Sprawdź jak złożyć zamówienie krok po kroku.
Możesz też zadzwonić pod numer +48 22 462 72 50 nasi konsultanci pomogą Ci złożyć zamówienie.
Każdy sprzedawca w empik.com jest przedsiębiorcą. Wszystkie obowiązki związane z umową sprzedaży ciążą na sprzedawcy.
Dodaj ten produkt do jednej z utworzonych przez Ciebie list i zachowaj go na później.
Rzeżucha jest pikantna, ma oryginalny, ostry smak i zapach. Zawiera sporo witaminy A, C, K i PP. Zawiera ogromne bogactwo soli mineralnych oraz pierwiastków: żelaza i magnezu. Dlatego powinna znajdować się w jadłospisie kobiet w ciąży i dzieci, a także osób wycieńczonych.
Wskazane jest regularne jedzenie rzeżuchy przy bronchicie, dolegliwościach reumatycznych, anemii, a także przy chorobie wieńcowej i zaburzeniach krążenia. Spożywanie rzeżuchy zaleca się osobom chorującym na osteoporozę, zwłaszcza tym, które nie tolerują mleka i jego przetworów. Pod względem zawartości wapnia rzeżucha jest drugą rośliną po orzechach laskowych! Ponieważ jest bogatym źródłem łatwo przyswajalnego jodu, poleca się ją osobom z niedoczynnością tarczycy.
Rzeżuchy nie powinni sobie żałować ludzie chorzy na cukrzycę, obniża ona bowiem poziom cukru we krwi, zaś zawarty w niej chrom wspomaga prawidłową pracę trzustki.
Domowy sposoby uprawy:
Na kiełki: Wypłukane nasiona należy wsypać do czystego słoika. Następnie należy zalać je wodą, nakryć słoik gazą i ustawić w ciepłym, nienasłonecznionym miejscu. Kiełkujące nasiona należy przepłukiwać wodą dwa razy dziennie. Po około 3-5 dniach kiełki powinny być gotowe do spożycia. Do produkcji kiełków polecane są także kiełkownice.
Na mikrolistki: Najprostszy domowy sposób uprawy to wysianie nasion na ligninę, którą umieszcza się na talerzu, tacy czy odwróconej doniczce itp. Lignina musi być stale wilgotna, ale nie może pływać w wodzie. Po wysianiu nasion całość można przykryć na dwa dni. Kiedy zauważymy, że nasiona kiełkują, należy zdjąć przykrycie. Po ok. 10 dniach, gdy roślinki będą miały 5-7 cm, można zacząć zbiór. Mikrolistki ścina się nożyczkami tuż nad ligniną. Rzeżucha powinna gościć na naszym stole (nie tylko w formie dekoracji!) przez cały rok, a już z pewnością zimą i na przedwiośniu, kiedy trudniej o pełnowartościowe warzywa.
Rzeżucha z powodzeniem je zastąpi, bo wiele z nich przewyższa wartością odżywczą. Rzeżucha jest nieoceniona, kiedy dopada nas wiosenne przesilenie – czujemy się słabo, kiepsko znosimy zmiany temperatur, mamy szarą cerę i matowe włosy. Przepłukane kiełki i posiekane mikrolistki rzeżuchy dodaje się do twarożku, zup, sałatek i surówek, można też po prostu posypać nimi chleb z masłem.
ID produktu: | 1456151520 |
Nazwa: | Rzeżucha na kiełki i mikrolistki 30g nasiona - WegAna |
Marka: | WegAna |
Producent: | WegAna |
Odmiana/gatunek | Rzeżucha ogrodowa |
Rodzaj podłoża | gleba uniwersalna |
Stanowisko | słoneczne |
Trudność uprawy | łatwy |
Nasiona roślin | warzywa |
Zestaw: | nie |
Gwarancja: | 12 miesięcy |
Waga produktu [g]: | 30 |
Numer katalogowy: | 5907745983184 |
ocen
Podziel się na Facebooku
Właśnie zrecenzowałem Rzeżucha na kiełki i mikrolistki 30g nasiona - WegAna
RZEŻUCHA NA KIEŁKI I MIKROLISTKI 30g - WegAna Rzeżucha jest pikantna, ma oryginalny, ostry smak i zapach. Zawiera sporo witaminy A, C, K i PP. Zawiera ogromne bogactwo soli mineralnych oraz ...