Wodorosty Kombu / Dasima, cięte 150g - CJO Essential

Sprzedaje sklep naSushi : 35,90 zł

35,90 zł
InPost 12,00 zł
Zobacz inne od sklep naSushi
Przewidywana wysyłka w 1 dzień rob.

Każdy sprzedawca w empik.com jest przedsiębiorcą. Wszystkie obowiązki związane z umową sprzedaży ciążą na sprzedawcy.

Potrzebujesz pomocy w zamówieniu?

Zadzwoń
Dodaj do listy

Dodaj ten produkt do jednej z utworzonych przez Ciebie list i zachowaj go na później.

Algi kombu renomowanej, koreańskiej marki Chung Jung One - duże, grube płaty ciemnozielonych wodorostów podzielone na mniejsze, wygodne kawałki, gotowe do pracy. Kombu, w Korei znane lepiej pod nazwą dasima stanowią jedne z najpopularniejszych glonów wykorzystywanych w kuchni japońskiej i koreańskiej. Stosowane są przede wszystkim jako naturalny wzmacniacz smaku oraz komponent nadający potrawom charakterystycznej nuty umami - dodatkowej głębi i wytrawności, zawdzięczanej działaniu naturalnych glutaminianów. Stanowi nieoceniony dodatek do wszelkiego rodzaju wywarów oraz dań duszonych typu nabe czy jigae. Ze zużytych listków można potem przyrządzić tsukudani - słodko-wytrawną przystawkę do japońskich dań ryżowych.

Kombu charakteryzują się wysoką zawartością jodu i posiadają lecznicze właściwości. Są one stosowane przy niedoczynności tarczycy, przyspieszają przemianę materii i pomagają zapobiegać arteriosklerozie. Biały nalot z soli morskiej i mannitolu świadczy o dobrej jakości glonów i stanowi najważniejsze źródło umami. W Japonii przed użyciem glonów, kombu przywykło się przecierać zwilżoną ściereczką, jednak przy odpowiednim przechowywaniu z dala od kurzu i innych zanieczyszczeń nie jest to konieczne.

Jak zastosować kombu w naszej kuchni?

Aby przygotować wyśmienite sushi, warto dodać jeden listek kombu do ryżu moczącego się przed gotowaniem. Kładziemy go na wierzch, kiedy ryż jest jeszcze w zimnej wodzie i wyjmujemy na kilka minut przed, lub zaraz po zakończeniu gotowania. Ryż odpoczywa już bez kombu.

Z kombu przygotujemy także wegetariański bulion dashi, niezbędny do przygotowania tradycyjnej zupy miso. Wystarczy włożyć ok. 5-10g kombu do naczynia i zalać 500-800 ml chłodnej wody, a następnie parzyć na zimno przez 3-5h lub gotować na wolnym ogniu do 10 minut - w ten sposób całe dobrodziejstwo wodorostów przejdzie do wody.

Uwaga! Produkt zawiera naturalnie wyższą ilość jodyny. Spożycie dużych ilości może być szkodliwe dla osób z dysfunkcją tarczycy.

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Po otwarciu zalecamy przechowywać w szczelnym opakowaniu, np. pojemniku lub strunowym woreczku.

Kraj pochodzenia: Korea Południowa


Składniki: 100% alg morskich kombu
Produkt: Wegetariański,Wegański,Bezglutenowy
ID produktu: 1275116463
Nazwa: Wodorosty Kombu / Dasima, cięte 150g - CJO Essential
Producent: Chung Jung One
Prezentowane dane dotyczą zamówień dostarczanych i sprzedawanych przez .
Brak
ocen
5
0
4
0
3
0
2
0
1
0
Oceń:
Dodając recenzję produktu, akceptujesz nasz Regulamin.

Podobne do ostatnio oglądanego