latem przyrządzano dania ze składników prosto z grządki i szykowano przetwory na zimę.

"Sielskie smaki" to uczta dla oka i podniebienia. Przepisom towarzyszą znakomite zdjęcia i niezapomniane opowieści o ludziach i miejscach. Ta książka przeniesie Was w sam środek upalnego lata na wsi, pachnącego sianem i dojrzewającymi owocami.

Gotuj z Olią i ciesz się latem przez cały rok!

"»Sielskie smaki« to prawdziwe objawienie. Ta wyjątkowa książka w cudowny sposób przywołuje atmosferę opisywanych miejsc. Nie mogę się doczekać, kiedy zacznę gotować opisane w niej potrawy."
Nigella Lawson

"Książka Olii przenosi nas do bajkowego świata. Czysta magia, zarówno w samych recepturach, jak i w opowieściach."
Anna Jones, autorka książek kulinarnych

"Czytając Sielskie smaki, zakochałam się w Ukrainie. Nigdy tam nie byłam, ale piękne opowieści Olii, jej przepisy, od których samej lektury aż cieknie ślinka, oraz cudowne zdjęcia pochłaniają bez reszty. Cieszę się, że autorka podzieliła się z nami tymi sekretami kulinarnymi."
 Melissa Hemsley, autorka "Sztuki dobrego jedzenia"

"To wspaniała książka kucharska dla każdego, kto chciałby poznać nowe kuchnie i poszukuje inspiracji."
"Sunday Times"

Powyższy opis pochodzi od wydawcy.

