To jedna z najbardziej niezwykłych odmian arabiki na świecie. W czasach, kiedy kawa dopiero zaczynała się rozprzestrzeniać po świecie, w Indiach dość szybko zaczęto ją uprawiać na skalę przemysłową, i sporo kawy stąd eksportowano do Europy na żaglówkach co trwało kilka miesięcy i powodowało zmianę smaku i nawet koloru. W Europie, właśnie ze względu na swoją wyjątkowość, ta kawa stała się bardzo popularna. A kiedy wraz z krótszym czasem tranzytu kawa zaczęła tracić swój niezwykły smak, Hindusi postanowili go sztucznie odtworzyć, przechowując ją przez kilka miesięcy pod gołym niebem i owiewaną wilgotnym monsunowym wiatrem.
To właśnie ta monsunowa obróbka nadaje tej kawie niezwykły smak, a także niemal całkowicie pozbawia ją kwasowości.
Oznaczenie AA mają najgrubsze ziarna kawy Arabica, które są uważane za najbardziej smakowite i aromatyczne.
Opis kawy / charakterystyka kawy
Arabica 100%
Smak: сzekolada, nuty chlebowe, przyprawy korzenne
Pochodzenie: India
Wysokość upraw: 1200-1400 m n.p.m
Stopień palenia: 3,5/6
Kwasowość: 0,5/6
Intensywność smaku: 5/6
Proces obróbki: monsooned
Stopni w skali SCA: 82,75 (SPECIALITY)
Data palenia: NIE STARSZA NIŻ 72 godziny od zamówienia
ocen
Podziel się na Facebooku
Właśnie zrecenzowałem Kawa mielona India Monsooned Malabar AA 1000g Arabica 100%
To jedna z najbardziej niezwykłych odmian arabiki na świecie. W czasach, kiedy kawa dopiero zaczynała się rozprzestrzeniać po świecie, w Indiach dość szybko zaczęto ją uprawiać na skalę przemysłową, ...