Domowe kiszonki które leczą (okładka  miękka)

Każdy sprzedawca w empik.com jest przedsiębiorcą. Wszystkie obowiązki związane z umową sprzedaży ciążą na sprzedawcy.

Potrzebujesz pomocy w zamówieniu?

Zadzwoń

Dostępny w salonie empik

Dodaj do listy Moja biblioteka

Masz już ten produkt? Dodaj go do Biblioteki i podziel się jej zawartością ze znajomymi.

Może Cię zainteresować

Wraz z modą na zdrowie przyszła także moda na kiszonki. I nie powinno to dziwić, ponieważ mają one wiele zalet. Po pierwsze, są bardzo zdrowe – to bogactwo witamin (zwłaszcza C, A i E), składników mineralnych i probiotyków, które korzystnie działają na nasz układ pokarmowy i odpornościowy. Po drugie, kiszonki stanowią doskonały sposób konserwowania żywności – naturalny, pozbawiony wszelkich dodatków chemicznych i zachowujący wartości odżywcze produktu. Po trzecie, do przygotowania kiszonek nie trzeba wyjątkowych zdolności kulinarnych ani wyszukanych sprzętów. I po czwarte, to idealny sposób na… zamknięcie lata w słoiku.

W książce znajdziesz 80 wyjątkowych przepisów na kiszone warzywa i owoce oraz propozycje ich wykorzystania. Autorki sięgają po tradycyjne warzywa do kiszenia, jak ogórki, kapusta, papryka i buraki, ale eksperymentują też z cebulą, cukinią, dynią, fasolką szparagową, kalafiorem, marchwią, pomidorami, rzodkiewką, białą rzodkwią i selerem korzeniowym. Kiszą jabłka, śliwki i cytryny. Co więcej, dzielą się radami i praktycznymi wskazówkami dotyczącymi przygotowania kiszonek. Opisują także ich niezwykłe zalety zdrowotne.

Powyższy opis pochodzi od wydawcy.

