Winomierz (cukromierz) pomiar stężenia cukru BIOWIN

Marka:
Liczba elementów w komplecie: 1
Kolor:
biały

Sprzedaje Mrowka_Proszkow : 24,60 zł

24,60 zł
Poczta 13,00 zł
Zobacz inne od Mrowka_Proszkow
Przewidywana wysyłka w 1 dzień rob.

Sprzedaje DECORTREND : 24,90 zł

Sprzedaje DomoDomo : 9999,99 zł

Wszyscy sprzedawcy

Każdy sprzedawca w empik.com jest przedsiębiorcą. Wszystkie obowiązki związane z umową sprzedaży ciążą na sprzedawcy.

Potrzebujesz pomocy w zamówieniu?

Zadzwoń
Dodaj do listy

Dodaj ten produkt do jednej z utworzonych przez Ciebie list i zachowaj go na później.

Może Cię zainteresować

Pasuje do tego produktu

Głównymi elementami miernika są:

  • probówka i pływak z odpowiednio naniesioną skalą do pomiaru gęstości płynu w stopniach Ballinga (Blg). Urządzenie to skalowane jest w temperaturze 20 - 21°C.
  • Pomiar stężenia cukru dokonywany jest poprzez bezpośredni odczyt.
  • Zakres: od 0 do 24°Blg (1°Blg odpowiada w przybliżeniu 10g cukru w 1L soku (moszczu).


Dla ułatwienia zakresy zalecanych stężeń cukru w trakcie poszczególnych etapów przygotowania wina wyróżniono odpowiednimi kolorami:

  • przed rozpoczęciem fermentacji stężenie cukru nie powinno przekraczać 22°Blg - obszar różowy.
  • zaraz po dodaniu kolejnych dawek cukru w trakcie fermentacji, wskazania winomierza nie powinny przekraczać 16°Blg – obszar żółty.
  • odczyt w końcowej fazie fermentacji dla win wytrawnych i półsłodkich, mieścić powinien się w przedziale - obszar zielony.

 

Areometr ten pozwala również w sposób pośredni określić stężenie alkoholu w winie, poprzez proste obliczenia.

       
Użytkowanie :
W celu dokonania pomiaru probówkę należy wypełnić niewielką ilością płynu pozbawionego cząstek stałych i pęcherzyków gazu. Ilość płynu powinna być taka, aby umieszczony w probówce pływak unosił się swobodnie i nie dotykał ścianek zbiorniczka. Wartość stężenia cukru odczytujemy wg menisku górnego cieczy. W celu zdbadania zawartości alkoholu w winie należy zbadać pomiar stężenia cukru w zastawie początkowym i końcowym. W rzeczywistości istnieją spore trudność planowania zawartości alkoholu w winie, ponieważ spowodowane są sporą ilością czynników wpływających na proces fermentacji. O większą stabilność należy zdbać stosując odpowiedni przyrząd mierniczy nastawu. Produkt niezbędny przy produkcji wina.
 
Symbol produktu: BW-013054

ID produktu: 1274247340
Nazwa: Winomierz (cukromierz) pomiar stężenia cukru BIOWIN
Marka: Biowin
Producent: Biowin
Liczba elementów w komplecie: 1
Kolor: biały
Materiał / Skład surowcowy: plastik
Wymiary w opakowaniu [mm]: 340 x 20 x 50
Waga w opakowaniu [g]: 78
Gwarancja: tak
Kod producenta: 5904816013054
Numer katalogowy: 50800115
Indeks: 40220048
Brak
ocen
5
0
4
0
3
0
2
0
1
0
Oceń:
Dodając recenzję produktu, akceptujesz nasz Regulamin.
Prezentowane dane dotyczą zamówień dostarczanych i sprzedawanych przez .

Podobne do ostatnio oglądanego