ID produktu: 1272261832
Tytuł: Sielskie smaki. Nostalgiczna podróż kulinarna
Autor: Hercules Olia
Tłumaczenie: Art Piotr
Wydawnictwo: Prószyński Media
Język wydania: polski
Język oryginału: angielski
Liczba stron: 352
Numer wydania: I
Data premiery: 2021-07-20
Data wydania: 2021-07-20
Forma: książka
Okładka: twarda
Wymiary produktu [mm]: 250 x 40 x 200
Indeks: 39094438
średnia 4,7
5
70
4
15
3
2
2
1
1
1
Oceń:
Dodając recenzję produktu, akceptujesz nasz Regulamin.
12 recenzji
Kolejność wyświetlania:
Od najbardziej wartościowych
Od najbardziej wartościowych
Od najnowszych
Od najstarszych
Od najpopularniejszych
Od najwyższej oceny
Od najniższej oceny
2/5
21-04-2022 o godz 08:22 przez: krasnal887 | Zweryfikowany zakup
Książka o kuchni i gotowaniu, a nie kulinarna.
Czy ta recenzja była przydatna? 0 0
5/5
07-11-2022 o godz 09:18 przez: Anonim | Zweryfikowany zakup
Piękne nostalgiczne przepisy
Czy ta recenzja była przydatna? 0 0
5/5
29-06-2022 o godz 23:34 przez: Anonim | Zweryfikowany zakup
Fantastyczna książka! !!
Czy ta recenzja była przydatna? 0 0
5/5
30-05-2022 o godz 10:45 przez: Jadwiga | Zweryfikowany zakup
Super! Treść i przepisy.
Czy ta recenzja była przydatna? 0 0
5/5
11-04-2022 o godz 01:26 przez: Anonim | Zweryfikowany zakup
Rewelacja!
Czy ta recenzja była przydatna? 0 0
5/5
31-01-2022 o godz 21:24 przez: go2nata | Zweryfikowany zakup
Perełka
Czy ta recenzja była przydatna? 0 0
5/5
19-07-2021 o godz 10:21 przez: Anonim
Czy lubicie książki kucharskie? Przy mnogości stron internetowych i blogów kulinarnych mogłoby się zdawać, że takie pozycje powinny zginąć z rynki wydawniczego. Jednak nic bardziej mylnego. A dowodem na to jest nowość od wydawnictwa Prószyński i S-ka „Sielskie smaki”. Ta książka to nie jedynie przepisy, na widok których ślinka cienkie i ma się ochotę biec do sklepu po składniki, a następnie do kuchni, żeby je zrealizować. Autorka, Ukrainka z urodzenia, zabiera nas nie tylko na podróż smakową po swojej rodzinnej Ukrainie, ale również na podróż w przeszłość, po tradycjach, które były, a w tej chwili powoli się odradzają. Olia Hercules roztacza przed nami piękny, nostalgiczny i różnorodny obraz Ukrainy już od pierwszych stron. Wyjaśnia nam czym były kuchnie letnie, jakie są różnice pomiędzy regionami i jakie ciekawe składniki można w nich znaleźć. To podróż w przeszłość po smakach jakbyśmy wsiedli do wehikułu czasu. Widać, że włożyła w tą książkę całe serce. Układ jest bardzo przemyślany, przejrzysty. Do każdego rozdziału autorka napisała wstęp odnoszący się do tradycji i historii dań. Poza tym każde danie ma swój mniejszy wstęp, w którym jest wyjaśnione skąd pochodzi przepis. Często są to przepisy sprzed ponad stu laty. Dla mnie najbardziej spodobały się śniadania, ponieważ lubię wtedy próbować nowych smaków, a wszystkie przepisy w książce są do zrobienia z tego co każdy ma w lodówce, bez zbędnego udziwniania. Ta książka to uczta dla oka. Od samego początku można podziwiać przepiękne zdjęcia Ukrainy, jej krajobrazy oraz życie codzienne uchwycone w kadrze. Zdjęcia potraw też zachęcają jednak to zdjęcia pokazujące kraj i ludzi tam żyjących podobały mi się najbardziej. Tak jeszcze na marginesie dodam, że przy zdjęciach jedzenia, u góry po prawej stronie można znaleźć nazwę potrawy po rosyjsku, moim zdaniem to bardzo fajny zabieg, który dla wprawnego oka (jeśli się to zauważy) uatrakcyjnia książkę. W dobie koronawirusa Olia Hercules zrobiła czytelnikom świetną niespodziankę. Ta książka to nie tylko przepisy, to również podróż po Ukrainie, w którą każdy może się udać w domowym zaciszu.
Czy ta recenzja była przydatna? 1 0
5/5
29-07-2021 o godz 13:33 przez: Monika Siwiec
