Saletra potasowa Browin do peklowania mięsa 20 g

Marka:

Sprzedaje Kolba : 5,00 zł

5,00 zł
Kurier 9,90 zł
Zobacz inne od Kolba
Przewidywana wysyłka w 1 dzień rob.

Sprzedaje egarden : 5,08 zł

Sprzedaje Mrowka_Proszkow : 5,87 zł

Wszyscy sprzedawcy

Każdy sprzedawca w empik.com jest przedsiębiorcą. Wszystkie obowiązki związane z umową sprzedaży ciążą na sprzedawcy.

Potrzebujesz pomocy w zamówieniu?

Zadzwoń
Dodaj do listy

Dodaj ten produkt do jednej z utworzonych przez Ciebie list i zachowaj go na później.

Saletra potasowa Browin 20 g służy do peklowania wieprzowiny, wołowiny i cielęciny metodami tradycyjnymi.

Zdrowe peklowanie

Saletra potasowa (azotan potasu) jest drugim po soli kuchennej, najczęściej wybieranym dodatkiem do peklowaniu mięsa. Zastosowanie saletry potasowej gwarantuje wydłużenie trwałości mięsa oraz w odróżnieniu od soli kuchennej pozwala na zachowanie różowej barwy. Saletra potasowa zawiera jedynie jony azotanowe, dlatego jest zdrowsza i bezsprzecznie bezpieczniejsza od popularnych mieszanek peklujących zawierających azotyny, które mogą być szkodliwe dla zdrowia nawet po małym przedawkowaniu. Opakowanie 20 g przeznaczone jest na 10 kg mięsa.

Wpływ na mięso

Podczas pierwszego etapu peklowania (po dodaniu saletry, soli kuchennej i przypraw) jony azotanowe znajdujące się w saletrze pod wpływem naturalnych enzymów występujących w mięsie ulegają zredukowanie do azotynów (w ilości nie większej niż zawartość mioglobiny).
W drugim etapie jony azotynowe zachodzą w reakcję z mioglobiną. Jest to białko odpowiedzialne za różową, krótkotrwałą barwę mięsa. Efektem tej reakcji jest nitrozo mioglobina o trwałym różowym kolorze, utrzymującym się nawet w wyższych temperaturach. Peklowanie saletrą potasową jest dłuższe niż w przypadku stosowania nitrytów (o 2 dni), jedna znacznie zdrowsze i bezpieczniejsze.

Zalety stosowania saletry potasowej:

  • peklowane mięso dłużej zachowuje różową barwę,
  • poprawia walory smakowe mięsa,
  • ma silne właściwości bakteriostatyczne i bakteriobójcze (zwłaszcza w przypadku jadu kiełbasianego),
  • podczas gotowania mięsa saletra zabija bakterie, nie niszcząc przy tym „przetrwalników”,
  • mięso peklowane saletrą dłużej zachowuje świeżość i nie ma tendencji do „ślimaczenia się”.

DANE TECHNICZNE

ID produktu: 1266121436
Nazwa: Saletra potasowa Browin do peklowania mięsa 20 g
Producent: browin
Kod producenta: 410010
Wymiary: 10 x 160 x 120
Prezentowane dane dotyczą zamówień dostarczanych i sprzedawanych przez .
Brak
ocen
5
0
4
0
3
0
2
0
1
0
Oceń:
Dodając recenzję produktu, akceptujesz nasz Regulamin.

Podobne do ostatnio oglądanego