C.k. kuchnia (okładka  twarda, wyd. 09.2015)

Wszystkie formaty i wydania (3): Cena:

Sprzedaje empik.com : 36,99 zł

36,99 zł
49,90 zł porównanie do ceny sugerowanej przez wydawcę
Odbiór w salonie 0 zł
Wysyłamy w 1 dzień rob.

Każdy sprzedawca w empik.com jest przedsiębiorcą. Wszystkie obowiązki związane z umową sprzedaży ciążą na sprzedawcy.

Potrzebujesz pomocy w zamówieniu?

Zadzwoń
Dodaj do listy Moja biblioteka

Masz już ten produkt? Dodaj go do Biblioteki i podziel się jej zawartością ze znajomymi.

 „C.k. kuchnia” to nie tylko książka kucharska, lecz również opowieść o czasach, gdy Europa Środkowa stanowiła jedność pod berłem Habsburgów. 

Amatorzy kulinariów odnajdą na jej łamach 84 przepisy z tamtych czasów i tamtych ziem, od Adriatyku po Karpaty. Przepisy reprezentatywne dla dzisiejszych kuchni narodowych - węgierskiej, czeskiej, rumuńskiej, austriackiej, bośniackiej, słowackiej czy też północnowłoskiej - kiedyś zwanych po prostu c.k. kuchnią. 

Ci wszyscy, którzy nad gotowanie przedkładają historię, też nie powinni być zawiedzeni. Każdą kuchenną receptę poprzedzają bowiem krótkie historie, których bohaterami są monarchowie, arcyksiążęta, sławni wodzowie i herosi oręża, a także zwykli obywatele naddunajskiej monarchii. Niektóre z owych historii rzeczywiście miały miejsce, niektóre zrodziła jedynie wyobraźnia autora, choć trzeba z całą sumiennością zaznaczyć, że została ona zapłodniona przez lekturę memuarów i gazet sprzed pierwszej wojny światowej. Najpochlebniejsi recenzenci przyrównują styl autora do niezpomnianej frazy Jaroslava Haška, przed czym autor się broni, a powoduje nim nie tylko wrodzone głębokie poczucie skromności, lecz również pamięć o ochotniczej służbie Haška w Armii Czerwonej w charakterze politruka. 

„C.k. kuchnię” niezrównanie ozdobił akwarelami Andrzej Zaręba, artysta od lat współpracujący z Robertem Makłowiczem i dzielący z nim gorące uczucia do Austro-Węgier. 

Powyższy opis pochodzi od wydawcy.

