Wiąz czerwony kora
Ulmus rubra
Producent: Nanga
Forma: kora mielona
Kraj pochodzenia: Chiny
Pojemność: 50g
Skład: Kora wiązu czerwonego 100%
Zalecany sposób użycia: Wyciąg wodny: 4-5 g (około 2 płaskie łyżeczki) zmielonej kory zalać szklanką wrzącej wody. Odstawić pod przykryciem na 20-30 minut. Szklankę takiego wyciągu należy spożywać w ciągu dnia małymi porcjami.
Zdrowie: Sprawne jelita, Układ oddechowy
Ostrzeżenia: nie stosować w ciąży, nie stosować podczas laktacji
Wiąz czerwony (Ulmus rubra) – rozłożyste drzewo z rodziny wiązowatych, dorastające do 20 metrów wysokości, o owalnych ząbkowanych liściach, które jesienią zmieniają swoją barwę na intensywnie czerwoną. Naturalnie występuje na południowo-środkowych obszarach Ameryki Północnej. Surowcem zielarskim jest kora, która obfituje w takie substancje czynne, jak: śluzy, kwas salicylowy, czy flawonoidy. Dawniej stosowany był przez miejscową ludność u osób o obniżonej odporności, dla wzmocnienia układu pokarmowego, a także jako środek łagodzący podrażnienia skóry. Współcześnie kora wiązu czerwonego ceniona jest przede wszystkim za swoje kojące działanie na błony śluzowe układu trawiennego oraz oddechowego. Kwas salicylowy i flawonoidy wykazują działanie łagodzące podrażnienia, a obecne w korze śluzy tworzą specjalna warstwę, chroniącą błony śluzowe przed następnymi uszkodzeniami.
Właściwości prozdrowotne:
Działa łagodząco na błony śluzowe układu pokarmowego i oddechowego.
Otacza błony śluzowe warstwą ochronną.
ocen
Podziel się na Facebooku
Właśnie zrecenzowałem Wiąz czerwony kora mielona 50g Nanga
Wiąz czerwony kora Ulmus rubra Producent: Nanga Forma: kora mielona Kraj pochodzenia: Chiny Pojemność: 50g Skład: Kora wiązu czerwonego 100% Zalecany sposób użycia: Wyciąg wodny: 4-5 g (około 2