Z roku na rok wydaje się, że dynie są coraz bardziej popularne. Kiedyś na straganie sprzedawano po prostu dynię - dużą, pękatą i intensywnie pomarańczową. Nikomu nie przychodziło do głowy, żeby nazywać ją po imieniu. Potem do zwykłej „dyni” dołączyła malutka kuzynka o miękkiej skórce - dynia hokkaido i dynia makaronowa, której miąższ przypomina nitki spaghetti. Dzisiaj dynie odzyskują swoje nazwy i stają się nieodzownym elementem menu każdej restauracji mającej na sztandarach lokalność i sezonowość.
Jaką dynię wybrać?
Dynie, podobnie jak ziemniaki, mają swoje odmiany i różnie reagują na wysoką temperaturę. Dla osób, które nie mają ochoty dyni obierać, ale chcą przygotować szybką zupę czy dodać ją do stir-fry najlepszym wyborem będzie dynia hokkaido. Ma miękką skórkę, która rozpada się w gotowaniu i pieczeniu. Jej miąższ ma ciepły pomarańczowy kolor i słodki smak.
Można ją zetrzeć na tarce i dodać do placków na maślance by nadać im koloru i smaku. Mieszamy 1 szklankę mąki z 1 łyżeczką proszku do pieczenia, szczyptą cynamonu i kardamonu. Dodajemy 1 szklankę maślanki, 1 jajko i ½ szklanki dyni startej na tarce o drobnych oczkach. Wszystkie składniki mieszamy i smażymy jak zwykłe placuszki. Dynia hokkaido może być też składnikiem dyniowego ciasta. Wystarczy w przepisie na swoje ulubione ciasto marchewkowe marchew zastąpić dynią. Przepis na moje ulubione ciasto podaję na końcu tekstu.
Dynię hokkaido można też dodać do tartych ziemniaków i przygotować dyniowo-ziemniaczane placki. Pokrojona w kostkę świetnie smakuje upieczona. Przed pieczeniem warto ją oprószyć solą, natrzeć czosnkiem i posypać tartym serem np. bursztynem. Może być dodatkiem do obiadu, a zblendowana i dodana do wywaru warzywnego, stanie się głębokim w smaku kremem.
Dynia makaronowa jest genialnym dodatkiem do pieczonych mięs. Wystarczy upiec ją w całości w temperaturze 200 stopni Celsjusza, aż będzie miękka. Dynię o wadze 1,5 kilograma piecze się około 90 minut. Po pieczeniu należy ją przekroić, pozbyć się pestek, a miąższ wyciągnąć widelcem. Dynia makaronowa może zastąpić makaron np. spaghetti. Świetnie smakuje też podana z masłem i oprószona tartym parmezanem.
Wybierając dynię warto zwrócić uwagę na jej wygląd. Powinna być wolna od miękkich plam, śladów pleśni czy spękań. Najlepiej wybrać dynię cięższą niż jej koleżanki ze skrzyni - im starszy egzemplarz, tym lżejszy.
Jak przygotować dynię do gotowania?
Pieczony miąższ z dyni jest dobrym dodatkiem do pierogów, naleśników, tart, placuszków, babeczek, a nawet bułek i drożdżówki. Wystarczy dynię, np. piżmową, przekroić wzdłuż na pół, wyciągnąć pestki i owinąć w folię alumioniową. Tak przygotowane warzywo pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 40 minut, aż miąższ będzie miękki. Następnie studzimy, obieramy ze skórki, a miąższ blendujemy. Tak przygotowany możemy dowolnie doprawiać.
Jak zrobić zupę dyniową?
Dynia jest świetnym składnikiem zup. Taką najbardziej klasyczną jest słodka zupa dyniowa na mleku z zacierkami. Kawałek dyni kroimy w drobną kosteczkę, zalewamy litrem mleka i gotujemy na wolnym ogniu, aż dynia zmięknie. Dodajemy cukier tak, by zupa była delikatnie słodka. Przygotowujemy zacierkę mieszając w kubeczku 2 jajka z 4 łyżkami mąki pszennej. Na gotujące się mleko kładziemy łyżeczką małe kluseczki. Podajemy od razu. Moja babcia na wierzch tej zupy zawsze kładła mały kawałeczek masła.