ID produktu: 1114333026
Tytuł: C.k. kuchnia
Autor: Makłowicz Robert
Wydawnictwo: Wysoki Zamek
Język wydania: polski
Język oryginału: polski
Liczba stron: 232
Numer wydania: I
Data premiery: 2015-09-04
Data wydania: 2015-09-04
Forma: książka
Okładka: twarda
Wymiary produktu [mm]: 223 x 185 x 24
Indeks: 18090109
średnia 4,7
5
68
4
15
3
5
2
0
1
1
Oceń:
Dodając recenzję produktu, akceptujesz nasz Regulamin.
12 recenzji
Kolejność wyświetlania:
Od najbardziej wartościowych
Od najbardziej wartościowych
Od najnowszych
Od najstarszych
Od najpopularniejszych
Od najwyższej oceny
Od najniższej oceny
4/5
20-05-2021 o godz 17:44 przez: Mikołaj | Zweryfikowany zakup
Przepisy są świetne, wszystko dokładnie wytłumaczone, ale, niestety w książce nie ma ani jednego zdjęcia. Są przepisy, i sposób wykonania, ale nie ma ani jednegi zdjęcia obok przepisu.
Czy ta recenzja była przydatna? 1 1
5/5
28-04-2021 o godz 12:17 przez: Kacper | Zweryfikowany zakup
Wybitna książka, która świetnia opowiada o historii Austro-Węgier i kuchni tych czasów. Największą zaletą jest autor, który jest wybitnym i wspaniałym człowiekiem.
Czy ta recenzja była przydatna? 0 0
5/5
28-12-2017 o godz 11:04 przez: Anonim | Zweryfikowany zakup
Jezeli ktos lubi niebanalne historie opowiedziane prostym językiem, śmieszne anegdoty to mu sie spodoba. Mało zdjeć to minus :(
Czy ta recenzja była przydatna? 0 0
5/5
29-12-2020 o godz 08:58 przez: Anonim | Zweryfikowany zakup
Polecam. Bardzo ciekawa książka, ładnie wydana. Przesyłka szybko nadana
Czy ta recenzja była przydatna? 0 0
5/5
01-07-2021 o godz 11:47 przez: Agata | Zweryfikowany zakup
Ciekawa książka i świetne przepisy. Polecam
Czy ta recenzja była przydatna? 0 0
5/5
25-11-2022 o godz 15:01 przez: Aleksandra | Zweryfikowany zakup
Dobra kuchnia, ciekawe przepisy i smaczne
Czy ta recenzja była przydatna? 0 0
5/5
16-04-2022 o godz 15:28 przez: anonymous | Zweryfikowany zakup
Polecam :)
Czy ta recenzja była przydatna? 0 0
5/5
13-12-2023 o godz 19:57 przez: Anonim | Zweryfikowany zakup
Świetne
Czy ta recenzja była przydatna? 0 0
5/5
15-02-2023 o godz 09:33 przez: Paweł Zimnoch | Zweryfikowany zakup
Super
Czy ta recenzja była przydatna? 0 0
5/5
09-12-2015 o godz 19:52 przez: malutka_ska
Drodzy Książkofile i Maniacy Kulinarni, zbliżają się święta, a wraz z nimi szaleństwa kuchenne i wiele okazji do wręczania prezentów. Jeśli jeszcze nie wiecie, jak połączyć przyjemne z pożytecznym, to polecam Wam ten oto przepis: sięgnijcie po wznowienie książki Roberta Makłowicza pt.: "C.k. kuchnia" i sprawcie sobie czytelniczo-kulinarną przyjemność na te zbliżające się zimowe wieczory. Nim jednak sami zagłębicie się w tej wspaniałej lekturze, uchylę Wam rąbka tajemnicy przedstawiając największe zalety kulinarnej pozycji jednego z najpopularniejszych kucharzy w Polsce.

Imperium Habsburgów było nie tylko konglomeratem narodów, kultur i zwyczajów. Jego różnorodność przejawiała się przede wszystkim w kuchni, do której: Węgrzy wnieśli paprykę oraz sposób smażenia mięsa na smalcu wieprzowym, Czesi- całą paletę knedli i knedelków, Polacy - kwaśną śmietanę, kiszone ogórki i grzyby. Włosi upowszechnili wśród c.k. poddanych makaron, ryż oraz lody, a południowi Słowianie - przejęty od Turków zwyczaj pieczenia mięsa na ruszcie. Gdy dodamy do tego kuchnię wiedeńską z jej perfekcyjnym przyrządzaniem cielęciny, strudlem i tortem Sachera, otrzymamy wreszcie pełen obraz owego raju. Właśnie o tym kulinarnym edenie obfitym w niesamowite potrawy pieszczące nawet najbardziej wybredne podniebienia opowiada nam Robert Makłowicz. Czyni to jednak w tak skutecznie, że nie sposób się oprzeć pragnieniu przygotowania choćby jednego wyśmienitego dania z tej książki. I tak zupełnie mimowolnie wpadamy w wir sałatek, zup, potraw rybnych i mięsnych, dań z mąki i kasz, a także pobudzających kubki smakowe deserów, których kosztowali wielcy ludzie minionych stuleci. Przepisy na te rarytasy rodem z państwa Habsburgów byłyby jednak niewiele warte, gdyby nie wspaniałe, historyczne opowieści opublikowane na kartach tej książki. Nie brak tu żartobliwych scenek "przy jedzeniu" i legend na temat niezwykłych właściwości potraw, np. sałatki z wątróbek drobiowych. To tym opowiastkom Robert Makłowicz zawdzięcza swoją popularność telewizyjną, dlatego też nie mogło ich zabraknąć w kolejnej pozycji naszego kucharza. Dzięki nim "C.k. kuchnia" to coś więcej niż książka kucharska dla wtajemniczonych.

Wśród 87 przepisów zebranych w "C.k. kuchni" próżno szukać błędów i tak nie możliwych do wychwycenia przez amatorów tego rzemiosła. Jestem jednak pewna, że ten zbiór to przemyślana kompozycja, której walory docenią nawet kulinarni sceptycy. Bo choć meandry kuchennych praktyk mogą niektórych czytelników skutecznie przestraszyć, to na pewno zainteresują Was frontowe listy, w których to Zugsführer R. Makłowicz opowiada o swoich (nie tylko tych kuchennych) perypetiach w cesarskiej armii. Ta korespondencja rozbawi Was do łez i nie pozostawi złudzeń co do talentu pisarskiego naszego rodaka.

