Ksylitol - cukier brzozowy
Producent: Nanga
Kraj pochodzenia: Finlandia
Pojemność: 250g
Skład: Ksylitol brzozowy 100%
Zalecany sposób użycia: Naturalny zamiennik cukru pozyskiwany z drzewa brzozy. Idealny dla diabetyków. W przeciwieństwie do cukru tworzy w organizmie odczyn zasadowy. Dodatek do żywności E967.
Ksylitol – zwany także cukrem brzozowym, to substancja naturalnego pochodzenia o krystalicznej budowie, pozyskiwana z brzozy, stosowana jako zamiennik cukru. Cukier brzozowy wygląda i smakuje podobnie jak cukier biały. Jest równie słodki jak on, ale jego wartość kaloryczna jest o 40% mniejsza. Indeks glikemiczny ksylitolu jest bardzo niski i wynosi zaledwie 8, dlatego cukier ten może być bezpiecznie stosowany przez osoby dbające o prawidłowy poziom glukozy we krwi.
Ponadto ksylitol wykazuje pozytywny wpływ na organizm:
tworzy w jamie ustnej środowisko niekorzystne dla rozwoju próchnicy,
wspomaga organizm w walce z bakteriami i grzybami obecnymi w układzie trawiennym,
wspiera prawidłowe wchłanianie wapnia.
Cukrem brzozowym można posłodzić kawę lub herbatę, dodać go do domowej konfitury, dżemu czy kompotu. Właściwie to sprawdza się wszędzie tam, gdzie zwykle dodajemy cukier biały. Ze względu na odpowiednią konsystencję i właściwości, ksylitol świetnie nadaje się do słodkich wypieków, ciasteczek i naleśników. Jednak warto wiedzieć, że w większej ilości może wywołać efekt przeczyszczający, dlatego warto stosować go z umiarem.
ocen
Podziel się na Facebooku
Właśnie zrecenzowałem Ksylitol cukier brzozowy 250g Nanga
Ksylitol - cukier brzozowy Producent: Nanga Kraj pochodzenia: Finlandia Pojemność: 250g Skład: Ksylitol brzozowy 100% Zalecany sposób użycia: Naturalny zamiennik cukru pozyskiwany z drzewa ...