Olej słonecznikowy z chili, tłoczony na zimno, BIO, 250 ml, Olandia

Marka:

Każdy sprzedawca w empik.com jest przedsiębiorcą. Wszystkie obowiązki związane z umową sprzedaży ciążą na sprzedawcy.

Potrzebujesz pomocy w zamówieniu?

Zadzwoń

Produkt niedostępny

Dodaj do listy

Dodaj ten produkt do jednej z utworzonych przez Ciebie list i zachowaj go na później.

Olej słonecznikowy z chili, tłoczony na zimno, BIO, 250 ml, Olandia 

Najwyższej jakości olej słonecznikowy z dodatkiem chili. Posiada charakterystyczny smak i aromat nasion słonecznika oraz wyrazisty żółty kolor, a pikantny dodatek chili jeszcze mocniej podkreśla jego aromatyczność oraz walory smakowe
Tłoczony na zimno
z zachowaniem wszystkich zasad uprawy i produkcji ekologicznej.  

Certyfikat ekologiczny (logo zielonego listka na etykiecie) to gwarancja najwyższej jakości oraz pewność, że surowiec pochodzi z certyfikowanych upraw ekologicznych, na których nie stosuje się substancji toksycznych, a proces produkcji jest przyjazny dla środowiska.

Połączenie oleju słonecznikowego z chili sprawdzi się jako dodatek do wielu dań – zarówno mięsnych, makaronowych, jak i warzywnych. Olej słonecznikowy z chili stosowany jest do przygotowania sosów, dressingów, sałatek, surówek, marynat, past, dipów, a także do pizzy czy potraw na bazie makaronu. Już kilka jego kropel wystarczy, aby podkreślić smak i aromat, a także dostarczyć cennych dla organizmu składników.
Aby jednak nie utracić jego cennych właściwości należy pamiętać, aby nie używać oleju słonecznikowego z chili to przygotowywania dań wymagających obróbki termicznej – do tego sprawdzi się olej słonecznikowy tłoczony na gorąco lub inny olej przeznaczony do smażenia. 

Więcej o właściwościach oleju słonecznikowego z chili

Ekologiczny olej słonecznikowy z chili pozyskiwany jest przez tłoczenie na zimno ze starannie wyselekcjonowanych ziaren pochodzących z ekologicznej uprawy. Bez dodatku sztucznych ulepszaczy smaku czy chemicznych konserwantów, jedynie z dodatkiem aromatycznego chili.

Ten nierafinowany olej zadba o cały organizm, a także doda potrawom wyrazistego aromatu i lekko pikantnego smaku.
Kwasy Omega 6, witamina E, beta-karoten, lecytyna, a także cenne sole mineralne cynk, wapń, żelazo, potas i fosfor – te składniki zawarte w oleju mają pozytywny wpływ zarówno na zdrowo wyglądającą skórę, włosy czy paznokcie, jak i prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Wspomaganie układu odpornościowego, krwionośnego oraz przemiany materii, obniżanie złego cholesterolu, oczyszczanie z toksyn, a także pomoc w leczeniu chorób jamy ustnej, bólów reumatycznych, głowy, zatok czy skurczy nocnych łydek. Olej słonecznikowy z chili ma także działanie antyoksydacyjne – zwalcza więc stany zapalne organizmu, a także opóźnia efekty starzenia. 

Chcąc czerpać całą moc z naturalnego oleju słonecznikowego tłoczonego na zimno należy zwrócić uwagę zarówno na jego skład – aby nie zawierał chemicznych dodatków, konserwantów oraz ulepszaczy, jak i na metodę tłoczenia i brak procesu rafinacji. Olej słonecznikowy z chili Olandia to olej najwyższej jakości - zdrowy, naturalny, ekologiczny, a dzięki pikantnemu dodatkowi chili pozwala podkreślić smak wielu potraw. Bez wątpienia warto mieć go w swojej kuchni! 

Składniki

Olej słonecznikowy tłoczony na zimno* 99%, naturalny ekstrakt chili 1% 
* certyfikowany składnik ekologiczny

    Wartość odżywcza w 100 g:

    Wartość energetyczna - 3700 kJ / 900 kcal
    Tłuszcz - 100 g
    w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 11,1 g
    w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone - 25,8 g
    w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone - 63,1 g
    Węglowodany - 0 g
    w tym cukry - 0 g
    Białko - 0 g
    Sól - 0,03 g
   
   

Sposób przechowywania

Chłodne, suche i ciemne miejsce bez bezpośredniego działania promieni słonecznych – to doskonałe warunki przechowywania oleju słonecznikowego z chili.
Aby nie tracił swoich cennych właściwości po otwarciu najlepiej umieścić go w lodówce i spożyć do 6 miesięcy od daty produkcji.

Dlaczego należy wybierać oleje tłoczone na zimno?

W najnowszej piramidzie zdrowego żywienia opracowanej na Uniwersytecie Harvarda dobrej jakości oleje roślinne trafiły do najszerzej zalecanych produktów spożywczych w codziennej diecie.
Naukowcy uznali, że większość ludzi ma szerszy dostęp do dobrych olejów roślinnych niż do tłustych ryb morskich, które też są dobrym źródłem kwasów tłuszczowych, nieraz jednak gorszym, ze względu na szczególne zatrucie środowiska morskiego.

Olej tłoczony na zimno

Olej rafinowany

Piękna barwa, zapach i smak

Brak barwy, zapachu i smaku

Bogactwo składników odżywczych

Tylko kwasy tłuszczowe

Produkt mało przetworzony

Produkcja w wysokich temperaturach i z użyciem substancji chemicznych

Zdrowa forma kwasów Omega 3 i 6

Niekorzystna forma kwasów Omega 3 i 6

Wysoka zawartość Witaminy E

 Niska zawartość Witaminy E

Co wyróżnia oleje marki Olandia?

Wszystkie oleje marki Olandia to oleje pochodzące z pierwszego tłoczenia na zimno, nierafinowane. Starannie opracowana technologia produkcji gwarantuje oleje nie tylko o najwyższej wartości prozdrowotnej, ale też o doskonałym smaku

Producent marki Olandia szczyci się najlepszymi na rynku cenami produktów ekologicznych, stanowiących ponad 70% portfolio. Aby to osiągnąć zostały wdrożone nowoczesne procedury obejmujące produkcję w ramach całego łańcucha – produkcja z dobrej jakości surowca, przy zastosowaniu nowoczesnych technologii oraz sprzedaży i dystrybucji, a także zagospodarowanie odpadów poprodukcyjnych. Jakość olejów tłoczonych na zimno uzależniona jest od wielu procesów technologicznych stosowanych w produkcji oraz dystrybucji ale przede wszystkim od rodzaju surowca. Dlatego Złoto Polskie zaopatruje się w ekologiczne nasiona roślin oleistych tylko w certyfikowanych gospodarstwach ekologicznych, kładąc duży nacisk na jakość surowca użytego do produkcji.

ID produktu: 1343196474
Nazwa: Olej słonecznikowy z chili, tłoczony na zimno, BIO, 250 ml, Olandia
Producent: Olandia
Brak
ocen
5
0
4
0
3
0
2
0
1
0
Oceń:
Dodając recenzję produktu, akceptujesz nasz Regulamin.

Podobne do ostatnio oglądanego