Amarantus to zboże pochodzące z Ameryki Południowej,
Sposób stosowania: jako dodatek do szeregu wyrobów spożywczych produkowanych przemysłowo oraz w gospodarstwie domowym.
np: pieczywa, ciastek, ciast, zup, kotletów, itp.
Ze względu na zawartość skrobi produkty z maki amarantusa powinny zostać poddane obróbce termicznej.
(gotowanie, pieczenie, duszenie, smażenie).
Wartość odżywcze w 100g:
wartość energetyczna: 1753 kj/ 409kcal
Białko: 16,2g
Węglowodany: 51,7g
Cukry: 2,2g
Tłuszcz: 7,2g
Kwasy tłuszczowe nasycone: 1,7g
Błonnik: 13,6g
Sód: <0,001g
Skwalen: 401,9MG
Witaminy i składniki mineralne:
Witamina B2: 1,8mg (128,6 %zalecanego dziennego spożycia)
Fosfor: 648mg (92,6 %zalecanego dziennego spożycia)
Magnez: 301mg (80,3 %zalecanego dziennego spożycia)
Żelazo: 6,4mg (45,7 %zalecanego dziennego spożycia)
Cynk: 3,1mg (31 %zalecanego dziennego spożycia)
Wapń: 248mg (31 %zalecanego dziennego spożycia)
Potas: 546mg (27,3 %zalecanego dziennego spożycia)Pomimo iż produkt ma właściwości prozdrowotne, obecne przepisy prawa nie pozwalają nam opisywać tych zalet, dlateg odsyłamy Państwa na poszukiwanie informacji na temat działania składników produktu w wyszukiwarkach internetowych, lub w fachowej literaturze.
ocen
Podziel się na Facebooku
Właśnie zrecenzowałem Mąka z Amarantusa 0,5 kg
Amarantus to zboże pochodzące z Ameryki Południowej, Sposób stosowania: jako dodatek do szeregu wyrobów spożywczych produkowanych przemysłowo oraz w gospodarstwie domowym. np: pieczywa, ciastek, ...