SCORPION 325 SC 30ML SUMIN
-Środek grzybobójczy, koncentrat w postaci stężonej zawiesiny do rozcieńczania wodą o działaniu powierzchniowym i systemicznym, stosowany zapobiegawczo w zwalczaniu chorób powodowanych przez grzyby w uprawie roślin warzywnych i truskawek.
-Scorpion, jako jeden z niewielu fungicydów, hamuje kiełkowanie zarodników oraz jednocześnie zatrzymuje już zaobserwowaną infekcję. Preparat jest szybko pobierany przez roślinę z powierzchni liści, następnie przemieszcza się systemicznie do wszystkich jej organów, co pozwala na skuteczną ochronę.
-Difenokonazol hamuje tworzenie ściany komórkowej grzybów, działając przede wszystkim na ograniczenie wzrostu i tworzenie się grzybni. -Spowalnia także kiełkowanie zarodników i zatrzymuje infekcję. Dlatego właśnie można go użyć nawet po wystąpieniu pierwszych objawów choroby.
-Scorpion wyróżnia również działanie interwencyjne – w okresie do 2 dni po pojawieniu się infekcji, co znacznie zwiększa skuteczność preparatu w zwalczaniu szerokiej palety chorób. Środek Scorpion 325 SC stosuje się przy użyciu opryskiwaczy ręcznych.
Środek przeznaczony do stosowania przez użytkowników nieprofesjonalnych.
Zawartość substancji czynnej:
-azoksystrobina (związek z grupy strobiluryn) – 200 g/l (18,2%),
-difenokonazol (związek z grupy triazoli) – 125 g/l (11,4%).
Zalety:
-najszersza rejestracja upraw,
-działanie interwencyjne i zapobiegawcze,
-systemiczne przemieszczanie się obu substancji,
-szybkie działanie,
-szerokie spektrum zwalczanych chorób.
Zastosowanie:
Brokuł zwyczajny (uprawa w polu):
-choroba: zgnilizna twardzikowa, szara pleśń, czerń krzyżowych, mącznik prawdziwy krzyżowych (kapustnych), plamistość pierścieniowa liści, bielik krzyżowych, sucha zgnilizna kapustnych.
-dawka: 10ml/100m2/2-8l wody.
Kalafior (uprawa w polu):
-choroba: czerń krzyżowych, mącznik prawdziwy krzyżowych (kapustnych), plamistość pierścieniowa liści, bielik krzyżowych, sucha zgnilizna kapustnych.
-dawka: 10ml/100m2/2-8l wody.
Marchew (uprawa w polu):
-choroba: mącznik prawdziwy baldaszkowatych, alternarioza naci marchwi, czarna zgnilizna marchwi.
-dawkowanie: 10ml/100m2/2-7l wody.
Cebula (uprawa w polu):
-choroba: alternarioza cebuli, plamistość liści powodowana przez stemphylium, rdza pora (na cebuli).
-dawka: 10ml/100m2/3-6l wody.
Kapusta głowiasta (biała, czerwona, włoska) (uprawa w polu):
-choroba: czerń krzyżowych, maczniak prawdziwy krzyżowych (kapustnych), plamistość pierścieniowa liści, bielik krzyżowych, sucha zgnilizna kapustnych.
-dawka: 10ml/100m2/2-8l wody.
Por (uprawa w polu):
-choroba: alternarioza cebuli (na porze), plamistość liści powodowana przez stemphylium, rdza pora.
-dawka: 10ml/100m2/2-8l wody.
Ogórek (uprawa w szklarni):
-choroba: mączniak prawdziwy dyniowatych.
-dawkowanie: 10ml/100m2/5-15l wody.
Pomidor (uprawa w szklarni):
-choroba: mączniak prawdziwy psiankowatych.
-dawkowanie: 10ml/100m2/5-15l wody.
Truskawka:
-choroba: antraknoza truskawki, biała plamistość liści truskawki.
-dawkowanie: 10ml/100m2/5-15l wody.
Cebula (uprawiana na szczypior), cebula siedmiolatka, szczypiorek (uprawa w polu):
-choroba: alternarioza cebuli, plamistość liści powodowana przez stemohylium, rdza pora.
-dawka: 10ml/100m2/3-6l wody.
Czosnek, szlotka:
-choroba: alternarioza cebuli, plamistość liści powodowana przez stemohylium, rdza pora.
-dawka: 10ml/100m2/3-6l wody.