ID produktu: 1240413179
Tytuł: Domowe kiszonki które leczą
Autor: Jarzynka-Jendrzejewska Magdalena , Sypnik-Pogorzelska Ewa
Wydawnictwo: Wydawnictwo RM
Język wydania: polski
Język oryginału: polski
Liczba stron: 192
Numer wydania: I
Data premiery: 2020-07-29
Rok wydania: 2020
Forma: książka
Okładka: miękka
Wymiary produktu [mm]: 236 x 17 x 167
Indeks: 34858639
średnia 4,6
5
58
4
10
3
9
2
1
1
1
Oceń:
Dodając recenzję produktu, akceptujesz nasz Regulamin.
20 recenzji
Kolejność wyświetlania:
Od najbardziej wartościowych
Od najbardziej wartościowych
Od najnowszych
Od najstarszych
Od najpopularniejszych
Od najwyższej oceny
Od najniższej oceny
3/5
16-10-2021 o godz 08:14 przez: oohajo | Zweryfikowany zakup
Treść komponują głównie przepisy na wykonanie kiszonki, i przepisy na zastosowanie ukiszonej treści. Zaprezentowano sposoby kiszenia kilku wybranych produktów. Są to raczej nieskomplikowane przepisy. Wstęp do książki przedstawia ogólne zasady kiszenia, co jest najbardziej interesujące... ale też jakby nie wyczerpuje tematu. Po lekturze pozostaje wiele pytań. Trudno też eksplorować temat na własną rękę. W niektórych przepisach brakuje konkretnych informacji w temacie ich wykonania. Książka się nada jako wstęp do liźnięcia tematu robienia kiszonek i postawienia pierwszych kroków. Czytelnik, który robił już jakieś kiszonki nie będzie usatysfakcjonowany tą lekturą.
Czy ta recenzja była przydatna? 0 0
5/5
11-11-2023 o godz 13:06 przez: Anna | Zweryfikowany zakup
Genialne przepisy na kiszenie warzyw owoców oraz sposób późniejszego ich zastosowania. Zdrowe pomysły na jedzenie, godne polecenia
Czy ta recenzja była przydatna? 0 0
5/5
17-10-2021 o godz 10:18 przez: Anonim | Zweryfikowany zakup
Tylko kilka przepisów testowałam ale wszystko się udało. Ma też ciekawy rozdział teoretyczny
Czy ta recenzja była przydatna? 0 0
5/5
28-04-2021 o godz 08:39 przez: myszka | Zweryfikowany zakup
Idealny poradnik Proste, łatwe przepisy i zastosowanie kiszonek w praktyce. Polecam!
Czy ta recenzja była przydatna? 0 0
5/5
19-10-2021 o godz 21:46 przez: Mimma-Ouch | Zweryfikowany zakup
Sporo świetnych przepisów dla zaczynających przygodę z kieszonkami.
Czy ta recenzja była przydatna? 0 0
5/5
30-08-2021 o godz 09:18 przez: Anonim | Zweryfikowany zakup
Świetna pozycja! Dużo praktycznej wiedzy i przepisów 👍
Czy ta recenzja była przydatna? 0 0
5/5
22-12-2022 o godz 16:41 przez: Anonim | Zweryfikowany zakup
Super wybór bardzo dobrze napisana, przydatna, polecam
Czy ta recenzja była przydatna? 0 0
06-05-2021 o godz 07:34 przez: Anonim | Zweryfikowany zakup
Bardzo fajne przepisy. Książka warta zakupu. Polecam.
Czy ta recenzja była przydatna? 0 0
5/5
14-09-2020 o godz 00:45 przez: Joanna Sobiech-Burger | Zweryfikowany zakup
Bardzo przystępnie napisana, mądre rady
Czy ta recenzja była przydatna? 0 0
5/5
28-11-2021 o godz 21:21 przez: Anonim | Zweryfikowany zakup
Łatwe i smaczne przepisy . Warto!
Czy ta recenzja była przydatna? 0 0
5/5
03-09-2021 o godz 06:10 przez: Joanna Wołczyk | Zweryfikowany zakup
Fajne pomysły na kiszonki
Czy ta recenzja była przydatna? 0 0
5/5
21-03-2022 o godz 19:06 przez: Diana Bogurad | Zweryfikowany zakup
Świetne przepisy
Czy ta recenzja była przydatna? 0 0
4/5
28-08-2022 o godz 15:59 przez: Kate | Zweryfikowany zakup
Ciekawe
Czy ta recenzja była przydatna? 0 0
5/5
06-04-2022 o godz 16:13 przez: Daniel | Zweryfikowany zakup
Polecam
Czy ta recenzja była przydatna? 0 0
5/5
28-07-2020 o godz 11:25 przez: agnieszka.dietetyk
Kiszonki to samo zdrowie, a na sezon jesienno-zimowy są wybawieniem! Książka zawiera rzetelna wiedzę przedstawioną w przystępny sposób. Wyjaśnione są pojęcia fermentacji, kiszenia, probiotyki czy prebiotyki i nie tylko. A do tego mnóstwo ciekawych przepisów na same kiszonki oraz potrawy je zawierające. Super pozycja! Polecam. Agnieszka.
Czy ta recenzja była przydatna? 2 0
5/5
28-07-2020 o godz 14:26 przez: Anonim
Bardzo fajne przepisy na dania z kiszonkami - super sprawa :)