Nawet ja, na co dzień trzymająca się z dala od kuchennych pieleszy, byłam pod wrażeniem książki Makłowicza. Nigdy wcześniej nie miałam w rękach książki kucharskiej, która jednocześnie opowiadałaby anegdoty historyczne i radziła, jak przygotować najbardziej wyszukane potrawy. Jej autor ujął mnie swoją wiedzą na temat imperium Habsburgów, ironią i niebanalną wyobraźnią, która pozwoliła mu połączyć wszystkie wątki w jedną całość. Dlatego właśnie gorąco polecam Wam "C.k. kuchnię", która sprawi, że będziecie mogli zachwycać się błyskotliwym żartem Roberta Makłowicza nie tylko podczas emisji jego telewizyjnego programu, ale zawsze wtedy, kiedy przyjdzie Wam na to ochota.
Czy ta recenzja była przydatna? 0 0
5/5
30-04-2023 o godz 01:14 przez: Ania
To pierwsza autorska książka Roberta Makłowicza, znanego dziennikarza, degustatora, autora programów kulinarnych. Kuchnią polską, zagraniczną autor pasjonuje się od lat, opowiada zawsze o niej w interesujący sposób i postanowił się swoją wiedzą podzielić ze swoimi Czytelnikami. Zamiast wstępu w książce Pan Robert Makłowicz przedstawił historię gulaszu po triesteńsku, jak jest przyrządzony – naczynie. Książka ta składa się z 7 rozdziałów następującej treści: sałatki, zupy, potrawy z drobiu, potrawy z mięsa, potrawy z mąki i kasz, desery. Do każdej z podanej potraw, deserów, sałatek jest, zamieszczona historia jej powstania co tutaj stanowi, ciekawostkę kulinarną. Przykładami kulinarnymi są następujące sałatki, potrawy, desery, a mianowicie: Sałatka Sachera, sałatka selerowa, sałatka z melona, bulion z tokajem, zupa z soczewicy, z kurczakiem, rosół feldmarszałka (Joseph Radetzky),węgierska zupa rybna, zupa ziemniaczana po węgiersku, gulasz rybny z groszkiem, śledź po marynarsku, sznycel cielęcy po prasku, udziec barani marynowany, knedle z morelami, płonące naleśniki migdałowe, strudel z jabłkami, kutia, tort à la Sacher. Kuchnia to książka kulinarna dla wszystkich czytelników amatorów chcących poznać nie tylko polskie potrawy, jak i te europejskie. Zamiast fotografii potraw są umieszczone przepiękne ilustracje w wykonaniu Pana Andrzeja Zaręby. Pan Robert Makłowicz w niezwykły sposób opowiedział, własnymi słowami jak przedstawiała, się kuchnia podczas wojen, wyjaśnił pochodzenie postaci historycznych bohaterów oraz nawiązał do anegdot związanych z przepisami na dania podawane podczas tychże wypraw. Dodatkowym elementem książki jest nie tylko bogaty język kulinarny, ale pięknie ujęta fotografia autora Roberta Makłowicza przez Pana Michała Lichtańskiego znajdująca się na przodzie okładki książki pt. ''C. K Kuchnia”. Twarda oprawa książki zawiera 230 stron, wydana została przez Wydawnictwo Wysoki Zamek. Warto się zapoznać z tą książką, która kształci warsztat kulinarny jak, i historyczny. Recenzja została zamieszczona na stronie Muzeum Książki Kucharskiej im. Stanisława Czernieckiego, przy czym należy zaznaczyć, że jest to jedyne w Polsce Muzeum Książki Kulinarnej, które znajduje się w województwie Małopolskim. Idealne miejsce na wypoczynek i odnalezienie ciszy wśród książek kulinarnych.
Czy ta recenzja była przydatna? 0 0
1/5
11-01-2021 o godz 08:57 przez: Ania
Nie moje klimaty ksiazki słabo jak dla mnie na pana maklowicza
Czy ta recenzja była przydatna? 0 0
Więcej recenzji
Prezentowane dane dotyczą zamówień dostarczanych i sprzedawanych przez empik.

Zobacz także

Klienci, których interesował ten produkt, oglądali też

Podobne do ostatnio oglądanego