Jeść jak Kicia Kocia!

O tym, że słodycze nie powinny być nagrodą i domyślnym prezentem, piszą chyba wszyscy psychologowie i specjaliści od rozwoju dzieci. Dzieci żyją jednak wśród rówieśników i z czasem same zaczynają prosić o coś słodkiego. Nawet jeśli nie ma być to prezent, w wyjątkowym dniu, chcą po prostu zjeść coś niecodziennego. Dzień dziecka czy urodziny to momenty w których cały świat zdaje się krzyczeć „przecież to tylko lizak, i żelek, i czekoladka, i wata cukrowa!”

Inspiracją do tego tekstu była dla mnie książka Anity Głowińskiej - „Kicia Kocia i witaminowe przyjęcie”. Krótka książeczka dla najmłodszych opowiada o tym jak tytułowa bohaterka i jej przyjaciel z nadmiaru słodyczy cierpią na niestrawność i próchnicę. Po złym doświadczeniu z nadużyciem cukru postanawiają wyprawić witaminowe przyjęcie pełne warzyw, owoców i zdrowych ciasteczek. Pomysł Kici Koci powtarzaliśmy w naszej rodzinie wielokrotnie i okazuje się, że desery bez cukru cieszą się takim samym wzięciem, jak te opakowane w kolorowe folie. Muszą jednak spełnić kilka warunków, żeby były godnymi zamiennikami sklepowych bomb cukrowych.

  • Po pierwsze, muszą być przemyślane.
  • Po drugie, muszą być estetyczne.
  • Po trzecie, muszą być podane w wyjątkowy sposób.


Zestaw dla dzieci WMF (Mały Książe), 5 elementów, biały 

Co zrobić, żeby dziecko chętniej jadło owoce?

Jednym z najprostszych zdrowych deserówowoce. Jeśli naprawdę chcemy zaskoczyć dziecko, owoce powinny być różnorodne i podane w zaskakujący sposób. Można ułożyć z nich na talerzu kształty misiów i łódeczek. Ponieważ ja nie potrafię robić takich rzeczy - uciekam się do prostszych rozwiązań.

Czasem kawałki arbuza, ananasa, jabłka, gruszki, truskawki nadziewam na bambusowy patyczek i wbijam je w skórkę arbuza tworząc coś w stylu owocowego jeża. Czasem arbuzy i ananasy wycinam wykrawaczkami do ciasteczek w kształty kwiatków i serduszek. Najlepsza zabawa jest wtedy, kiedy te foremki wręczę dzieciom i pozwolę im wyżywać się artystycznie. Z pozostałych kawałków owoców robię klasyczną sałatkę owocową (którą serwuję w wydrążonej połówce arbuza lub ananasa), koktajl lub sorbet. Do koktajlu nigdy nie dodaję cukru - owoce same w sobie są bardzo słodkie, więc jeśli nie damy dzieciom wcześniej czekolady czy przeładowanych cukrem ciastek, to naprawę poczują prawdziwą słodycz koktajlu.

 


Blender NOVEEN Sport Mix & Fit SB2000 Xline, 500 W 

 

Lody bez cukru dla dzieci

Sorbety to najprostszy sposób na domowe lody. Wystarczy owoce zmiksować - można dodać odrobinę soku jabłkowego. Gotowy sok wlewamy do foremek na lody lub zwykłego plastikowego pojemnika. W duchu „zero waste” możemy wykorzystać do tego opakowania po jogurtach i serkach. Ostatnio w Kopenhadze otworzyła się lodziarnia, która do lodów wykorzystuje wyłącznie przejrzałe banany. Takie owoce wystarczy rozgnieść widelcem, można do nich dodać odrobinę kakao, orzechów lub innych owoców. Wypełniamy nimi foremki do lodów i już. Zamrożone banany mają bardzo podobną konsystencję do prawdziwych mlecznych lodów.
Inną bananową opcją deserową są mrożone banany. Wystarczy obranego banana nadziać na patyczek do lodów i zamrozić. Przed podaniem można go oblać roztopioną gorzką czekoladą i posypać orzechami, wiórkami kokosowymi lub liofilizowanymi owocami.
Jeśli chcemy lody robić częściej to warto zainwestować w
maszynkę do lodów. Dzięki niej lody będą miały jednolitą konsystencję i będzie można dowolnie bawić się w lodowe eksperymenty.
Dla dzieci, oprócz smaku, ważna jest forma podania takich lodów. My jakiś czas temu zainwestowaliśmy w prawdziwą
łyżkę do lodów, kubeczki do lodów i drewniane patyczki. Dzięki temu nasza domowa lodziarnia wygląda podobnie jak ta prawdziwa.