Czy książka może pachnieć sernikiem z duszonymi jabłkami, knedlami ze śliwkami i miodem lub pieczonymi pistacjami? Czy może być ciepłem domowego ogniska, nostalgicznym powrotem do siebie sprzed lat i sentymentalną mapą krainy dzieciństwa? Czy można jej doświadczać, odczuwać i smakować? Po wzięciu w dłonie tej lektury moja odpowiedź jest tylko jedna. To istna galeria smaków i wspomnień - niczym mozaika kulinarnej Ukrainy - w całej jej różnorodności, wyrazistości i regionalności. O dorastaniu w letniej kuchni, tak charakterystycznej dla kultury ukraińskiego pogranicza, wśród grządek warzyw i owocowych drzew, gdzie gotowanie jest jakby zapisane w kodzie genetycznym. Są tu słowa - pyszne, rozpływające się w ustach, zatrzymujące nas w biegu. Skarbnica przepisów, którą otwiera się niczym sekretne notatki - bezcenne. Kosz pełen miejsc, soczystych wspomnień, wiejskiego spokoju, który wprost odrywa nas od miejskiej rzeczywistości. To także opowieść malowana kadrami - wyjętymi z codzienności pełnej prostoty, ciszy, minimalizmu. Znajdziesz tu drewniane płoty, stogi siana, nienachalność lasów i łąk. Wsłuchiwanie się w tętno ziemi, podążanie za jej sezonowością, życie w jej rytmie. Słoiki pełne poziomek, wypiekanie żytnich bochnów, kiszona po gagausku papryka i mamałyga po huculsku. Jest jeszcze więcej, strona po stronie zatapiasz się w tradycji. Pozycja wydana tak sielsko, urokliwie i swojsko, że czuję się jakby babcia ze srebrzystymi włosami zwiniętymi w kok, robiła ze mną pierogi. Jakby liczyło się każde dotknięcie lepkiego ciasta. Szata graficzna przepiękna! A ja chcę znowu na Ukrainę. Do jej miejsc i smaków. Do tej wiejskiej magii. Do szczęśliwego dzieciństwa, które jest czarnym dywanem z dojrzałych owoców morwy przed metalową furtką. Do sernika, które jest przecież łącznikiem z krajem przodków - gdziekolwiek na świecie się jest. Czytajcie i smakujcie!
Czy ta recenzja była przydatna? 1 1
5/5
31-07-2021 o godz 20:26 przez: Jadwiga Barszczewska
"Sielskie smaki" to książka kucharska okraszona cudownymi zdjęciami i kilkoma rozdziałami dotyczącymi letniej kuchni, bardzo niegdyś popularnej na Ukrainie. Teksty umieszczone w książce pokazują bogactwo kulinarne tego kraju, tradycje i to jak w biednych czasach korzystano z dobrodziejstw dawanych przez najbardziej urodzajny na świecie próchniczny czarnoziem. Autorka zwróciła się z prośbą do czytelników by dzielili się swoimi wspomnieniami z dzieciństwa, przekazywali przepisy charakterystyczne dla swego regionu. Czytając prawie czułam te smaki i nie ukrywam że ślinka mi nie raz pociekła. Znalazłam tu wiele połączeń smakowych, które w życiu nie przeszłyby mi do głowy, choćby wiśnie z czosnkiem lub grzybowa z kiszonymi ogórkami. Wielu dań zapewne nie uda mi się zrobić z powodu braku produktów, ale niektóre mam nadzieję zagoszczą na moim stole. Szkoda tylko że stół ten nie będzie stał w ogrodzie między drzewami wiśni i w otoczeniu pola z 25 kilogramowymi arbuzami. Ta książka pobudza wszystkie zmysły - od smaku i zapachu świeżych produktów i gotowych dań, poprzez widok sielskich ukraińskich krajobrazów, po dotyk gorących słonecznych promieni na skórze. Wszystko teraz można znaleźć w internecie, ale ja z przyjemnością dokładam "Sielskie smaki" do mojej kolekcji tak już niemodnych książek kucharskich. Takie piękne wydanie będzie jej ozdobą.
Czy ta recenzja była przydatna? 1 0
5/5
03-08-2021 o godz 17:25 przez: Magdalena Mierzynska
Zabieram Was w podróż po ukraińskiej kuchni, smakach i wyjątkowej historii. Autorka jest ukraińską szefową kuchni, autorką tekstów kulinarnych i stylistką kuchni mieszkającą w Londynie. Książka zawiera sto świetnych przepisów kojarzących się z jej mamą i babcią oraz aurą ciepłego lata, beztroski i sielskiego klimatu. Każdy przepis opatrzony jest oprócz zdjęcia, składników i sposobu wykonania oznaczeniem dla ilu osób jest to porcja, czy jest to danie główne czy dodatek, deser itd Dodatkowo, co jest bardzo ciekawym elementem, na wstępie każdego przepisu jest parę zdań na temat historii danego przepisu. Jak możemy go podać, skąd pochodzi. Praktyczne wskazówki od autorki, a zarazem kawałeczek jej historii. To co bardzo mi się podoba to, że nie jest to typowa kolejna książka kucharska. Tylko piękna opowieść rodzinna z cudownymi ilustracjami. Prawdziwa podróż do tamtego czasu, tamtych miejsc i zatraceniu się w tamtejszych smakach