Fasola zwykła (szparagowa), fasola zwykła (uprawiana na świeże nasiona), groch zielony cukrowy, groch zielony łuskowy (uprawa w polu):
-choroba: antraknoza fasoli, mączniak prawdziwy grochu, zgorzelowa plamistość grochu (askochytoza).
-dawkowanie: 10ml/100m2/3-12l wody.
Truskawka (uprawa w polu):
-choroba: antraknoza truskawki, biała plamistość liści truskawki.
-dawkowanie: 10ml/100m2/3-12l wody.
Kapusta brukselska, kapusta pekińska, jarmuż (uprawa w polu):
-choroba: czerń krzyżowych, mączniak prawdziwy krzyżowych (kapustnych), plamistość pierścieniowa liści, bielik krzyżowych, sucha zgnilizna kapustnych.
-dawkowanie: 10ml/100m2/2-8l wody.
Pasternak, pietruszka (uprawa w polu):
-choroba: mączniak prawdziwych baldaszkowatych, zgnilizna twardzikowa, szara pleśń.
-dawkowanie: 10ml/100m2/2-7l wody.
Chrzan pospolity, rzodkiewka, rzodkiew japońska, rzepa biała, rzepa czarna, brukiew jadalna (uprawa w polu):
-choroba: zgnilizna twardzikowa, szara pleśń, czerń krzyżowych, mączniak prawdziwy krzyżowych, plamistość pierścieniowa liści, bielik krzyżowych, sucha zgnilizna kapustnych.
-dawkowanie: 10ml/100m2/2-7l wody.
Salsefia, topinambur (syn. słonecznik bulwiasty), skorzonera (uprawa w polu):
-choroba: zgnilizna twardzikowa, szara pleśń.
-dawkowanie: 10ml/100m2/2-7l wody.
Burak ćwikłowy (uprawa w polu):
-choroba: zgnilizna twardzikowa, szara pleśń, mączniak prawdziwy buraka, chwościk buraka, rdza buraka.
-dawkowanie: 10ml/100m2/2-7l wody.
Cykoria korzeniowa (uprawa w polu):
-choroba: zgnilizna twardzikowa, szara pleśń, mączniak prawdziwy.
-dawkowanie: 10ml/100m2/2-7l wody.
Seler naciowy (uprawa w polu, pod osłonami i w szklarni):
-choroba: alternarioza, mączniak prawdziwy baldaszkowatych, zgnilizna twardzikowa, spetorioza selera.
-dawkowanie: 10ml/100m2/2-7l wody.
Seler korzeniowy (uprawa w polu):
-choroba: alternarioza, mączniak prawdziwy baldaszkowatych, zgnilizna twardzikowa, septorioza selera.
-dawkowanie: 10ml/100m2/2-10l wody.
Szparag (uprawa w polu):
-choroba: rdza szparagowa, purpurowa plamistość pędów szparaga.
-dawkowanie: 10ml/100m2/2-10l wody.
Melon, kawon (syn. arbuz), dynia olbrzymia jadalna (uprawa w polu, pod osłonami i w szklarni):
-choroba: mączniak prawdziwy dyniowatych, parch dyniowatych, atraknoza dyniowatych, alternawioza dyniowatych.
-dawkowanie: 10ml/100m2/5-15l wody.
Ogórek (uprawa w szklarni):
-choroba: parch dyniowatych, antraknoza dyniowatych, alternarioza dyniowatych.
-dawkowanie: 10ml/100m2/5-15l wody.
Ogórek (uprawa w polu i pod osłonami):
-choroba: mączniak prawdziwy dyniowatych, parch dyniowatych, antraknoza dyniowatych, alternarioza dyniowatych.
-dakowanie: 10ml/100m2/5-15l wody.
Cukinia, kabaczek, patison (uprawa w polu, pod osłonami i w szklarni):
-choroba: mączniak prawdziwy dyniowatych, parch dyniowatych, antraknoza dyniowatych, laternarioza dyniowatych.
-dawkowanie: 10ml/100m2/5-15l wody.
Papryka (uprawa w polu, pod osłonami i w szklarni):
-choroba: mączniak prawdziwy pisankowatych, alternarioza papryki, brunatna plamistość liści.
-dawkowanie: 10ml/100m2/5-15l wody.
Pomidor (uprawa w szklarni):
-alternarioza pomidora, brunatna plamistość liści.
-dawkowanie: 10ml/100m2/5-15l wody.
Pomidor (uprawa w polu i pod osłonami):
-mączniak prawdziwy pisankowatych, alternarioza, brunatna plamistość liści.
