Spis treści:
- Sernik, który zawsze wychodzi puszysty
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Bardzo puszysty sernik ze śmietaną kremówką
- Puszysty sernik królewski
- Puszysty sernik z brzoskwiniami
- Puszysty sernik na zimno z serków homogenizowanych
Informacja otwierająca przepisy na puszyste serniki nie jest zbyt optymistyczna: sernik to ciasto, które bywa grymaśne. Czasem lubi pęknąć, opaść z powodu zupełnie nieznanego. Zwykle jednak smakuje wyśmienicie, niezależnie od słabych stron. Z pewnością jedną z rzeczy, o której trzeba pamiętać, robiąc lekki sernik, jest dobrze zmielony ser i duża ilość jajek, które przytrzymują ser niejako w powietrzu. Nie warto tutaj oszczędzać, bo każda odrobina piany unoszącej ciężki ser jest na wagę złota.
Sernik, który zawsze wychodzi puszysty
Przepis, w którym sernik podnoszą i jajka i śmietanka musi być wyśmienity. Jeśli zwykły twaróg z wiaderka zastąpimy ricottą, będziemy mieć wybitnie puszysty sernik.
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 1 godzina
Składniki:
- 2 opakowania herbatników petit beurre
- 750 g sera ricotta
- 7 jajek
- 100 g masła stopionego
- 1 szklanka cukru pudru
- 200 ml śmietanki 36%
- 1 laska wanilii lub 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
- Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Boki wykładamy papierem tak, by wystawał poza rant tortownicy.
- Herbatniki kładziemy na dno blaszki.
- Do miski wbijamy 7 białek. Żółtka odkładamy do oddzielnej miski.
- Białka ubijamy ze szklanką cukru pudru.
- Żółtka dokładnie mieszamy z serem ricotta i masłem. Dodajemy do białek.
- Śmietankę ubijamy na bitą śmietanę.
- Do masy z żółtkami, ricottą, białkami i cukrem dodajemy ubitą śmietankę, ziarenka wanilii i mąkę ziemniaczaną. Delikatnie mieszamy.
- Masę wkładamy do blaszki. Pieczemy około 1 godzinę w 170 stopniach.
Bardzo puszysty sernik z wiaderka
Kupując ser z wiaderka, upewnij się, że w składzie sera nie ma dodatków, np. skrobi. Jeśli jest, sernik może być cięższy. Warto kupić najprzedniejszy ser w wiaderku, żeby sernik był puszysty i wilgotny.
Czas przygotowania: 25 minut
Czas pieczenia: 1 godzina
Składniki na spód:
- 2 opakowania herbatników petit beurre
- 50 g rozpuszczonego masła
Składniki na masę serową:
- 1 kg sera w wiaderku
- 1 małe opakowanie mascarpone
- 1 budyń waniliowy
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 6 jajek
- 100 g rozpuszczonego masła
Sposób przygotowania:
- Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Boki wykładamy papierem tak, by papier wystawał poza rant tortownicy.
- Herbatniki kruszymy i mieszamy z masłem. Wykładamy nimi dno blaszki.
- Do miski wkładamy wszystkie składniki na sernik. Miksujemy 8 minut.
- Masę wkładamy do blaszki. Pieczemy około 1 godzinę w 160 stopniach.
- Sernik na być ścięty na brzegach, ale może być delikatnie miękki na środku.
- Puszysty sernik studzimy w piekarniku, którego drzwiczki są delikatnie uchylone.
- Serwujemy ostudzony.
Bardzo puszysty sernik ze śmietaną kremówką
To przepis na sernik bez spodu i dekoracji. Jego niewątpliwym atutem jest niezwykła lekkość. Świetnie smakuje ze świeżymi truskawkami lub malinami podanymi z boku. Dodatek rodzynek czy czekolady może zniszczyć jego lekkość. Jeśli opadnie, a może się to zdarzyć, można go delikatnie oprószyć cukrem pudrem i udekorować owocami.
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 1 godzina
Składniki:
- 1 kg sera trzykrotnie mielonego z wiaderka
- 250 ml śmietanki kremówki 36%
- 3/4 szklanki cukru drobnego
- 6 jajek
- 1 cukier waniliowy lub cytrynowy
- 1 budyń waniliowy
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki wkładamy do misy miksera i miksujemy 10 minut, aż masa się mocno napowietrzy. Będzie widać, jak rośnie i się napusza.
- Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Na dno piekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne i wlewamy do niego 1 litr wrzątku.
- Tortownicę średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia – spód i boki. Uwaga! Papier do pieczenia musi wystawać kilka centymetrów ponad tortownicę.
- Wlewamy do tortownicy masę serową, starając się, by nie opadła.
- Pieczemy około 1 godzinę. Wyłączamy piekarnik.
- Puszysty sernik ze śmietaną kremówką studzimy w piekarniku, którego drzwiczki są lekko uchylone.
