Każdy sprzedawca w empik.com jest przedsiębiorcą. Wszystkie obowiązki związane z umową sprzedaży ciążą na sprzedawcy.
Dodaj ten produkt do jednej z utworzonych przez Ciebie list i zachowaj go na później.
Sprawdź jak złożyć zamówienie krok po kroku.
Możesz też zadzwonić pod numer +48 22 462 72 50 nasi konsultanci pomogą Ci złożyć zamówienie.
Saletra potasowa Browin 20 g służy do peklowania wieprzowiny, wołowiny i cielęciny metodami tradycyjnymi.
Saletra potasowa (azotan potasu) jest drugim po soli kuchennej, najczęściej wybieranym dodatkiem do peklowaniu mięsa. Zastosowanie saletry potasowej gwarantuje wydłużenie trwałości mięsa oraz w odróżnieniu od soli kuchennej pozwala na zachowanie różowej barwy. Saletra potasowa zawiera jedynie jony azotanowe, dlatego jest zdrowsza i bezsprzecznie bezpieczniejsza od popularnych mieszanek peklujących zawierających azotyny, które mogą być szkodliwe dla zdrowia nawet po małym przedawkowaniu. Opakowanie 20 g przeznaczone jest na 10 kg mięsa.
Podczas pierwszego etapu peklowania (po dodaniu saletry, soli kuchennej i przypraw) jony azotanowe znajdujące się w saletrze pod wpływem naturalnych enzymów występujących w mięsie ulegają zredukowanie do azotynów (w ilości nie większej niż zawartość mioglobiny).
W drugim etapie jony azotynowe zachodzą w reakcję z mioglobiną. Jest to białko odpowiedzialne za różową, krótkotrwałą barwę mięsa. Efektem tej reakcji jest nitrozo mioglobina o trwałym różowym kolorze, utrzymującym się nawet w wyższych temperaturach. Peklowanie saletrą potasową jest dłuższe niż w przypadku stosowania nitrytów (o 2 dni), jedna znacznie zdrowsze i bezpieczniejsze.
DANE TECHNICZNE
ID produktu: | 1266121436 |
Nazwa: | Saletra potasowa Browin do peklowania mięsa 20 g |
Producent: | browin |
Kod producenta: | 410010 |
Wymiary: | 10 x 160 x 120 |
ocen
Podziel się na Facebooku
Właśnie zrecenzowałem Saletra potasowa Browin do peklowania mięsa 20 g
Saletra potasowa Browin 20 g służy do peklowania wieprzowiny, wołowiny i cielęciny metodami tradycyjnymi. Zdrowe peklowanie Saletra potasowa (azotan potasu) jest drugim po soli kuchennej, ...