Każdy sprzedawca w empik.com jest przedsiębiorcą. Wszystkie obowiązki związane z umową sprzedaży ciążą na sprzedawcy.
Dodaj ten produkt do jednej z utworzonych przez Ciebie list i zachowaj go na później.
Sprawdź jak złożyć zamówienie krok po kroku.
Możesz też zadzwonić pod numer +48 22 462 72 50 nasi konsultanci pomogą Ci złożyć zamówienie.
Kraj pochodzenia: Kolumbia
Region: Antioquia/Medellin i inne
Gatunek: Caturra, Typica, Bourbon
Zbiory: wrzesień/grudzień
Metoda pozyskiwania: na mokro
Wysokość upraw: 1200- 2000 m.n.p.m
Profil palenia: średnie
Smak: słodkie nuty owocowe i czekoladowe
Aromat: owocowo-karmelowy
Body/cielistość: średnie
Kwasowość: niska, karmelowa
Kolumbia jest drugim co do wielkości producentem kawy na świecie i największym producentem mytych kaw typu Arabika. Kolumbijska kawa jest dobrze znana ze swojej wysokiej jakości. Około połowa eksportu przypada na Stany Zjednoczone. Kolumbia eksportuje około 12,5 mln worków rocznie przy konsumpcji wewnętrznej około 2 milionów.
Produkcja kawy w Kolumbii ma reputację producenta łagodnych, dobrze zbilansowanych ziaren kawy. Średnia roczna produkcja kawy w Kolumbii wynosząca 11,5 miliona worków jest trzecią najwyższą całkowitą produkcją kawy na świecie, po Brazylii i Wietnamie, chociaż największą pod względem ziaren arabiki. Ziarna są eksportowane do Stanów Zjednoczonych, Niemiec, Francji, Japonii i Włoch. Większość kawy jest uprawiana w kolumbijskim regionie osi uprawy kawy. W 2007 r. Unia Europejska przyznała kawie kolumbijskiej chronioną nazwę pochodzenia. W 2011 roku UNESCO ogłosiło „Kawowy Krajobraz Kulturowy” Kolumbii miejscem światowego dziedzictwa. Kawowiec rozprzestrzenił się w Kolumbii do 1790 roku. Najstarsze pisemne świadectwo obecności kawy w Kolumbii przypisuje się jezuicie
José Gumilli. W swojej książce The Orinoco Illustrated (1730) odnotował obecność kawy na misji Świętej Teresy z Tabajé, w pobliżu ujścia
rzeki Meta do Orinoko. Dalsze świadectwo pochodzi od arcybiskupa-wicekróla Caballero y Gongory (1787), który odnotował obecność plonów w
północno-wschodniej części kraju w pobliżu Giron (Santander) i Muzo (Boyaca) w raporcie, który przedstawił władzom hiszpańskim.
Obszary na których uprawiane są ziarna Supremo:
Antioquia - Medellin (18% całkowitej produkcji)
Tolima - Ibague
Caldas - Manizales (29% całkowitej produkcji)
Valle del Cauca - Cali (13% całkowitej produkcji)
Huila - Neiva (5% całkowitej produkcji)
Cauca - Popayán (4% całkowitej produkcji)
Santander - Bucaramanga
ID produktu: | 1386325064 |
Nazwa: | Kawa Kolumbia Supremo świeżo palona 100g |
Producent: | Inny producent |
ocen
Podziel się na Facebooku
Właśnie zrecenzowałem Kawa Kolumbia Supremo świeżo palona 100g
KAWA KOLUMBIA SUPREMO ZIARNISTAKraj pochodzenia: KolumbiaRegion: Antioquia/Medellin i inneGatunek: Caturra, Typica, BourbonZbiory: wrzesień/grudzieńMetoda pozyskiwania: na mokroWysokość upraw: 1200- ...