-dawkowanie: 10ml/100m2/5-15l wody.
Oberżyna (syn. bakłażan) (uprawa w polu, pod osłonami i w szklarni):
-choroba: mączniak prawdziwy pisankowatych, alternarioza, brunatna plamistość liści.
-dawkowanie: 10ml/100m2/5-15l wody.
Grupa sałat (sałata głowiasta, sałata liściowa, endywia):
-choroba: nekrotyczna plamistość liści sałaty (antraknoza sałaty), zgnilizna twardzikowa.
-dawkowanie: 8-10ml/100m2/3-15l.
Kapustne liściowe (rukola-rokietta siewna, jarmuż):
-choroba: czerń krzyżowych, zgnilizna twardzikowa.
-dawkowanie: 8-10ml/100m2/3-15l.
Szpinak:
-choroba: antraknoza, alternarioza, zgnilizna twardzikowa.
-dawkowanie: 8-10ml/100m2/3-15l.
Seler listkowy:
-choroba: septorioza selera, zgnilizna twardzikowa.
-dawkowanie: 8-10ml/100m2/3-15l.
Pietruszka uprawaiana na nać:
-choroba: mączniak prawdziwy baldaszkowatych, zgnilizna twardzikowa.
-dawkowanie: 8-10ml/100m2/3-15l.
Rośliny zielarskie oraz kwiaty jadalne (cukinii, kabaczka, patisona) (uprawa w polu, pod osłonami i w szklarni):
-choroba: mączniki prawdziwe, rdze, plamistość liści, zgnilizna twardzikowa.
-dawkowanie: 8-10ml/100m2/3-15l.
Cykoria sałatowa (uprawa w polu):
-choroba: zgnilizna twardzikowa, szara pleśń, mączniak prawdziwy.
-dawkowanie: 10ml/100m2/3-10l wody.
Karczoch zwyczajny (uprawa w polu):
-choroba: mączniak prawdziwy.
-dawkowanie: 10ml/100m2/3-10l wody.
Truskawka (uprawa w polu):
-choroba: mączniak prawdziwy truskawki, nekrozy powodowane przez grzyb gnomonia comari.
-dawkowanie: 10ml/100m2/3-12l wody.
Truskawka (uprawa pod osłonami i w szklarni):
-choroba: antraknoza truskawki, biała plamistość truskawki, mączniak prawdziwy truskawki, nekrozy powodowane przez grzyb gnomonia comari.
-dawkowanie: 10ml/100m2/3-12l wody.
Poziomka (uprawa w polu, pod osłonami i w szklarni):
-choroba: antraknoza truskawki, biała plamistość liści truskawki, maczniak prawdziwy truskawki, nekrozy powodowane przez grzyb gnomonia comari.
-dawkowanie: 10ml/100m2/3-12l wody.
Malina, jeżyna (uprawa w polu, pod osłonami i w szklarni):
-choroba: antraknoza maliny i jeżyny, rdza maliny, biała plamistość liści maliny, mączniak prawdziwy maliny.
-dawkowanie: 10ml/100m2/1-5l wody.
Rośliny ozdobne (z wyłaczeniem ozdobnych odmian jabłoni) (uprawa w polu):
-choroba: mączniaki prawdziwe, plamistość liści, rdze, osutka wiosenna sosny, czarna plamistość róży, zamieranie pędów roślin iglastych, choroby powodowane przez patogeny glebowe.
-dawkowanie: 10ml/100m2/3-12l wody.
Prewencja: nie wchodzić do czasu całkowitego wyschnięcia cieczy użytkowej na powierzchni roślin.
Etykieta produktu:
"Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa . Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu,,
Dokonując zakupu środka ochrony roślin, oświadczam, że jestem osobą pełnoletnią, posiadającą zaświadczenie w zakresie stosowania środków ochrony roślin zgodnie z art.28.
-Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu.
-Zapoznaj się z zagrożeniami i postępuj zgodnie ze środkami ostrożności wymienionymi na etykiecie.
ocen
Podziel się na Facebooku
Właśnie zrecenzowałem SCORPION 325 SC 30ML SUMIN Środek grzybobójczy rośliny warzywne i truskawki
SCORPION 325 SC 30ML SUMIN -Środek grzybobójczy, koncentrat w postaci stężonej zawiesiny do rozcieńczania wodą o działaniu powierzchniowym i systemicznym, stosowany zapobiegawczo w zwalczaniu chorób