Gastrofizyka. Nowa wiedza o jedzeniu (okładka  miękka, wyd. 04.2018)

Każdy sprzedawca w empik.com jest przedsiębiorcą. Wszystkie obowiązki związane z umową sprzedaży ciążą na sprzedawcy.

Potrzebujesz pomocy w zamówieniu?

Zadzwoń

Produkt niedostępny

Dodaj do listy Moja biblioteka

Masz już ten produkt? Dodaj go do Biblioteki i podziel się jej zawartością ze znajomymi.

Może Cię zainteresować

Dlaczego sok pomidorowy stanowi aż 27% napojów kupowanych na pokładach samolotów? Jaki wpływ na serwowane jedzenie ma to, czy talerz jest mały, czerwony, czy okrągły? Dlaczego jemy o 35% więcej w towarzystwie jednej osoby i o 75% więcej w towarzystwie trzech osób?

Gastrofizyka to nowa dziedzina wiedzy zapoczątkowana przez profesora Charlesa Spence’a, łącząca psychologię, neuronaukę i projektowanie. Opierając się na dwóch dekadach badań poświęconych niezwykłym związkom łączącym nasze zmysły, Spence pokazuje, jak doświadczyć nowych doznań kulinarnych. Jak najpełniej wykorzystać każdy posiłek, skupiając się nie na tym, co jemy, ale przede wszystkim na tym, o czym wtedy myślimy.

W swojej książce Spence opisuje każdy zmysł i posiłek, aby przedstawić dziesiątki czynników „spoza talerza” wpływających na doznania towarzyszące jedzeniu: ciężar sztućców, umieszczenie talerza, muzyka w tle i wiele innych. Pokazuje również, jak firmy spożywcze i najlepsze restauracje na świecie wykorzystują nowoczesne technologie i jak to prawdopodobnie wpłynie na nasze jedzenie w przyszłości.


Powyższy opis pochodzi od wydawcy.

ID produktu: 1190316865
Tytuł: Gastrofizyka. Nowa wiedza o jedzeniu
Autor: Spencer Charles
Tłumaczenie: Wyszogrodzka-Gaik Agnieszka
Wydawnictwo: Świat Książki
Język wydania: polski
Język oryginału: angielski
Liczba stron: 456
Numer wydania: I
Data premiery: 2018-04-18
Rok wydania: 2018
Data wydania: 2018-04-18
Forma: książka
Okładka: miękka
Wymiary produktu [mm]: 139 x 217 x 43
Indeks: 25671254
średnia 4,6
5
16
4
10
3
1
2
0
1
0
Oceń:
Dodając recenzję produktu, akceptujesz nasz Regulamin.
6 recenzji
Kolejność wyświetlania:
Od najbardziej wartościowych
Od najbardziej wartościowych
Od najnowszych
Od najstarszych
Od najpopularniejszych
Od najwyższej oceny
Od najniższej oceny
5/5
07-05-2021 o godz 06:21 przez: Anonim | Zweryfikowany zakup
Świetna książka, dowiedziałam się mnóstwa ciekawych rzeczy w bardzo przestępny sposób. Najfajniejsze w tej książce jest to, że przekazuje wiedze w bardzo prosty sposób. Najwięcej z niej skorzystają chyba restauratorzy, chodź ja nie prowadzę restauracji a książka była mega ciekawa dla mnie.
Czy ta recenzja była przydatna? 0 0
5/5
25-10-2018 o godz 09:24 przez: Karolina Griesmann | Zweryfikowany zakup
Wciągająca opowieść o naszym wielozmysłowym podchodzeniu do jedzenia. Bardzo pouczająca, napisana naukowo, ale jednocześnie łatwa w odbiorze.
Czy ta recenzja była przydatna? 0 0
5/5
03-07-2021 o godz 09:20 przez: Paulina | Zweryfikowany zakup
Świetna książka dla osób, które myślą o otwarciu gastronomii i nie tylko. Pełna ciekawych przykładów, napisana przystępnym językiem.
Czy ta recenzja była przydatna? 0 0
5/5
27-12-2018 o godz 21:28 przez: Lucyna Smalara | Zweryfikowany zakup
Książka kupiona jako prezent okazała się być hitem.
Czy ta recenzja była przydatna? 0 0
08-05-2018 o godz 00:00 przez: Henryk Zalewski | Empik recenzuje
Nigdy nie wiedziałem, że wokół czynności jedzenia tyle pobocznych bodźców ma wpływ na to ile zjemy i jak bardzo będzie nam to smakowało. Problem jaki porusza autor dotyczy nas wszystkim. Problem, bo w niektórych miejscach specjaliści mogą to sprytnie wykorzystywać. O tym, że na pokładzie samolotu wszystko smakuje inaczej, większość z nas ma taka świadomość, ale jakie substancje są dodawane do potraw czy napojów już nikt nie wiedział. Wiele z czynników warunkujących nasz apetyt ma podłoże kulturalne, tj. czym więcej gości tym większą mamy chłonność. Nie spodziewałem się takiej ilości informacji. Zdecydowanie polecam.
Czy ta recenzja była przydatna? 1 0
5/5
08-05-2018 o godz 08:28 przez: agax
Chrupkie, kruche, musujące, kremowe i trzeszczące… potrawy mają dźwięk 🙂 A co myślicie o jedzeniu owadów? Są chrupiące, a na dodatek stanowią źródło białka i tłuszczu. Dlaczego chipsy sprzedaje się w hałaśliwych opakowaniach, a połączenie pasztetu z tostem to doskonały pomysł? ... Przeczytaj recenzję na blogu: http://strefazdrowegozywienia.pl/?p=454
Czy ta recenzja była przydatna? 1 0

Zobacz także

Inne z tego wydawnictwa Dotyk śmierci
4.8/5
35,99 zł
Megacena
Inne z tego wydawnictwa Night Shift
4.0/5
33,61 zł
Megacena
Inne z tego wydawnictwa Wichrowe Wzgórza
4.6/5
28,99 zł
Megacena
Inne z tego wydawnictwa Powrót do domu
4.7/5
32,73 zł
Megacena
Inne z tego wydawnictwa Ucieczka
4.2/5
28,99 zł
Megacena
Inne z tego wydawnictwa Portret damy
5/5
69,99 zł
Megacena
Inne z tego wydawnictwa Duma i uprzedzenie
4.7/5
28,59 zł
Megacena
Inne z tego wydawnictwa Skradziony punkt
4.6/5
31,03 zł
Megacena

Podobne do ostatnio oglądanego