Kubeczki do lodów Tęczowy Jednorożec, 6 sztuk 

Jak upiec ciastka bez cukru?

Bezcukrowe ciasteczka to temat rzeka. Po pierwsze, cukier w ciastkach nadaje im nie tylko smak, ale też konsystencję. Nie bez powodu w kruchych ciastkach tak ważne jest zachowanie odpowiedniej proporcji tłuszczu i cukru. Biały cukier nadaje ciasteczkom kruchości, brązowy sprawia, że są bardziej ciągnące. Większość przepisów na „bezcukrowe” ciasteczka zastępuje cukier syropem daktylowym, syropem klonowym, syropem z agawy, ksylitolem i stewią. Ciastka są zatem pozbawione rafinowanego cukru, ale nadal są bardzo słodkie. Po zjedzeniu ich żaden koktajl owocowy czy lody z samych owoców nie będą smakowały tak dobrze. Dlatego warto potraktować temat ciasteczek trochę inaczej i posłodzić je bardzo dojrzałymi bananami lub zmiksowanymi daktylami. Ciasteczka nie będą bardzo kruche, ale nie będą też przesadnie słodkie.

Przepis na ciastka bez cukru
Do zrobienia najprostszych ciastek potrzebujemy:
 

  • 2 rozgniecione dojrzałe banany
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 szklanka mąki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta cynamonu

Łączymy wszystkie składniki. Z masy formujemy ciasteczka i pieczemy je około 12 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Jeśli chcemy zrobić ciastka owsiane to w podanym przepisie 1/3 mąki możemy zastąpić płatkami owsianymi i dodać do ciasteczek rodzynki, żurawinę lub orzechy. Otrzymamy wtedy mocno bakaliowe ciasteczka owsiane. Więcej pomysłów znajdziecie w artykule Ciastka owsiane w trzech odsłonach.

 

Jak zrobić bezcukrowe czekoladki?

Kiedyś znajoma poczęstowała mnie niesamowitymi pralinkami z dwóch składników: gorzkiej czekolady i masła z orzechów laskowych. Smakowały jak popularny krem do smarowania kanapek. Okazało się, że ich wykonanie jest najprostsze na świecie.

Przepis na pralinki

  1. Rozpuścić gorzką czekoladę. 
  2. Wlać do małych silikonowych foremek na muffinki
  3. Wstawić na 10 minut do zamrażarki.
  4. Potem do środka każdej foremki trzeba włożyć odrobinę masła z orzechów laskowych (można zastąpić je masłem orzechowym, nerkowcowym czy pistacjowym) i oblać pozostałą rozpuszczoną czekoladą.
  5. Całość po kolejnych 10 minutach w zamrażarce jest gotowa do jedzenia.


W ten sposób powstają prawdziwe czekoladki o intensywnym smaku. Myślę, że posypane liofilizowanymi malinami wyglądałyby cudownie i smakowały jeszcze lepiej.

Zamiast czekoladowych czekoladek można zrobić kulki mocy. To jedna z najpopularniejszych zdrowych przekąsek, którą teraz można nawet znaleźć w formie batoników.

Przepis na kulki mocy

  1. Kilka migdałów madjool (to ważne, żeby była to właśnie ta odmiana, która jest mięsista i miękka) zblendować z masłem orzechowym, łyżeczką kakao i suszonymi żurawinami lub skórką pomarańczową.
  2. Z powstałej masy formujemy kuleczki, które możemy otoczyć w posiekanych orzechach lub wiórkach kokosowych.
  3. Jeśli mamy czas to masę możemy rozwałkować na płaski kwadrat o grubości około 3-4 mm i foremkami do pierniczków wyciąć kształty.
  4. Gotowe „kształtki” trzeba włożyć do pojemnika przekładając je papierem do pieczenia - lubią się sklejać.

W naszym domu taka daktylowa masa nieco rozluźniona przegotowaną wodą mieszka w słoiku i zastępuje czekoladowy krem na kanapki i naleśniki.

 


Zdrowe i pełne energii dziecko. Porady mamy dietetyczki (okładka miękka)

 

Słodki smak jest z każdym człowiekiem od pierwszych chwil jego życia. Dlatego zamiast z nim walczyć, spróbujmy się zaprzyjaźnić z jego łagodną i zdrowszą stroną. Niech Dzień Dziecka i kolejne dziecięce okazje, będzie czasem prawdziwej radości i dobrych wspólnych chwil.

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów zaglądaj do naszego działu Pasji Gotuję.