Kuchnia europejska dla dzieci (okładka  miękka, wyd. 10.2007)

Każdy sprzedawca w empik.com jest przedsiębiorcą. Wszystkie obowiązki związane z umową sprzedaży ciążą na sprzedawcy.

Potrzebujesz pomocy w zamówieniu?

Zadzwoń

Produkt niedostępny

Dodaj do listy Moja biblioteka

Masz już ten produkt? Dodaj go do Biblioteki i podziel się jej zawartością ze znajomymi.

Może Cię zainteresować

Nauczyciele szkoły podstawowej, od kilku lat gotują z dziećmi na lekcjach i w ramach zajęć pozalekcyjnych. Stało się to pasją dzieci i każde spotkanie z rodzicami, każda impreza szkolna to okazja do poznawania tajników kuchni regionalnej i europejskiej, czego wyrazem jest ta książka. Obok przepisów są tu również wskazówki dla nauczycieli i rodziców, jak organizować zajęcia z gotowania. Wszystkie potrawy zostały sprawdzone i są możliwe do przygotowania przez dzieci w wieku 8 - 11 lat, tacy bowiem są nasi „kucharze”. ZE WSTĘPU Książka może być wykorzystana jako pomoc dydaktyczna na zajęciach pozalekcyjnych szkolnych kółek zainteresowań, na lekcjach kształcenia zintegrowanego lub zajęciach świetlicowych. Wędrówka po krajach Europy odbywa się na zasadzie poznawania potraw charakterystycznych dla danego kraju. Ważnym kryterium doboru przepisów były preferowane przez dzieci gusta smakowe. I tak przy realizacji tematu: „Kuchnia Węgier” nie znajdziemy tutaj szegedyńskiej zupy gulaszowej, której przygotowanie trwa 2 i pół godziny ani lecza, ale przepis na naleśniki a`la Gundel z nadzieniem z orzechów włoskich i sosem czekoladowym. Do przygotowania potraw można wykorzystać znajdujące się w sprzedaży półprodukty typu ciasto kluskowe lub gotowe produkty, jak knedle czeskie, lane kluski itp., co skraca czas przygotowania dań. Realizacja znajdujących się w książce przepisów jest dostosowana do możliwości i umiejętności dziecka w wieku wczesnoszkolnym oraz do warunków szkolnych (klasa lekcyjna, świetlica, szkolna kuchnia). W końcowej części czytelnik znajdzie przykładowe konspekty zajęć, które można rozszerzyć o słuchanie muzyki charakterystycznej dla poznawanego państwa, jak również o naukę tańca. Książka może być urozmaiceniem dla uczniów i daje możliwość innego spojrzenia na pozna-wany kraj – przez pryzmat smaku. Jest to dla dzieci odskocznia od przyswajania wiedzy encyklopedycznej na temat państw europejskich. Dzieci mają okazję samodzielnie pod dyskretną kontrolą dorosłych, przygotować potrawy dla siebie i innych. Uczą się pracy zespołowej i przyswajają sobie zasady bezpieczeństwa i higieny przy przygotowaniu posiłku. Zajęcia z gospodarstwa domowego cieszą się wśród uczniów bardzo dużym zainteresowa-niem i dają im wiele satysfakcji. MIŁEJ ZABAWY ! SMACZNEGO! Dyrekcji, Radzie Rodziców, Rodzicom i Uczniom Publicznej Szkoły Podstawowej w Łubnianach za pomoc w wyposażeniu pracowni i zachętę do przy- gotowania książki ser-decznie dziękują autorzy. Specjalne podziękowania dla Małgosi S. i Michała D. pierwszych degustatorów przygotowy-wanych naszych potraw.

ID produktu: 1003490832
Tytuł: Kuchnia europejska dla dzieci
Autor: Sygulka Gabriela , Dreier Norbert
Wydawnictwo: Wydawnictwo Nowik
Język wydania: polski
Język oryginału: polski
Liczba stron: 120
Numer wydania: I
Data premiery: 2007-10-06
Rok wydania: 2007
Data wydania: 2007-10-06
Forma: książka
Okładka: miękka
Indeks: 69904172
średnia 3
5
0
4
0
3
1
2
0
1
0
Oceń:
Dodając recenzję produktu, akceptujesz nasz Regulamin.

Zobacz także

Inne z tego wydawnictwa Matematyka na szóstkę. Zadania dla klasy 4 Opracowanie zbiorowe
4.4/5
20,49 zł
Inne z tego wydawnictwa Podręczne tablice szkolne Opracowanie zbiorowe
4.9/5
6,00 zł
Inne z tego wydawnictwa Podręczne tablice szkolne. Chemia organiczna Opracowanie zbiorowe
4.9/5
4,99 zł

Ostatnio oglądane

Podobne do ostatnio oglądanego