Istota ryżu. O duszy japońskiego jedzenia (okładka  miękka, wyd. 02.2018)

Wszystkie formaty i wydania (4): Cena:

Sprzedaje empik.com : 34,59 zł

34,59 zł
39,00 zł porównanie do ceny sugerowanej przez wydawcę
Odbiór w salonie 0 zł
Wysyłamy w 1 dzień rob.

Każdy sprzedawca w empik.com jest przedsiębiorcą. Wszystkie obowiązki związane z umową sprzedaży ciążą na sprzedawcy.

Potrzebujesz pomocy w zamówieniu?

Zadzwoń
Dodaj do listy Moja biblioteka

Masz już ten produkt? Dodaj go do Biblioteki i podziel się jej zawartością ze znajomymi.

Poznajcie oszałamiające bogactwo japońskiej kuchni – jej smaków, zapachów i rytuałów! Autor książki Sushi i cała reszta po dziesięciu latach zapragnął wrócić do Japonii, żeby głębiej wniknąć w kulturę jedzenia tego kraju i lepiej poznać jego mieszkańców.
W nieco ponad trzy miesiące Michael Booth wraz z rodziną przejeżdża cały kraj: od podzwrotnikowej Okinawy na południu po Hokkaido na chłodnej północy – dla wielu Japończyków „koniec świata”, za którym znajdują się zamarznięte morza i mroźna Rosja. Na radarze podróżników są również Nagoja, Gifu, Nagano i japoński region winiarski Yamanashi. Po drodze poznają nadzwyczaj wyrafinowany pejzaż kulinarny Japonii, jedzą obiad z zawodnikami sumo, poznają najsłynniejsze gwiazdy japońskiego telewizyjnego programu kulinarnego, odkrywają sekrety stulatków z Okinawy obchodzących kolejne trzycyfrowe urodziny i dowiadują się, na czym polega istota ryżu.

Michael Booth otwiera przed czytelnikami drzwi do niedostępnego i urzekającego świata mało znanych składników i dziwnych technik. Od jadalnego akwarium, jakim jest targ rybny Tsukiji, po zadymione lokale serwujące yakitori w tokijskich zaułkach.

W ciągu dziesięciu lat od pierwszego wyjazdu autora do Japonii na kulinarnej scenie tego kraju doszło do kilku znaczących wydarzeń. W 2007 roku cały świat obiegły nagłówki prasowe, kiedy pierwszy przewodnik Michelin po Tokio przyznał japońskiej stolicy więcej cennych gwiazdek niż Paryżowi. Kolejne przewodniki, nie tylko po stolicy, lecz także i innych miastach, umocniły status Japonii jako najbardziej rozgwieżdżonego kraju na kulinarnym firmamencie. Następnie, w 2013 roku UNESCO przyznała tradycyjnej kuchni japońskiej washoku status „niematerialnego dziedzictwa kulturowego”. Ta informacja także trafiła na czołówki światowych gazet i w efekcie jeszcze więcej zagranicznych szefów kuchni odwiedziło Japonię i znalazło inspiracje w tamtejszych technikach, składnikach i stylach podawania potraw.

To właśnie Japonia jest źródłem pomysłów na modne restauracje z otwartą na salę kuchnią oraz ustalonym wielodaniowym menu degustacyjnym, które robią furorę w Londynie, Nowym Jorku, Paryżu, Kopenhadze czy innych miastach. To Japończycy dużo wcześniej niż wszyscy inni jedli lokalnie i sezonowo. Ludzie pióra i widelca – blogerzy, media społecznościowe i tradycyjne media poświęcone kulinariom – oszaleli na punkcie ramenu i zaczęli odkrywać inne japońskie fast foody i składniki. Japończycy wreszcie uświadomili sobie turystyczny potencjał wizerunkowy własnej kultury jedzenia, w efekcie czego w ostatnich latach nastąpił rekordowy wzrost liczby przybyszów z zagranicy.

Jedenastego marca 2011 roku na dnie Pacyfiku, niedaleko wybrzeża wschodniej Japonii, doszło do trzęsienia ziemi o magnitudzie 9.0, które zniszczyło całe miasta i pozbawiło życia ponad osiemnaście tysięcy osób. Było to najpotężniejsze trzęsienie ziemi, jakie kiedykolwiek nawiedziło Japonię. Trzęsienie ziemi, tsunami i katastrofa jądrowa, do której doszło w wyniku działania żywiołu, zniszczyły między innymi region ważny ze względu na wytwarzanie żywności. Jakie są długoterminowe skutki tej katastrofy? Michael Booth obserwuje, jak rolnicy, producenci jedzenia i alkoholu, rybacy wpłynęli na odrodzenie się tych regionów i tożsamości Japończyków.

