MĄKA KASZTANOWA
- powstaje przez zmielenie jadalnych kasztanów. Jest mąką bezglutenową i sprawdza się jako składnik wielu słodkich i słonych dań. Charakteryzuje się słodkim smakiem i orzechowym zapachem. Tekstura mąki kasztanowej zbliżona jest do mąki pszennej - dzięki temu produkty zachowają wysoką plastyczność.
Świetna alternatywa dla miłośników własnych wypieków — zarówno w słodkiej, jak i słonej odsłonie. Mąka kasztanowa jest produktem w pełni bezglutenowych, bogatym w substancje odżywcze. Błonnik w niej zawarty znacząco ułatwia przyswajanie cukrów, dzięki czemu kalorie w niej zawarte nie stanowią problemu dla organizmu. Jest to również produkt pełen minerałów oraz witamin, szczególnie polecany kobietom w ciąży lub dopiero planującym macierzyństwo.
Zastosowanie mąki kasztanowej
Z racji swojej konsystencji świetnie sprawdzi się ona tam, gdzie stosuje się jej pszenny odpowiednik. Stanowi dobrą bazę pod ciasta, muffinki i naleśniki, które nabiorą dzięki niej nieco orzechowego aromatu, który można dopełnić cynamonem lub przyprawami korzennymi. Słodki posmak pozwala także ograniczyć ilość dodawanego cukru. Jest to też wartościowy dodatek do wszelkiego typu przekąsek, sosów i dań wytrawnych — tworzy niezwykłe połączenie z grzybami oraz dynią i ciecierzycą. Można ją również z powodzeniem wykorzystać do wypieku chleba.
Skład:
mąka z kasztanów jadalnych 100%
Waga netto:
1 kg
ocen
Podziel się na Facebooku
Właśnie zrecenzowałem Mąka KASZTANOWA Targroch - 1kg
MĄKA KASZTANOWA - powstaje przez zmielenie jadalnych kasztanów. Jest mąką bezglutenową i sprawdza się jako składnik wielu słodkich i słonych dań. Charakteryzuje się słodkim smakiem i orzechowym ...