Mięta pieprzowa
Mentha piperita
Producent: Nanga
Forma: liść cięty
Kraj pochodzenia: Polska
Pojemność: 1000 g
Skład: Liść mięty pieprzowej 100%
Zalecany sposób użycia: Napar: 1-2 łyżeczki liści zalać wrzącą wodą, odstawić na 10 minut do naciągnięcia. Do naparu można dodać imbir i kardamon, dobrze pasuje również trawa cytrynowa i lukrecja.
Zdrowie: Sprawne jelita, Mocna wątroba
Zastosowanie: bóle, inhalacje
Mięta pieprzowa (Mentha piperita) – intensywnie pachnąca bylina, będąca mieszańcem gatunkowym mięty nawodnej i mięty zielonej. Można spotkać ją zarówno dziko rosnącą, jak i w uprawie na całym świecie. Surowcem zielarskim są liście mięty pieprzowej, zawierające olejek eteryczny, którego najważniejszym składnikiem jest mentol. Obok olejku znajdziemy m.in. garbniki, flawonoidy, karoten, rutynę, gorycze i sole mineralne. Mięta często pojawia się w polskich domach. Jest ceniona za swoje szerokie zastosowanie, przyjemny aromat i korzystny wpływ na trawienie. Szczególnie dobrze działa w przypadku ciężkości po posiłku. Potrafi również rozbudzić uśpiony apetyt. Poza tym posiada właściwości antybakteryjne i rozkurczowe, a nawet delikatnie relaksujące. Warto wypróbować ją jako samodzielny napar lub jako dodatek do innych ziół i herbat. Świetnie sprawdza się także jako orzeźwiająca przyprawa do deserów, koktajli, sałatek, ryb, dań mięsnych i warzywnych.
Właściwości prozdrowotne:
Wspiera prawidłowe trawienie. Pobudza wydzielanie żółci i soku żołądkowego.
Działa rozkurczowo na mięśnie gładkie narządów wewnętrznych.
Posiada właściwości przeciwbakteryjne.
ocen
Podziel się na Facebooku
Właśnie zrecenzowałem Mięta pieprzowa liść cięty 1kg Nanga
Mięta pieprzowa Mentha piperita Producent: Nanga Forma: liść cięty Kraj pochodzenia: Polska Pojemność: 1000 g Skład: Liść mięty pieprzowej 100% Zalecany sposób użycia: Napar: 1-2 łyżeczki liści