Spis treści:

  1. Sernik, który zawsze wychodzi puszysty
  2. Bardzo puszysty sernik z wiaderka
  3. Bardzo puszysty sernik ze śmietaną kremówką
  4. Puszysty sernik królewski
  5. Puszysty sernik z brzoskwiniami
  6. Puszysty sernik na zimno z serków homogenizowanych

Informacja otwierająca przepisy na puszyste serniki nie jest zbyt optymistyczna: sernik to ciasto, które bywa grymaśne. Czasem lubi pęknąć, opaść z powodu zupełnie nieznanego. Zwykle jednak smakuje wyśmienicie, niezależnie od słabych stron. Z pewnością jedną z rzeczy, o której trzeba pamiętać, robiąc lekki sernik, jest dobrze zmielony ser i duża ilość jajek, które przytrzymują ser niejako w powietrzu. Nie warto tutaj oszczędzać, bo każda odrobina piany unoszącej ciężki ser jest na wagę złota.

Sernik, który zawsze wychodzi puszysty

Przepis, w którym sernik podnoszą i jajka i śmietanka musi być wyśmienity. Jeśli zwykły twaróg z wiaderka zastąpimy ricottą, będziemy mieć wybitnie puszysty sernik.

Czas przygotowania: 20 minut

Czas pieczenia: 1 godzina

Składniki:

  • 2 opakowania herbatników petit beurre
  • 750 g sera ricotta
  • 7 jajek
  • 100 g masła stopionego
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 200 ml śmietanki 36%
  • 1 laska wanilii lub 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

 

Sernik, który zawsze wychodzi puszysty

 

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Boki wykładamy papierem tak, by wystawał poza rant tortownicy.
  2. Herbatniki kładziemy na dno blaszki.
  3. Do miski wbijamy 7 białek. Żółtka odkładamy do oddzielnej miski.
  4. Białka ubijamy ze szklanką cukru pudru.
  5. Żółtka dokładnie mieszamy z serem ricotta i masłem. Dodajemy do białek.
  6. Śmietankę ubijamy na bitą śmietanę.
  7. Do masy z żółtkami, ricottą, białkami i cukrem dodajemy ubitą śmietankę, ziarenka wanilii i mąkę ziemniaczaną. Delikatnie mieszamy.
  8. Masę wkładamy do blaszki. Pieczemy około 1 godzinę w 170 stopniach.

Bardzo puszysty sernik z wiaderka

Kupując ser z wiaderka, upewnij się, że w składzie sera nie ma dodatków, np. skrobi. Jeśli jest, sernik może być cięższy. Warto kupić najprzedniejszy ser w wiaderku, żeby sernik był puszysty i wilgotny.

Czas przygotowania: 25 minut

Czas pieczenia: 1 godzina

Składniki na spód:

  • 2 opakowania herbatników petit beurre
  • 50 g rozpuszczonego masła

Składniki na masę serową:

  • 1 kg sera w wiaderku
  • 1 małe opakowanie mascarpone
  • 1 budyń waniliowy
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 6 jajek
  • 100 g rozpuszczonego masła

 

Bardzo puszysty sernik z wiaderka

 

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Boki wykładamy papierem tak, by papier wystawał poza rant tortownicy.
  2. Herbatniki kruszymy i mieszamy z masłem. Wykładamy nimi dno blaszki.
  3. Do miski wkładamy wszystkie składniki na sernik. Miksujemy 8 minut.
  4. Masę wkładamy do blaszki. Pieczemy około 1 godzinę w 160 stopniach.
  5. Sernik na być ścięty na brzegach, ale może być delikatnie miękki na środku.
  6. Puszysty sernik studzimy w piekarniku, którego drzwiczki są delikatnie uchylone.
  7. Serwujemy ostudzony.

 

Patera na ciasto szklana

 

Bardzo puszysty sernik ze śmietaną kremówką

To przepis na sernik bez spodu i dekoracji. Jego niewątpliwym atutem jest niezwykła lekkość. Świetnie smakuje ze świeżymi truskawkami lub malinami podanymi z boku. Dodatek rodzynek czy czekolady może zniszczyć jego lekkość. Jeśli opadnie, a może się to zdarzyć, można go delikatnie oprószyć cukrem pudrem i udekorować owocami.

Czas przygotowania: 15 minut

Czas pieczenia: 1 godzina

Składniki:

  • 1 kg sera trzykrotnie mielonego z wiaderka
  • 250 ml śmietanki kremówki 36%
  • 3/4 szklanki cukru drobnego
  • 6 jajek
  • 1 cukier waniliowy lub cytrynowy
  • 1 budyń waniliowy

 

Bardzo puszysty sernik ze śmietaną kremówką

 

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki wkładamy do misy miksera i miksujemy 10 minut, aż masa się mocno napowietrzy. Będzie widać, jak rośnie i się napusza.
  2. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Na dno piekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne i wlewamy do niego 1 litr wrzątku.
  3. Tortownicę średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia – spód i boki. Uwaga! Papier do pieczenia musi wystawać kilka centymetrów ponad tortownicę.
  4. Wlewamy do tortownicy masę serową, starając się, by nie opadła.
  5. Pieczemy około 1 godzinę. Wyłączamy piekarnik.
  6. Puszysty sernik ze śmietaną kremówką studzimy w piekarniku, którego drzwiczki są lekko uchylone.

