Każdy sprzedawca w empik.com jest przedsiębiorcą. Wszystkie obowiązki związane z umową sprzedaży ciążą na sprzedawcy.
Dodaj ten produkt do jednej z utworzonych przez Ciebie list i zachowaj go na później.
Sprawdź jak złożyć zamówienie krok po kroku.
Możesz też zadzwonić pod numer +48 22 462 72 50 nasi konsultanci pomogą Ci złożyć zamówienie.
Oleju lnianego co do zasady, nie wysyłamy w piątki ze względu na długi okres dostawy, podczas którego może dojść do przechowywania oleju w nieodpowiedniej temperaturze.
Olej lniany LenVitol® powstaje tradycyjną metodą tłoczenia na zimno i może być stosowany w diecie opracowanej przez dr Budwig. Lenvitol - budwigowy olej lniany Charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczów wielonienasyconych oraz kwasów tłuszczowych omega-3. Zawarte w nim wielonienasycone kwasy tłuszczowe: kwas alfa-linolenowy (omega-3) i kwas linolowy (omega-6) należą do Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT).
PAMIĘTAJ!
Według zaleceń Dr Budwig olej lniany stosowany w opracowanej przez nią diecie należy przechowywać w temp. 4-10°C. Tylko takie warunki przechowywania gwarantują zachowanie wszystkich właściwości oleju niezbędnych podczas stosowania diety.
WAŻNA INFORMACJA !
W sklepach pojawiły się oleje lniane przeznaczone do diety dr Budwig, dla których zalecana temperatura przechowywania jest wyższa, co rodzi podejrzenie, że są to oleje otrzymywane z nasion genetycznie modyfikowanych.
Długotrwałe przechowywanie oleju lnianego do diety dr Budwig w wyższych temperaturach prowadzi do utleniania cennych kwasów omega-3 i utraty wartości odżywczych oleju.
Dieta dr Budwig
Dieta opracowana przez dr Budwig jest zbieżna z obowiązująca piramidą żywienia i bardzo zbliżona do modelu diety śródziemnomorskiej. Jest bogata w antyoksydanty i kwasy omega-3, a także błonnik i węglowodany złożone. Dieta ta nakłania do zmiany złych przyzwyczajeń żywieniowych i wybierania jak najmniej przetworzonych produktów. Dr Budwig tak mówiła o swojej diecie:
„To nie ma nic wspólnego z przestrzeganiem jakiejś surowej diety, to tylko kwestia rozstrzygnięcia, jakie pożywienie ma dla naszego zdrowia największą wartość, a jakie nie daje nic, czy wręcz szkodzi. (...) Należy być tylko świadomym, gdzie ukrywają się szkodliwe tłuszcze, na przykład w ciastkach, ciastach, wędlinach, kiełbasach. (...) Przywrócenie naszego podstawowego pożywienia – olejów, białek, warzyw i owoców – jest niezmiernie ważne. Kiedy środki chemiczne, metody konserwowania, antybiotyki (chów zwierząt) i procesy oczyszczania zamieniają pożywienie w źródło zagrożenia, powinniśmy się ich troskliwie wystrzegać”.
Zasady diety
Charakterystyczne dla niej jest to, że w pierwszym etapie jej stosowania (od kilku tygodni do kilku miesięcy) jedynym zalecanym źródłem tłuszczu jest olej lniany oraz ryby. Inne tłuszcze, zwłaszcza nasycone tłuszcze zwierzęce, są zakazane. Wszystko w celu wysycenia tkanek organizmu kwasami omega-3 i uzupełnienia ich niedoborów w organizmie.
Olej lniany będący źródłem omega-3 powinien być spożywany w postaci tzw. PASTY, czyli w połączeniu z chudym białym serem. Olej i ser z dodatkiem chudego kefiru bądź jogurtu powinien być miksowany przy użyciu blendera do momentu otrzymania emulsji o konsystencji majonezu (tak by olej dokładnie połączył się z serem na gładką, jednolitą masę). Takie połączenie powyższych składników umożliwia bardzo szybkie wchłanianie kwasów tłuszczowych w przewodzie pokarmowym i transportowanie do komórek ciała.
Profilaktycznie powinniśmy spożywać 2 łyżki stołowe oleju dziennie. W celach leczniczych natomiast dr Budwig zalecała spożywanie od 4 do 6 łyżek stołowych oleju dziennie w połączeniu z 12,5 dkg chudego białego sera.
Pastę, w zależności od upodobań smakowych, można doprawiać ziołami, warzywami, owocami lub spożywać na słodko, z odrobiną miodu i bakalii.
Dr Budwig zalecała codzienne spożywanie kilku łyżek świeżo zmielonego siemienia lnianego, będącego bogatym źródłem białka, błonnika, witamin, minerałów i naturalnych przeciwutleniaczy. Siemię można dodawać do pasty lub spożywać z jogurtem czy kefirem.
Dieta ta zaleca również codzienne spożywanie mlecznych produktów fermentowanych, gdyż zawierają one łatwostrawne białko i pożyteczne bakterie, które zasiedlają jelito grube i pełnią wiele ważnych funkcji, np. produkują witaminy z grupy B i K, . Wskazana jest codziennie 1 szklanka letniego mleka acidofilnego, kefiru, maślanki lub jogurtu.
Aby osiągnąć jak najlepsze efekty, osoby stosujące dietę powinny wyeliminować ze swojego jadłospisu nie tylko inne tłuszcze poza olejem lnianym, ale również słodycze i produkty z dodatkiem cukrów (np. słodzone soki i napoje na bazie koncentratów soków owocowych, dżemy). Zamiast cukru można używać miodu.
Należy również ograniczyć ilość mięsa i wędlin ze względu na zbyt dużą ilość stosowanych do ich produkcji wypełniaczy, konserwantów jak również polepszaczy smakowych i zapachowych.
Należy spożywać produkty świeże, niekonserwowane chemicznie.
Wskazane są świeże warzywa i owoce oraz świeże soki z nich otrzymane.
Zastosowanie:
Zalecane spożycie:
Uwaga:
Sposób przechowywania:
Skład:
Dzienna porcja zawiera: | 2 łyżki stołowe (30 ml – 27,6 g) | 6 łyżek stołowych (90 ml – 82,8 g) |
Kwasy tł. jednonienasycone (omega-9) | 5,6 g | 16,7 g |
Kwasy tł. wielonienasycone, w tym: - omega-3 (kwas alfa-linolenowy) - omega-6 (kwas linolowy) | 13,9 g 14,8 g 4,4 g | 58 g 44,7 g 13,2 g |
ID produktu: | 1277080834 |
Nazwa: | Olej lniany nieoczyszczony 1000ml - LENVITOL |
Producent: | Oleofarm |
ocen
Podziel się na Facebooku
Właśnie zrecenzowałem Olej lniany nieoczyszczony 1000ml - LENVITOL
Olej lniany nieoczyszczony 1000ml Oleju lnianego co do zasady, nie wysyłamy w piątki ze względu na długi okres dostawy, podczas którego może dojść do przechowywania oleju w nieodpowiedniej ...