Komosa ryżowa czarna 1000 g

Producent:

Każdy sprzedawca w empik.com jest przedsiębiorcą. Wszystkie obowiązki związane z umową sprzedaży ciążą na sprzedawcy.

Potrzebujesz pomocy w zamówieniu?

Zadzwoń

Produkt niedostępny

Dodaj do listy

Dodaj ten produkt do jednej z utworzonych przez Ciebie list i zachowaj go na później.

Opis produktu:

Quinoa, to inaczej komosa ryżowa. Pochodzi z Ameryki Południowej i zaliczana jest do grupy pseudozbóż (czyli ziaren, które nie są zbożami, ale zawierają dużą ilość skrobi). Komosa posiada niski indeks glikemiczny i cechuje się wysoką zawartością błonnika. W smaku przypomina szpinak.

Bez żadnych problemów zastąpisz nią kasze lub makarony w tradycyjnych przepisach. Wypróbuj ją także jako składnik zup, sosów, a nawet deserów! Przed gotowaniem ziarna należy wypłukać, po czym zalać wodą i gotować ok. 15 minut. Komosa ryżowa, czyli „złote zboże Inków”, to najbardziej znany rodzaj komosy, zaliczany nawet do superfood, czyli produktów spożywczych o niezwykłych wartościach odżywczych.

Komosa ryżowa jest źródłem błonnika, białka i witaminy B2 (ryboflawiny). Cechuje się wysoką zawartością tiaminy (wit. B1) i kwasu foliowego oraz składników mineralnych: magnezu, fosforu, miedzi, żelaza, cynku, potasu.

Składniki:

100% ziarna komosy ryżowej czarnej

Zastosowanie:

Młode liście wszystkich gatunków komosy nadają się do spożycia. Są bogate w witaminę C, beta-karoten oraz białko. Z powodzeniem można ich używać do sałatek z różnymi świeżymi warzywami. Liście komosy można jeść tak samo jak szpinak, czyli podsmażać na patelni z dodatkiem masła i czosnku, a następnie serwować do obiadu. Sprawdzą się również jako składniki różnego rodzaju farszów do tart, pierogów, naleśników czy pieczonych warzyw (np. papryki, cukinii).

Najwięcej możliwości daje jednak komosa ryżowa. Na początek ziarna komosy ryżowej należy opłukać 2–3 razy i odcedzić na sicie, a następnie ugotować w dwóch objętościach wody (może być jej trochę więcej lub mniej – zależnie od naszych preferencji). Gotuje się ją pod przykryciem przez około 12–15 minut. Następnie można ją odstawić na kolejne 15 minut.

Komosa ryżowa dobrze zastępuje ziemniaki, ryż i kaszę do obiadu. Można ją podawać z sosem warzywnym, mięsem czy rybami. Dobrze sprawdza się w zapiekankach, zupach i sałatkach.

Świetnie zastępuje ryż i inne kasze, a nawet płatki owsiane. Smak i bogactwo cennych substancji sprawiły, że komosa ryżowa stała się bardzo popularna wśród osób interesujących się zdrowym stylem życia na całym świecie.

Wartości odżywcze produktu w 100 g produktu:

  • Wartość energetyczna: 1613 kJ/ 382 kcal
  • Tłuszcze: 6,1 g
  • Kwasy tłuszczowe nasycone: 1,6 g
  • Węglowodany: 64,0 g
  • Cukry: 0 g
  • Białko: 14,0 g
  • Sól*: 0,01 g

*Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.

Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/ 2000 kcal)

Sposób przechowywania:

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, niedostępnym dla dzieci.

Rodzaj opakowania:

Nasze produkty pakowane są w torebki strunowe typu "doypack", co umożliwia wielokrotne otwieranie i zamykanie opakowania, a co najważniejsze pozwala na zachowanie dłuższej świeżości. Wszystkie nasze opakowanie są zgrzewane. Na opakowaniu znajduje się czytelna etykieta zawierająca termin przydatności do spożycia, wagę, numer partii i kraj pochodzenia danego produktu.

Informacje o alergenach

W zakładzie pakowane są również: sezammigdały, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelakich starań nie można w 100% wykluczyć wystąpienia w produkcie śladowych ilości tych surowców.

Terminy przydatności:

Wszystkie produkty posiadają długie terminy przydatności do spożycia i pochodzą z regularnych dostaw.

Kraj pochodzenia:

Peru

Producent:

Frutavita Sp. z o.o.

ID produktu: 1379352033
Nazwa: Komosa ryżowa czarna 1000 g
Producent: Frutavita
Brak
ocen
5
0
4
0
3
0
2
0
1
0
Oceń:
Dodając recenzję produktu, akceptujesz nasz Regulamin.

Podobne do ostatnio oglądanego