Puszysty sernik królewski

Puszysty sernik królewski składa się z dwóch warstw kruchego ciasta kakaowego i delikatnej, kremowej masy serowej w środku. Jest to tradycyjny sernik, który często podawany jest na różne uroczystości rodzinne i święta. Czasem bywa ciężki i sycący. Dzisiaj spróbujemy zrobić z niego deser nieco lżejszy.

Czas przygotowania: 1 godzina

Czas pieczenia: 1 godzina

Składniki na kruche ciasto:

  • 2 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko

Składniki na masę serową:

  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 200 miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru drobnego
  • 4 jajka (osobno białka i żółtka)
  • 1 budyń waniliowy (bez cukru)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

 

Puszysty sernik królewski

 

Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce łączymy mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia. Dodajemy masło i rozcieramy je palcami, aż powstanie kruszonka.
  2. Dodajemy jajko i zagniatamy jednolite ciasto. Dzielimy je na dwie części (około 2/3 i 1/3) i chłodzimy w lodówce.
  3. W misie miksera ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. Dodajemy żółtka, twaróg, budyń, wanilię. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
  4. W oddzielnej misce ubijamy białko na sztywno. Delikatnie dodajemy do masy serowej.
  5. Formę do pieczenia (około 25x35 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyciągamy z lodówki i równomiernie układamy je na dnie formy, delikatnie dociskając.
  6. Na ciasto wylewamy masę serową i równamy powierzchnię.
  7. Mniejszą część ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach na wierzch masy serowej, starając się, by była równomierne rozprowadzona.
  8. Pieczemy w 180 stopniach przez 1 godzinę, aż wierzch będzie lekko zrumieniony, a sernik stężeje. Studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Przed podaniem chłodzimy.

 

Zestaw form do pieczenia Berlinger Haus Rosegold Metallic

 

Puszysty sernik z brzoskwiniami

Sernik lekki jak chmurka z dodatkiem brzoskwiń z puszki. Warto pamiętać, by brzoskwinie dobrze odsączyć z soku, który może powodować opadanie sernika.

Czas przygotowania: 40 minut

Czas pieczenia: 1 godzina

Składniki na spód:

  • 200 g herbatników
  • 100 g masła roztopionego

Składniki na masę serową:

  • 1 kg twarogu sernikowego bez dodatków
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 3/4 szklanki cukru drobnego
  • 4 jajka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego (bez cukru)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie

 

Puszysty sernik z brzoskwiniami

 

Sposób przygotowania:

  1. Herbatniki pokrusz na drobne kawałki i wymieszaj z masłem, aż powstanie masa o konsystencji mokrego piasku.
  2. Wyłóż masę herbatnikową na spód tortownicy o średnicy 24 cm, dobrze dociskając.
  3. Wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
  4. Odsącz brzoskwinie z syropu, a następnie pokrój je na mniejsze kawałki.
  5. Twaróg przełóż do dużej miski i miksuj na niskich obrotach, stopniowo dodając cukier, śmietanę kremówkę, jajka, budyń waniliowy oraz ekstrakt waniliowy. Miksuj tylko do połączenia składników.
  6. Masę serową połącz delikatnie z brzoskwiniami i wylej na spód.
  7. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz 1 godzinę w 180 stopniach. Sernik powinien być ścięty na wierzchu, ale lekko drżeć w środku przy poruszeniu formą.
  8. Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw sernik do całkowitego ostygnięcia.

Puszysty sernik na zimno z serków homogenizowanych

Sernik z serków homogenizowanych to przepis na proste, ale pyszne ciasto. Dodatek żelatyny sprawia, że ser jest niezwykle napowietrzony i utrzymuje swoją lekką konsystencję. Możemy użyć ulubionych serków – waniliowych, truskawkowych, czekoladowych, bananowych. Ogranicza nas wyobraźnia i dostępność składników.

Czas przygotowania: 15 minut

Czas oczekiwania: 8 godzin

Składniki:

  • 200 g herbatników
  • 600 g serków homogenizowanych waniliowych
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 300 g umytych truskawek bez szypułek

 

Puszysty sernik na zimno z serków homogenizowanych

 

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy (24 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na dnie herbatniki i dokrawamy tak, by przykryły całe dno.
  2. Żelatynę moczymy w 100 ml zimnej wody i odstawiamy na 5 minut.
  3. Podgrzewamy 1/2 szklanki kremówki i rozpuszczamy w gorącej śmietance żelatynę. Studzimy delikatnie.
  4. W dużej misce ubijamy na pianę resztę śmietanki z cukrem pudrem. Dodajemy serki i ostudzoną żelatynę.
  5. Dokładnie mieszamy do połączenia składników.
  6. Gotową masę wykładamy na herbatniki. Na wierzchu układamy truskawki.
  7. Sernik wstawiamy na noc do lodówki, żeby stężał.

 

Serwis kawowy na 6 osób APPAL VILLA ITALIA

 

Więcej przepisów na ciasta znajdziesz na Empik Pasje w dziale Gotuję.

Zdjęcia w tekście: Shutterstock