Quinoa - komosa ryżowa 500g

Producent:

Każdy sprzedawca w empik.com jest przedsiębiorcą. Wszystkie obowiązki związane z umową sprzedaży ciążą na sprzedawcy.

Potrzebujesz pomocy w zamówieniu?

Zadzwoń

Produkt niedostępny

Dodaj do listy

Dodaj ten produkt do jednej z utworzonych przez Ciebie list i zachowaj go na później.

Quinoa – komosa ryżowa (500g)

Nazywana złotym zbożem Inków, komosa ryżowa pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie jest bardzo ceniona ze względu na jej wartości odżywcze. Quinoa jest rośliną, która wytwarza bogate w skrobię nasiona i pełnowartościowe białko. Dodatkowo nasiona komosy zawierają wyjątkowo dużą ilość flawonoidów. Może być stosowana jako alternatywa dla białka zwierzęcego i pojawić się w diecie wegan. Ma ona lekko słodki smak. Z powodzeniem może zastąpić ryż, ziemniaki czy makaron. Nadaje się zarówno do potraw na słodko i na ostro. Warto wdrożyć ją do codziennej diety ze względu na wartości odżywcze, właściwości antyoksydacyjne i właściwości zdrowotne. Właściwości komosy ryżowej szczególnie docenią osoby na diecie wegańskiej oraz wegetariańskiej i diabetycy

Zastosowanie komosy ryżowej:

Quinoa (ryż peruwiański) idealnie sprawdzi się jako substytut kaszy, ryżu lub makaronu. Komosę ryżową można podawać do obiadu zamiast ziemniaków, z warzywami lub do dań mięsnych czy sosów (np. z sosem szpinakowym).

Komosa ryżowa doskonale sprawdzi się również w daniach tylu "zapiekanki". Pieczona komosa z brokułami i kurczakiem jest nie tylko pyszna, ale także bardzo zdrowa

Inne zastosowania komosy: do sałatek, zup i kotlecików, do deserów lub koktajli.

W ofercie sklepu dostępna jest również komosa ryżowa:

  • czarna,
  • czerwona.

Jak przygotować komosę ryżową?

Komosę ryżową dokładnie opłukać zimną wodą. Nasiona (quinoa) gotuje się w proporcji 1:2. Do 2 szklanek wrzątku dodać 1 szklankę komosy. Gotować komosę ryżową na wolnym ogniu ok. 12-15 minut. Jeśli minie już odpowiednia ilość czasu garnek z komosą należy odstawić do całkowitego wchłonięcia wody tak na około 5 minut. Dla wydobycia orzechowego posmaku komosę można podprażyć na patelni po ówczesnym przepłukaniu wodą.

Składniki komosy ryżowej: komosa ryżowa 100%

Kraj pochodzenia komosy ryżowej: Peru/Hiszpania/Indie

 

komosa ryżowa

 

Tabela wartości odżywczej w 100 g produktu:

Wartość odżywcza:

100 g

Wartość energetyczna

1480 kJ/ 353 kcal

Tłuszcz:

- kwasy tłuszczowe nasycone

6,1 g

0,7 g

Węglowodany:

- cukry

57 g

0 g

Białko

14 g

Sól

0,01 g

 

 

 

ID produktu: 1400445909
Nazwa: Quinoa - komosa ryżowa 500g
Producent: Agnex
Brak
ocen
5
0
4
0
3
0
2
0
1
0
Oceń:
Dodając recenzję produktu, akceptujesz nasz Regulamin.

Podobne do ostatnio oglądanego