Czy ta recenzja była przydatna? 1 0
5/5
25-08-2021 o godz 13:24 przez: Benita
Chcecie poznać tajniki babcinej kuchni, którą pamiętacie z dzieciństwa? Prawdziwe swojskie przepisy, które spisywane przez babki i przekazywane kolejnym pokoleniom. A może pragniecie przenieść się na chwilę do słonecznej wsi i poczuć promyki gorącego lata i jego smaków? 🌾 Najnowsza książka Olii Hercules zabierze każdego w nostalgiczną podróż śladami smaków z dzieciństwa. 🌾 W "Sielskich smakach" autorka zgromadziła 100 doskonałych przepisów, które kojarzą się z latem na wsi. Oprócz tradycyjnych przepisów znajdziemy również nietypowe przepisy na: 🌼 kiszone arbuzy 🌼 wieprzowina konserwowa na zimę 🌼 grochówka chlebowa 🌼 rosół z kurczaka z zakwasem z otrębów, makaronem, grzybami i lubczykiem 🌼 zupa grzybowa z kiszonymi ogórkami Nie można oczywiście nie wspomnieć o przepięknym wydaniu, które jest dopracowane pod każdym względem. Przepiękne zdjęcia dopełniają całość, która jest niezwykle barwna i smakowita. 🌾 Przepisy opisane są w jasny klarowny sposób, także z pewnością początkujący kucharze nie będą mieli problemu z przygotowaniem dań. Mnie najbardziej jako łasuchowi przypadł rozdział poświęcony przepysznym wypiekom. O jejku, aż palce lizać! Koniecznie musicie spróbować przepisu na "Napoleona pistacjowego". Bomba! Pysznie polecam!
Czy ta recenzja była przydatna? 0 0
5/5
04-10-2021 o godz 10:46 przez: Mirosława Dudko
„Sielskie smaki” to przepięknie wydana książka, która zabiera nas w ukraińskie klimaty, aromaty i wspomnień z dziecięcych lat. Oprawiona w twardą okładkę ze zszywanymi brzegami sprawia estetyczne i solidne wrażenie. Ogromny plus należy się wydawnictwo Prószyński za staranne wydanie i nie uleganie łatwym rozwiązaniom, gdyż nie tylko na zewnątrz zachwyca swoim wyglądem ale też wnętrze wypełnione jest kolorami za sprawą dużych, barwnych zdjęć. Ozdabiają one niemal każdą stronę, prezentując nie tylko proponowane przepisy ale też ukazując piękno ukraińskich krajobrazów i ukraińską kulturę. Nie jest to bowiem typowy kulinarny przewodnik po przepisach na smakowite dania ale też duża dawka wiedzy o Ukrainie, jej kulturze, zwyczajach, tradycjach kultywowanych od pokoleń. To poradnik, który zadowoli każdą panią domu szukającą nowych smaków przenoszących nas w sielskie rejony kuchennych doznań. Z pewnością warto mieć ją na swojej półce czerpiąc z niej inspiracje i urozmaicenia dla swoich kulinarnych poszukiwań. Cała recenzja: https://ezo-ksiazki.blogspot.com/2021/10/906-sielskie-smaki.html
Czy ta recenzja była przydatna? 0 0
Więcej recenzji
Prezentowane dane dotyczą zamówień dostarczanych i sprzedawanych przez empik.

Zobacz także

Inne z tego wydawnictwa Eksponat
4.7/5
31,58 zł
Megacena
Inne z tego wydawnictwa Outsider
4.7/5
38,96 zł
Megacena
Inne z tego wydawnictwa Wilcze dzieci
4.6/5
27,49 zł
Megacena
Inne z tego wydawnictwa Myszy i ludzie
4.6/5
25,39 zł
Megacena
Inne z tego wydawnictwa Bezgłos
4.5/5
31,46 zł
Megacena
Inne z tego wydawnictwa Colorado Kid
4.1/5
24,94 zł
Megacena
Inne z tego wydawnictwa Łatwopalna
4.7/5
31,46 zł
Megacena
Inne z tego wydawnictwa Dallas '63
4.8/5
38,39 zł
Megacena
Inne z tego wydawnictwa Rok wilkołaka
4.5/5
26,83 zł
Megacena
Inne z tego wydawnictwa Zbawca
4.7/5
31,46 zł
Megacena
Inne z tego wydawnictwa Pierwsza książka mojego dziecka Opracowanie zbiorowe
4.7/5
23,92 zł
Megacena

Klienci, których interesował ten produkt, oglądali też

Podobne do ostatnio oglądanego