Kenya Kirinyaga KAWA ZIARNISTA (Kawa Specialty) - 100 g.

Sprzedaje Coffee Hunter : 25,00 zł

25,00 zł
Pocztex 9,99 zł
Zobacz inne od Coffee Hunter
Przewidywana wysyłka w 1 dzień rob.

Każdy sprzedawca w empik.com jest przedsiębiorcą. Wszystkie obowiązki związane z umową sprzedaży ciążą na sprzedawcy.

Potrzebujesz pomocy w zamówieniu?

Zadzwoń
Dodaj do listy

Dodaj ten produkt do jednej z utworzonych przez Ciebie list i zachowaj go na później.

KENYA KIRINYAGA KAWA SPECIALTY

Kenia to zdecydowanie destynacja owocowych rejestrów w kawowej sensoryce. Głębokość smaku ciężko pomylić z kawami z innych regionów Świata. Umiarkowany klimat i żyzna, wulkaniczna gleba a także uprawy wysokogórskie powodują, że kawa z Kenii to jedna z najbardziej aromatycznych i wyrazistych kaw na świecie.

Przed Wami starannie wyselekcjonowane partie odmian botanicznych SL-24, SL-28, Ruiru 11, Batian i K7 uprawianych na bogatych glebach wulkanicznych Kirinyaga i Kiambu. Kiedy wiśnie kawowe są czerwone i dojrzałe, wcześnie rano są zbierane ręcznie do wiader i przewożone do młyna. Następnie są dokładnie sortowane i odpowiednio usuwane z miąższu. Po fermentacji kawę myje się czystą wodą i suszy w afrykańskim słońcu na rozwieszonych nad ziemią płótnach, aż do osiągnięcia optymalnego poziomu wilgotności, około 12%. Dzieje się to dwa razy w roku, przy czym główny zbiór przypada na okres od października do grudnia, a wczesny zbiór (przy minimalnych ilościach) od kwietnia do lipca.

Wyczujecie w niej smak rabarbaru, czarnych porzeczek oraz mlecznej czekolady. Aromat jest głęboki, dobra cielistość, zdecydowana kwasowość. Raczej nie wyczujecie w tej kawie goryczki. Przez wielu koneserów polecana jako najlepsza z kaw! Kawa ziarnista jakości "SPECIALTY".


 

DATA PALENIA: 01.03.2024.

REKOMENDACJA PARZENIA: 6 G/ 100 ml, Drip v60 02, temp. wody: 96 st. C, 27 klik, czas parzenia: 3 - 4 min/600 ml.


 

  • Kraj pochodzenia: Kenia
  • Region: Kirinyaga
  • Plantacja: Różne Gospodarstwa
  • Wysokość upraw: 1500 - 2100 m n.p.m.
  • Obróbka: Washed
  • Gatunek kawy: 100% Arabica
  • Stopień palenia: Jasny
  • Intensywność: 4/10
  • Profil sensoryczny: Rabarbar|Czarne porzeczki|Suszony pomidor|Czekolada
  • Przeznaczenie: Metody przelewowe|French press|Kawiarka

Smak kawy, po który wracasz

Nasi Klienci najczęściej powtarzają, że odkąd piją nasze kawy, rynkowe hity, które kupowali wcześniej już im nie smakują. Ich sensoryczna złożoność, otwiera przed nimi świat smaku i aromatu, po który chcą wracać. Zapraszamy ich wówczas do poszukiwania nowych doznań w naszej bogatej ofercie. Każda kawa posiada bowiem swoje specyficzne rejestry smakowe związane z miejscem, w którym jest uprawiana. To tzw. TERROIR, czyli rodzaj gleby, pogoda i klimat charakterystyczny dla danego obszaru, roczna ilość opadów oraz wysokość upraw. Wszystkie te czynniki decydują o tym, że kawy z różnych regionów posiadają swój niepowtarzalny smak. My ten smak potrafimy wydobyć dzięki sposobowi palenia, który doskonaliliśmy przez wiele lat.

Rzemieślniczy sposób palenia ziarna

To, co nas różni od przemysłowych palarni kaw, to przede wszystkim jakość surowca oraz sposób palenia ziarna. Nasze kawy palimy w niskich temperaturach, w piecach bębnowych a po wypaleniu chłodzimy powietrzem z otoczenia (a nie wodą jak w palarniach przemysłowych). Dzięki temu wydobywamy z kaw ich najlepsze właściwości sensoryczne, bogaty smak oraz niepowtarzalny aromat. Do całego procesu używamy specjalnego programu, w którym zapisane są nasze receptury palenia każdej kawy. Są to profile palenia, które nasz Roaster (osoba paląca kawę) doskonalił przez lata. Dzięki temu mamy pewność, że za każdym razem kiedy sięgasz po naszą kawę, jej smak będzie doskonały i powtarzalny.

Sprawdzeni dostawcy kawy surowej

Przez wiele lat naszej pracy, natknęliśmy się na wspaniałych ludzi z branży kawowej. Są to zarówno firmy pośredniczące w handlu kawą jak i sami rolnicy. Wybieramy współpracę tylko z takimi dostawcami, dla których jakość jest najwyższym priorytetem. Ważna jest dla nas również transparentność oraz uczciwość. Dlatego zdecydowaliśmy się na dołączenie do organizacji sprawiedliwego handlu – Fairtrade. Przed każdą dostawą dokładnie wiemy skąd pochodzi ziarno, jakiej jest jakości, z których zbiorów pochodzi oraz jaki ma profil sensoryczny. Interesuje nas wyłącznie ziarno najwyższej jakości premium oraz specialty. Każda partia surowca, który przyjeżdża do naszej palarni jest oceniana oraz badany jest poziom wilgotności ziarna. Dzięki temu mamy pewność, że dostarczamy kawę doskonałej jakości.

Przyjazne opakowania do kawy

Wszystkie nasze kawy są pakowane w specjalne opakowania wyposażone w wentyl do odgazowywania ziarna. Torebki posiadają również łatwe otwarcie oraz strunę do ponownego zamknięcia. Dzięki temu kawa utrzymuje świeżość długo po otwarciu torebki. Kawy palone są na bieżąco. Na opakowaniach znajdziecie wszystkie informacje dotyczące pochodzenia ziarna, profilu sensorycznego, rekomendowanej metody parzenia oraz datę palenia każdej partii. Dzięki temu łatwiej Wam będzie dokonać trafnego wyboru.

 
 
ID produktu: 1468807899
Nazwa: Kenya Kirinyaga KAWA ZIARNISTA (Kawa Specialty) - 100 g.
Producent: COFFEE HUNTER
Prezentowane dane dotyczą zamówień dostarczanych i sprzedawanych przez .
Brak
ocen
5
0
4
0
3
0
2
0
1
0
Oceń:
Dodając recenzję produktu, akceptujesz nasz Regulamin.

Podobne do ostatnio oglądanego