Zupa dyniowa - przepis
Składniki:
- 1 kg dyni hokkaido
- 2 ziemniaki
- 1 papryka
- 1 jabłko
- 3 łyżki oleju
- kawałek imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka soli
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1 limonka
Jeśli lubimy bardziej orientalne smaki możemy przygotować prostą zupę dyniową z dodatkiem mleka kokosowego. Kilogramową dynię hokkaido kroimy w kostkę, podobnie obrane 2 średniej wielkości ziemniaki, jedną paprykę i jedno jabłko. Na dno patelni wlewamy 3 łyżki oleju. Wrzucamy posiekany drobno imbir (kawałek o wielkości 1 cm) i ząbek czosnku. Dodajemy 2 łyżeczki curry i warzywa. Oprószamy je łyżeczką soli. Zlewamy wodą tak, by tylko przykryła warzywa. Gotujemy, aż warzywa zmiękną. Miksujemy. Doprawiamy do smaku solą. Dodajemy 1 puszkę mleka kokosowego i sok z 1 limonki. Mieszamy. Zupę dyniową podajemy z posiekaną kolendrą, pistacjami i nerkowcami.
Jak marynować dynię?
Niektórzy lubią dynię zamknąć w słoiku. Podają ją jak inne marynowane warzywa. Przygotowanie marynowanej dyni nie jest trudne. Wystarczy zagotować 2 szklanki wody z 2 szklankami cukru i 10 goździkami. Do płynu dodajemy 2 kg dyni pokrojonej w kostkę i obranej ze skórki. Warzywo gotujemy 5 minut, a następnie przekładamy do wyparzonych słoików i zalewamy tak, by kawałki dyni były całkowicie przykryte. Słoiki zamykamy.
Ciasto dyniowe - przepis
Składniki:
- 1 szklanka cukru brązowego
- ½ szklanki białego cukru
- 6 jaj
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka kardamonu
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki soli
- 300 g dyni hokkaido startej na tarce o małych oczkach
- ½ szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
Ciasto dyniowe robi się bardzo łatwo. Piekarnik nagrzej do 175 stopni Celsjusza. Tortownicę o średnicy ok. 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Cukier biały i brązowy ubij z jajkami na jednolitą masę. W misce wymieszaj cynamon, kardamon, mąkę, proszek do pieczenia i sól. Do jajek dodaj mąkę. Wymieszaj na jednolitą masę. Dodaj dynię i olej. Piecz 35 minut do „suchego patyczka”. Patyczek włożony w ciasto dyniowe powinien wyjść suchy.
Skąd czerpać dyniowe inspiracje?
Rynek wydawniczy w ostatnich latach skupił się na fermentacji i marynowaniu. Moją ulubioną książką z dyniowymi inspiracjami (i kabaczkowymi, arbuzowymi, cukiniowymi oraz ogórkowymi) jest książka blogerskiego duetu - Dynia, ogórek, kabaczek i sznurek. Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz przekonują, że warzywa mogą być zarówno elementem słodkiego deseru jak i słonej tarty. Również Dominika Wójciak w swojej książce „Warzywo. 100 sposobów na jarzynę” pokazuje jak wykorzystać dynię w codziennych daniach. Najwięcej dyniowych inspiracji można znaleźć na anglojęzycznych portalach kulinarnych - Amerykanie są wyjątkowymi miłośnikami dyni i jesienią zdają się opierać swoją dietę głównie na niej i deserach z przyprawą dyniową (która w smaku przypomina naszą korzenną przyprawę do piernika).
A Wy jakie macie pomysły na dyniowe smakołyki?
Zdjęcia w tekście: Shutterstock
Komentarze (0)