Każdy sprzedawca w empik.com jest przedsiębiorcą. Wszystkie obowiązki związane z umową sprzedaży ciążą na sprzedawcy.
Dodaj ten produkt do jednej z utworzonych przez Ciebie list i zachowaj go na później.
Sprawdź jak złożyć zamówienie krok po kroku.
Możesz też zadzwonić pod numer +48 22 462 72 50 nasi konsultanci pomogą Ci złożyć zamówienie.
Podobnie jak masło orzechowe wykorzystywany jest jako dodatek do owoców. Naturalna słodycz kokosa sprawia, że masło jest fantastycznym deserem. Zawiera błonnik a także niewielkie ilości potasu, żelaza i manganu. Nie zawiera sztucznych barwników,aromatów, konserwantów. Zawiera dobre tłuszcze niezbędne dla utrzymania zdrowej diety. Olej kokosowy zawiera określone kwasy tłuszczowe, które pomagają spalić nadmiar masy ciała jak również zwiększyć przemianę materii.
Błonnik wiążąc wodę lub rozpuszczając się w niej tworzy swoisty 'żel', dzięki czemu zapełnia nasz żołądek i jelita. My czujemy się syci, a de facto zjadamy mało kalorii (tak jest w przypadku jedzenia na przykład dużej ilości warzyw do posiłku). Jeżeli stosujemy suplementy z błonnikiem przed posiłkiem, popijamy je dużą ilością wody, to wypełniamy częściowo nasz przewód pokarmowy i wydaje nam się, że zjedliśmy zdecydowanie więcej niż miało to miejsce faktycznie.
Potas łatwo przemieszcza się przez błony komórkowe, dostarczając komórkom substancji odżywczych i wynosząc zbędne produkty przemiany materii. Pobudza wydzielanie insuliny, uczestniczy w spalaniu węglowodanów i białek. Jest niezbędny do właściwego funkcjonowania systemu nerwowego, pracy mięśni, bierze udział w dotlenianiu mózgu, poprawiając zdolność myślenia i koncentrację. Jednak najważniejszą funkcją potasu jest regulowanie gospodarki wodnej, kontrola ciśnienia krwi i pracy nerek.
Żelazo w organizmie człowieka znajduje się w ilości od 4 do 5 gramów. Większość (około 70 proc.) występuje przede wszystkim w hemoglobinie - białku (i jednocześnie barwniku krwi), które umożliwia pobieranie tlenu w płucach i oddawanie go w tkankach. Z kolei w szpiku kostnym żelazo jest wykorzystywane w procesie tworzenia krwinek czerwonych. Poza tym żelazo jest składnikiem mioglobiny – białka występującego w mięśniach (zbliżonego w budowie chemicznej do hemoglobiny), które umożliwia mięśniom pobieranie z krwi niezbędnego do ich pracy tlenu. Pierwiastek ten występuje również w enzymach tkankowych, umożliwiając ich działanie. Ponadto wpływa na metabolizm cholesterolu oraz sprzyja detoksykacji szkodliwych substancji w wątrobie. Żelazo odgrywa również ważną rolę w zwalczaniu bakterii i wirusów przez system odpornościowy, a także wspomaga prawidłową pracę układu nerwowego.
Mangan to pierwiastek mineralny, który wchodzi w skład wielu tkanek, jednak w największych ilościach można go znaleźć w wątrobie, mózgowiu, nerkach i trzustce. Ponadto jest składnikiem wielu enzymów, które biorą udział w procesie prawidłowego trawienia i wchłaniania węglowodanów, tłuszczów i białek. Poza tym mangan odpowiada za prawidłową pracę układu nerwowego (w połączeniu z wapniem sprawdza się zwłaszcza u kobiet z zespołem napięcia przedmiesiączkowego, czyli PMS) i wywiera duży wpływ na poziom libido i sprawność seksualną, a także na płodność. Jest także niezbędnym składnikiem kości. Ponadto wpływa na prawidłowe funkcjonowanie mózgu i stan skóry oraz spełnia ważną rolę w produkcji tyroksyny, czyli nieaktywnej formy hormonów tarczycy. Jest również pierwiastkiem, który stanowi tarczę obronną organizmu przed wolnymi rodnikami oraz ułatwia wchłanianie i magazynowanie żelaza.
Wartość odżywcza produktu | 100g | 1 porcja (25g) | %RI/RWS* (25g) |
Wartość Energetyczna | 2459kj / 593 kcal | 615kj / 148 kcal | 7% |
Tłuszcz | 47,9g | 11,98g | 17% |
W tym kwasy tłuszczowe nasycone | 12g | 3g | 15% |
W tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 23,7g | 5,93g | - |
W tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 11,8g | 2,95g | - |
Węglowodany | 15g | 3,75 | 1% |
W tym cukry | 3,7g | 0,93g | 1% |
Białko | 23,2g | 5,8g | 12% |
Sól | 20,5mg | 5,13mg | <1% |
*RWS - Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ / 2000 kcal) |
Przechowywać w suchym, chłodnym miejscu. Zamieszać przed użyciem gdyż może występować naturalne oddzielenie tłuszczu.
Po otwarciu spożyć w przeciągu 3 miesięcy
Data przydatności do spożycia: minimum 6 miesięcy!
(przeważnie rok, albo dłużej!)
ID produktu: | 1272010955 |
Nazwa: | NUTVIT Peanut Butter + Coconut 500 g, Smooth |
Producent: | OstroVit |
ocen
Podziel się na Facebooku
Właśnie zrecenzowałem NUTVIT Peanut Butter + Coconut 500 g, Smooth
NUTVIT Peanut Butter + Coconut 500 g NUTVIT Peanut Butter + Coconut 500 g Podobnie jak masło orzechowe wykorzystywany jest jako dodatek do owoców. Naturalna słodycz kokosa sprawia, że masło ...