Japońska firma KAI to synonim wysokiej jakości, wyroby z logo tej marki w swojej ojczyźnie mają status kultowych produktów. Poza uznaniem w Japonii, są one rozpoznawalne na całym świecie. <br />Firma założona w 1908 roku, w mieście Seki rozwija się i sprzedaje wysokiej klasy noże i produkty pochodne, które charakteryzuje niezwykła ostrość i funkcjonalność.<br /><br />Seria SHUN PRO SHO skupia się wyłącznie na jednostronnych, a więc tradycyjnych japońskich kształtach ostrzy. Wysoka jakość materiałów zastosowanych podczas procesu produkcji czyni tą serię szczególnie polecaną profesjonalnym kucharzom. Eleganckie wykończenie noża stanowi doskonałe połączenie japońskiej tradycji z nowoczesnym designem. Seria SHUN PRO otrzymała specjalne wyróżnienie w konkursie German Design Award w 2019 roku.
<br />Ostrze noża jest wykonane ze stali VG-10 o twardości 61± 1 HRC. Specjalny stop stali zawierający 1,0 % węgla oraz 1,5% kobaltu gwarantuje trwałość oraz charakteryzuje się wysoką odpornością na korozję. <br /><br />Ostrza noży SHUN PRO SHO mają oryginalnie wytłoczony ornamentowy wzór, który powstał przy użyciu innowacyjnego procesu produkcyjnego. Dzięki temu, pojedynczy nóż to odrobina sztuki, kunsztu i rzemiosła.
<br />Rękojeści noży zostały wykonane z powlekanego drewna Pakka, o przekroju litery "D", dzięki czemu nóż idealnie leży w dłoni, a także elegancko się prezentuje. Stalowe zakończenie uchwytu ma na celu zachowanie stabilności i równowagi.
Prezentowany nóż posiada ostrze o długości 16,5 cm, typu USUBA - jest to tradycyjne japońskie ostrze, szczególn
ocen
Podziel się na Facebooku
Właśnie zrecenzowałem Nóż USUBA 21 cm SHUN PRO SHO - KAI
Japońska firma KAI to synonim wysokiej jakości, wyroby z logo tej marki w swojej ojczyźnie mają status kultowych produktów. Poza uznaniem w Japonii, są one rozpoznawalne ...