Puszysty sernik królewski
Puszysty sernik królewski składa się z dwóch warstw kruchego ciasta kakaowego i delikatnej, kremowej masy serowej w środku. Jest to tradycyjny sernik, który często podawany jest na różne uroczystości rodzinne i święta. Czasem bywa ciężki i sycący. Dzisiaj spróbujemy zrobić z niego deser nieco lżejszy.
Czas przygotowania: 1 godzina
Czas pieczenia: 1 godzina
Składniki na kruche ciasto:
- 2 1/2 szklanki mąki pszennej
- 200 g masła
- 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
Składniki na masę serową:
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 200 miękkiego masła
- 1 szklanka cukru drobnego
- 4 jajka (osobno białka i żółtka)
- 1 budyń waniliowy (bez cukru)
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Sposób przygotowania:
- W dużej misce łączymy mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia. Dodajemy masło i rozcieramy je palcami, aż powstanie kruszonka.
- Dodajemy jajko i zagniatamy jednolite ciasto. Dzielimy je na dwie części (około 2/3 i 1/3) i chłodzimy w lodówce.
- W misie miksera ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. Dodajemy żółtka, twaróg, budyń, wanilię. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
- W oddzielnej misce ubijamy białko na sztywno. Delikatnie dodajemy do masy serowej.
- Formę do pieczenia (około 25x35 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyciągamy z lodówki i równomiernie układamy je na dnie formy, delikatnie dociskając.
- Na ciasto wylewamy masę serową i równamy powierzchnię.
- Mniejszą część ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach na wierzch masy serowej, starając się, by była równomierne rozprowadzona.
- Pieczemy w 180 stopniach przez 1 godzinę, aż wierzch będzie lekko zrumieniony, a sernik stężeje. Studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Przed podaniem chłodzimy.
Puszysty sernik z brzoskwiniami
Sernik lekki jak chmurka z dodatkiem brzoskwiń z puszki. Warto pamiętać, by brzoskwinie dobrze odsączyć z soku, który może powodować opadanie sernika.
Czas przygotowania: 40 minut
Czas pieczenia: 1 godzina
Składniki na spód:
- 200 g herbatników
- 100 g masła roztopionego
Składniki na masę serową:
- 1 kg twarogu sernikowego bez dodatków
- 200 ml śmietany kremówki
- 3/4 szklanki cukru drobnego
- 4 jajka
- 1 opakowanie budyniu waniliowego (bez cukru)
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 puszka brzoskwiń w syropie
Sposób przygotowania:
- Herbatniki pokrusz na drobne kawałki i wymieszaj z masłem, aż powstanie masa o konsystencji mokrego piasku.
- Wyłóż masę herbatnikową na spód tortownicy o średnicy 24 cm, dobrze dociskając.
- Wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
- Odsącz brzoskwinie z syropu, a następnie pokrój je na mniejsze kawałki.
- Twaróg przełóż do dużej miski i miksuj na niskich obrotach, stopniowo dodając cukier, śmietanę kremówkę, jajka, budyń waniliowy oraz ekstrakt waniliowy. Miksuj tylko do połączenia składników.
- Masę serową połącz delikatnie z brzoskwiniami i wylej na spód.
- Wstaw ciasto do piekarnika i piecz 1 godzinę w 180 stopniach. Sernik powinien być ścięty na wierzchu, ale lekko drżeć w środku przy poruszeniu formą.
- Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw sernik do całkowitego ostygnięcia.
Puszysty sernik na zimno z serków homogenizowanych
Sernik z serków homogenizowanych to przepis na proste, ale pyszne ciasto. Dodatek żelatyny sprawia, że ser jest niezwykle napowietrzony i utrzymuje swoją lekką konsystencję. Możemy użyć ulubionych serków – waniliowych, truskawkowych, czekoladowych, bananowych. Ogranicza nas wyobraźnia i dostępność składników.
Czas przygotowania: 15 minut
Czas oczekiwania: 8 godzin
Składniki:
- 200 g herbatników
- 600 g serków homogenizowanych waniliowych
- 500 ml śmietanki 30%
- 4 łyżki cukru pudru
- 4 łyżeczki żelatyny
- 300 g umytych truskawek bez szypułek
Sposób przygotowania:
- Dno tortownicy (24 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na dnie herbatniki i dokrawamy tak, by przykryły całe dno.
- Żelatynę moczymy w 100 ml zimnej wody i odstawiamy na 5 minut.
- Podgrzewamy 1/2 szklanki kremówki i rozpuszczamy w gorącej śmietance żelatynę. Studzimy delikatnie.
- W dużej misce ubijamy na pianę resztę śmietanki z cukrem pudrem. Dodajemy serki i ostudzoną żelatynę.
- Dokładnie mieszamy do połączenia składników.
- Gotową masę wykładamy na herbatniki. Na wierzchu układamy truskawki.
- Sernik wstawiamy na noc do lodówki, żeby stężał.
Więcej przepisów na ciasta znajdziesz na Empik Pasje w dziale Gotuję.
Zdjęcia w tekście: Shutterstock
Komentarze (0)