Każdy sprzedawca w empik.com jest przedsiębiorcą. Wszystkie obowiązki związane z umową sprzedaży ciążą na sprzedawcy.
Dodaj ten produkt do jednej z utworzonych przez Ciebie list i zachowaj go na później.
Sprawdź jak złożyć zamówienie krok po kroku.
Możesz też zadzwonić pod numer +48 22 462 72 50 nasi konsultanci pomogą Ci złożyć zamówienie.
Nazywana złotym zbożem Inków, komosa ryżowa pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie jest bardzo ceniona ze względu na jej wartości odżywcze. Quinoa jest rośliną, która wytwarza bogate w skrobię nasiona i pełnowartościowe białko. Dodatkowo nasiona komosy zawierają wyjątkowo dużą ilość flawonoidów. Może być stosowana jako alternatywa dla białka zwierzęcego i pojawić się w diecie wegan. Ma ona lekko słodki smak. Z powodzeniem może zastąpić ryż, ziemniaki czy makaron. Nadaje się zarówno do potraw na słodko i na ostro. Warto wdrożyć ją do codziennej diety ze względu na wartości odżywcze, właściwości antyoksydacyjne i właściwości zdrowotne. Właściwości komosy ryżowej szczególnie docenią osoby na diecie wegańskiej oraz wegetariańskiej i diabetycy.
Zastosowanie komosy ryżowej:
Quinoa (ryż peruwiański) idealnie sprawdzi się jako substytut kaszy, ryżu lub makaronu. Komosę ryżową można podawać do obiadu zamiast ziemniaków, z warzywami lub do dań mięsnych czy sosów (np. z sosem szpinakowym).
Komosa ryżowa doskonale sprawdzi się również w daniach tylu "zapiekanki". Pieczona komosa z brokułami i kurczakiem jest nie tylko pyszna, ale także bardzo zdrowa.
Inne zastosowania komosy: do sałatek, zup i kotlecików, do deserów lub koktajli.
W ofercie sklepu dostępna jest również komosa ryżowa:
Komosę ryżową dokładnie opłukać zimną wodą. Nasiona (quinoa) gotuje się w proporcji 1:2. Do 2 szklanek wrzątku dodać 1 szklankę komosy. Gotować komosę ryżową na wolnym ogniu ok. 12-15 minut. Jeśli minie już odpowiednia ilość czasu garnek z komosą należy odstawić do całkowitego wchłonięcia wody tak na około 5 minut. Dla wydobycia orzechowego posmaku komosę można podprażyć na patelni po ówczesnym przepłukaniu wodą.
Składniki komosy ryżowej: komosa ryżowa 100%
Kraj pochodzenia komosy ryżowej: Peru/Hiszpania/Indie
Tabela wartości odżywczej w 100 g produktu:
Wartość odżywcza: |
100 g |
Wartość energetyczna |
1480 kJ/ 353 kcal |
Tłuszcz: - kwasy tłuszczowe nasycone |
6,1 g 0,7 g |
Węglowodany: - cukry |
57 g 0 g |
Białko |
14 g |
Sól |
0,01 g |
ID produktu: | 1400445909 |
Nazwa: | Quinoa - komosa ryżowa 500g |
Producent: | Agnex |
ocen
Podziel się na Facebooku
Właśnie zrecenzowałem Quinoa - komosa ryżowa 500g
Quinoa – komosa ryżowa (500g) Nazywana złotym zbożem Inków, komosa ryżowa pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie jest bardzo ceniona ze względu na jej wartości odżywcze. Quinoa jest rośliną, która ...