Czym są napoje roślinne?

Napój roślinny to wegańska alternatywa dla mleka, czyli produktu odzwierzęcego, która wytwarzana jest z roślin takich jak orzechy, nasiona, ziarna i strączki. W ostatnich latach napoje roślinne zyskały na popularności i dzisiaj możemy wybierać między różnymi rodzajami. Ich niewątpliwą zaletą jest różnorodność: mają różny smak, gęstość i zastosowanie.

 

Jakie są rodzaje napojów roślinnych?

Najczęściej spotykanym napojem jest napój sojowy. Ma neutralny, kremowy smak z bardzo delikatnym fasolowym posmakiem. Napoje sojowe występują w wersji słodzonej i bezcukrowej. Można je śmiało stosować do kawy, ponieważ się naturalnie pienią i zagęszczają. Świetnie sprawdzają się jako alternatywa dla śmietany - można dodać je do zup, sosów, a także ciast, budyniów, kremów, deserów. Istnieją też napoje sojowe deserowe - czekoladowe i waniliowe, które wystarczy zagęścić mąką ziemniaczaną, aby otrzymać roślinny budyń.

Najdelikatniejszym w smaku napojem roślinnym jest napój ryżowy. Powstaje z ryżu, zwykle ma dodatek soli i cukru. Napoje ryżowe są bardzo delikatnie słodkie i mało aromatyczne. Świetnie nadają się do płatków śniadaniowych. Są dobrą alternatywą do mleka w wypiekach.

Bardzo charakterystyczny jest napój owsiany. Ma bardzo kremową konsystencję i potrafi się nieźle pienić. Dlatego lubi się z kawą z pianką. Napój owsiany ma delikatny posmak płatków owsianych. Zwykle występuje w wersji słodzonej i niesłodzonej. Dobrze sprawdza się w wypiekach.

Najbardziej niezwykłym w smaku napojem roślinnym jest napój z grochu. Gratka dla miłośników strączków - napój zostawia na podniebieniu charakterystyczny film. Dobrze sprawdza się jako substytut mleka w wypiekach. Nie sprawdza się zbyt dobrze w deserach.

Napój kokosowy i napój migdałowy to bardzo smaczne i słodkie napoje. Napój migdałowy ma bardzo przyjemny, słodki, orzechowy smak. Świetnie pasuje do kawy, deserów i wypieków. Można go użyć oczywiście do dań wytrawnych, ale lepiej postawić na jego słodką nutę. Napój kokosowy smakuje kokosem i dlatego dobrze sprawdza się jako dodatek do zimnej kawy (nie wymaga dodawania żadnych syropów), deserów i porannej owsianki czy płatków. Dodany do sosu curry, nada mu ciekawego, nieco tropikalnego aromatu i smaku.

 

Alpro Owsiane 1L Zestaw X8
Alpro Owsiane 1L Zestaw X8 Alpro
0/5
74,19 zł
Promocja
74,19 zł  najniższa cena

92,63 zł  cena regularna

Alpro Deser Sojowy 125G Karmel Zestaw X6
Alpro Deser Sojowy 125G Karmel Zestaw X6 Alpro
0/5
87,39 zł
Promocja
87,39 zł  najniższa cena

94,22 zł  cena regularna

Alpro Owsiane 1L Niesłodzone Zestaw X8
Alpro Owsiane 1L Niesłodzone Zestaw X8 Alpro
0/5
74,19 zł
Promocja
74,19 zł  najniższa cena

92,63 zł  cena regularna

Co przygotować z napojów roślinnych?

Napoje roślinne traktujemy jak mleko odzwierzęce. Z tą różnicą, że każdy napój ma swój niepowtarzalny smak i aromat, który można pokochać lub polubić mniej. Napojami roślinnymi można się też bawić - próbować która roślina pozwala na podkreślenie smaku, który lubimy, a która nie.

Napoje sojowe świetnie sprawdzają się do kaw. Szczególnie mocną i stabilną piankę można uzyskać wykorzystując napój z linii „barista”.

Jak zatem zrobić „cappuccino na sojowym”?

  • Do rondelka wlewamy 200 ml napoju Alpro Soya Barista.
  • Podgrzewamy w spieniaczu do mleka lub rondelku cały czas mieszając mieszadełkiem do kawy. Nie doprowadzamy napoju do wrzenia tylko do uzyskania gęstej konsystencji.
  • Przelewamy do filiżanki.
  • Dodajemy shot espresso.

Przed podaniem możemy posypać wierzch kakao lub cynamonem.

Przepis możemy dostosowywać do własnych upodobań - możemy do filiżanki dodać mniej lub więcej napoju. Możemy też go oprószyć nie tylko kakao czy cynamonem, ale także kardamonem, a do samego napoju możemy dodać odrobinę wanilii.

 

jak zrobić w domu cappucino na mleku sojowym?

 

Napój kokosowy z naturalną nutką kokosa świetnie sprawdzi się do przygotowania kaw, np. kokosowo-karmelowego latte.

Jak je zrobić?

  • Do szklanki wlewamy 20 ml bezcukrowego syropu karmelowego (1 łyżkę), dodajemy espresso.
  • W rondelku lub w spieniaczu do mleka spieniamy napój kokosowy Alpro Barista (200 ml).
  • Kiedy będzie gęstą pianką, o temperaturze około 65 stopni, przelewamy go do szklanki.

W ten sposób otrzymamy wspaniałe wegańskie latte o rozkosznym słodko-kokosowym smaku.

 

kokosowe karmelowe latte przepis           

 

Migdałowy napój Alpro Barista pozwala na stworzenie pięknego latte macchiato. Wystarczy odrobina czasu, cierpliwości i warstwowe latte gotowe!

  • Napój migdałowy Alpro Barista (800 ml) podgrzewamy ciągle mieszając. Nie może się zagotować.
  • Kiedy zobaczymy, że jest gorący, ubijamy go na lekką piankę. Pojawi się błyskawicznie!
  • Piankę przekładamy do czterech filiżanek wypełnionych espresso. Musimy zrobić to ostrożnie, żeby warstwy się nie wymieszały.

Gotowe!

Migdałowe latte macchiatto - przepis

 

Długie jesienne i zimowe wieczory wymagają odpowiednich smaków. Wtedy chcemy otaczać się nie tylko przytulnym blaskiem świec i pięknymi ciepłymi kocami, ale także aromatycznymi kawami. Jak przygotować wspaniałe spiced latte w wersji roślinnej? To naprawdę proste i pyszne.

  • 1 litr Alpro Oat Barista wlewamy do rondelka i dodajemy 4 łyżki przyprawy do piernika.
  • Napój i przyprawę podgrzewamy w rondelku, aż napój będzie gorący, ale nie wrzący.
  • Za pomocą mieszadełka do kawy ubijamy napój do uzyskania pianki.
  • Dodajemy do espresso w takiej ilości, jaką lubimy.

Takie spiced latte świetnie rozgrzewa i dodaje energii wtedy, kiedy koc wydaje się najlepszą opcją.

 

Lookbook

 

Więcej przepisów znajdziecie w pasji Gotuję.

Dziękujemy AlohaCamp Polska za pomoc w realizacji sesji zdjęciowej.