Na podstawie obserwacji poczynionych podczas podróży autor zaczyna rozumieć sens mrówczej, codziennej pracy japońskich rolników, kucharzy, mistrzów sushi, cukierników i wszystkich tych, którzy z oddaniem przygotowują posiłki dla klientów. Uczy swoich dorastających synów, na czym polega japoński etos pracy, daje im praktyczne lekcje zaangażowania, pracowitości, dyscypliny, determinacji; wszystkie te pojęcia są związane z kluczowymi japońskimi zasadami bezinteresowności, społeczności i doskonalenia rzemiosła.

Książka jest przeznaczona dla wszystkich, których interesuje kuchnia i kultura Japonii oraz obyczajowość tego kraju.


Powyższy opis pochodzi od wydawcy.

ID produktu: 1190540675
Tytuł: Istota ryżu. O duszy japońskiego jedzenia
Autor: Booth Michael
Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe PWN
Język wydania: polski
Język oryginału: angielski
Liczba stron: 384
Numer wydania: I
Data premiery: 2018-02-10
Data wydania: 2018-02-10
Forma: książka
Okładka: miękka
Wymiary produktu [mm]: 173 x 209 x 38
Indeks: 25678031
średnia 4,8
5
18
4
5
3
0
2
0
1
0
Oceń:
Dodając recenzję produktu, akceptujesz nasz Regulamin.
4 recenzje
Kolejność wyświetlania:
Od najbardziej wartościowych
Od najbardziej wartościowych
Od najnowszych
Od najstarszych
Od najpopularniejszych
Od najwyższej oceny
Od najniższej oceny
5/5
14-08-2021 o godz 17:10 przez: mr_green | Zweryfikowany zakup
Wspaniała książka! Maluje obrazy natury i historii ludzi w kraju samurajów kolorowe, jak smaczne. Przybliża czytelnikowi sposób myślenia ludzi, patrzenia na świat, ich piękny wysiłek, który wkładają w kultywowanie tradycji. A agielski humor autora dodaje jakby pikanterii do gotowanego ryżu. Wracam do niej często. Polecam z całego serca!
Czy ta recenzja była przydatna? 1 0
4/5
29-03-2019 o godz 02:14 przez: JacobMcAllen | Zweryfikowany zakup
Bardzo zainteresowany japońską kuchnią i ogólnie Krajem Kwitnącej Wiśni postanowiłem przeczytać książkę Michaela Bootha pt. "Istota ryżu. O duszy japońskiego jedzenia". Jest to druga książka tego autora poświęcona tej tematyce (pierwsza nosiła tytuł "Sushi i cała reszta", jednak do tej pory nie miałem przyjemności jej przeczytać). W ponad 30 rozdziałach autor przekazuje nam wiedzę dotyczącą poszczególnych produktów i dań, jakie można spotkać w japońskiej kuchni. Każdy rozdział to również podróż w inny zakątek kraju. Książka, chociaż ciekawa i poświęcona wartościowej, nieznanej szerzej tematyce, momentami jest 'przegadana' a niektóre opisy wydają się za długie. Niemniej "Istotę ryżu" można polecić wszystkim miłośnikom kuchni oraz kultury japońskiej.
Czy ta recenzja była przydatna? 0 0
5/5
05-01-2023 o godz 15:20 przez: Cesarz Korei | Zweryfikowany zakup
Bardzo dobra książka polecam
Czy ta recenzja była przydatna? 0 0
5/5
25-05-2018 o godz 11:01 przez: Kamila Gryz
"Istota ryżu. O duszy japońskiego jedzenia" to wspaniała podróż kulinarna po szeroko rozwiniętej kulturze restauracyjnej Japonii, ojczyzny epokowych tradycji kulinarnych. Autor poddaje kuchnie wschodu wnikliwej analizie, rozbudzając zarówno w sobie, jak i w czytelniku autentyczną ciekawość i umiłowanie do gastronomii tego regionu. Rozbudza wyobraźnie i łaknienie kubków smakowych ze znawstwem, podejmując temat z perspektywy podróżnika, który wraz z rodziną przemierza kontynent eksplorując zarówno przestrzeń, jak i orientalne smaki. Rzeczowość autora jest jego mocnym, reporterskim orężem, którym zgrabnie się posługuje w konfrontacji z duchowym poznaniem kuchni japońskiej. Z charakterystycznym dla Anglika dystansem, obiera pozycje antagonisty, która w drodze kulinarnych zachwytów i zdziwień bywa chwiejna.
Czy ta recenzja była przydatna? 1 0
Prezentowane dane dotyczą zamówień dostarczanych i sprzedawanych przez empik.

Zobacz także

Inne z tego wydawnictwa Słownik wyrazów bliskoznacznych PWN Opracowanie zbiorowe
5/5
59,25 zł
Megacena
Inne z tego wydawnictwa Jak zarządzać dużymi projektami Opracowanie zbiorowe
5/5
63,99 zł
Megacena
Inne z tego wydawnictwa Słownik języka polskiego PWN Opracowanie zbiorowe
4.8/5
126,99 zł

Klienci, których interesował ten produkt, oglądali też

Podobne do ostatnio oglądanego