Czy ta recenzja była przydatna? 1 0
5/5
15-06-2024 o godz 15:11 przez: Anonim
Może nie uwierzycie, ale kiedyś miałam bzika na punkcie kupowania książek z przepisami. I chociaż mam ich naprawdę duuużo, to jednak to jest pierwsza pozycja, która jest w temacie kiszonek:-) Moja babcia uczyła mnie robić wszystko na oko, ale jak wiadomo, na dziesięć słoików z dwoma zawsze było coś nie tak. Bo na oko, jak to mówią, chłop w szpitalu zmarł:-) Książka jest naprawdę świetna! Wpierw wprowadza nas do świata kiszonek tłumacząc na schemacie czym jest w ogóle fermentacja, czyli tak zwane kiszenie. Dowiecie się co to jest fermentacja masłowa i mlekowa. Czym różni się kiszenie od kwaszenia, oraz mała uwaga na wtyczki producentów dokładających do przetworów ocet. Jeśli ktoś nie zna, to dowie się jakie są zalety kiszonek, a w tym kilka słów o probiotykach i prebiotykach, synbiotykach i mikrobiocie. Może od razu zajrzyjcie na stronę 22, gdzie wypisane jest, kto nie może jeść kiszonek, by zamiast lepiej, nie zrobiło się w waszym organizmie gorzej. Następnie przechodzimy do prawdziwej przyjemności, czyli do przepisu jak samodzielnie zrobić kiszonki i gdzie oraz w czym je przechowywać. Strona 32 to spis przepisów jakie tu znajdziecie, czyli między innymi : zakwas z buraka, kiszone cebulki, kiszona cukinia, kiszone cytryny, dynia, fasolka szparagowa, jabłka, kalafior, kapusta, marchew, ogórki, papryka i wiele innych. Każdy nowy dział, to inny kolor strony poświęcony danemu warzywu i przepisach, które można z nich zrobić. Mamy tu nie tylko kiszenie, ale i przepisy na zupy, drugie dania, koktajle, tatary, sałatki, jogurty, omlety, surówki i wiele innych. Każdy przepis jest poświadczony zdjęciem końcowym gotowego dania. Przepisy dzielą się na spis produktów, przygotowanie i farsze lub sosy. One są bardzo dokładne, gdyż wiemy ile trwa czas przygotowania, bądź odczekania, zanim potrawa, bądź ukiszone rzeczy będą gotowe do spożycia. Napisana łatwo i wyraźnie, nie ma tutaj rzeczy, której bym nie zrozumiała. Oczywiście książka będzie mi służyła na lata, póki nie spamiętam wszystkich przetworów. Serdecznie ją polecam:-)
Czy ta recenzja była przydatna? 0 0
5/5
31-12-2021 o godz 18:28 przez: Benita
Nie każdy je lubi, jedni je kochają drudzy nienawidzą, naukowo udowodniono, że poprawiają odporność, wspomagają układ hormonalny oraz układ pokarmowy. 🍏 Kiszonki to także naturalne źródło wielu witamin, szczególnie A i C. 🥒 Nie każdy wie, że kiszone warzywa i owoce to naturalne probiotyki. 🍏 Do tego kiszonki są ogromnym źródłem pierwiastków jak potas, wapń, fosfor i magnez, a proces fermentacji wspiera przyswajanie przez organizm. Wszyscy znamy ogórki kiszone i kapustę, ale czy mieliście okazje spróbować kiszone jabłka oraz kiszoną marchewkę? Domowe kiszonki można robić z niemal każdych warzyw i owoców tego dowiedziałam się dzięki tej książce! Zdrowe i smaczne kiszonki na cztery pory roku, dużo zdrowia i pyszności! Przygotowanie kiszonek z pozoru nie wydaje się trudne i nie wymaga specjalnych umiejętności, jednak należy zwrócić uwagę na pewne kwestie, które zostają poruszone we wstępie. W tej książce znajdziecie przepisy między innymi na: ✔zakwas z buraków ✔kiszona fasolka szparagowa ✔kiszona dynia ✔kiszone cebulki ✔kiszone pomidory ✔papryka kiszona Smacznych przepisów!
Czy ta recenzja była przydatna? 0 0
5/5
28-08-2020 o godz 12:07 przez: tamara
Świetna książka. Teraz zaczyna się sezon na robienie kiszonek. J a spróbowałam na początku z kapustą i wyszło ekstra. Teraz czas na eksperymenty ;)
Czy ta recenzja była przydatna? 0 0
5/5
29-07-2020 o godz 14:09 przez: Anonim
Dzisiaj kupiłam te książkę. Super zdjęcia i ekstra przepisy. Już nie mogę się doczekać kremu z kiszonych pomidorów! Gosia
Czy ta recenzja była przydatna? 0 0
Więcej recenzji

O autorach:

Zobacz także

Inne z tego wydawnictwa Jak czytać emocje
4.4/5
21,99 zł
Megacena

Podobne do ostatnio oglądanego