Hiszpańska Papryka Wędzona Słodko-Gorzka "Pimenton Ahumado Agridulce | Smoked Paprica Powder Bitter-Sweet" Pimenton de la Vera DOP 160g La Chinata

Każdy sprzedawca w empik.com jest przedsiębiorcą. Wszystkie obowiązki związane z umową sprzedaży ciążą na sprzedawcy.

Potrzebujesz pomocy w zamówieniu?

Zadzwoń

Produkt niedostępny

Dodaj do listy

Dodaj ten produkt do jednej z utworzonych przez Ciebie list i zachowaj go na później.

Hiszpańska Papryka Wędzona Słodko-Gorzka "Pimenton Ahumado Agridulce | Smoked Paprica Powder Bitter-Sweet" Pimenton de la Vera DOP 160g La Chinata

Wędzona papryka półsłodka od La Chinata z hiszpańskiego regionu Extremadura to kultowy produkt cieszący się nieustającą sławą nie tylko na hiszpańskich stołach :). Nadaje potrawom przyjemny wędzony aromat, który zawdzięcza tradycyjnemu procesowi suszenia i wędzenia strąków papryki w naturalnym dymie z drewna dębu liberyjskiego. Za jakość produktu odpowiada także staranna selekcja najlepszych strąków papryki chili z hiszpańskiego regionu La Vera - głównie gatunków: chili Jaranda, Bola i Jariza.

Paprykę typu Agridulce / Półsłodka / Bittersweet  cechuje delikatny bukietem i korzenny akcent. Do jej produkcji wykorzystywane są odmiany papryk chilli: Jaranda i Jariza. Ten rodzaj papryki w proszę od La Chinata używany jest przez mistrzów rzeźnictwa do przygotowania typowego hiszpańskiego peklowania Chorizo. Przez producenta zalecana jest do sosów i marynat do mięs, ale uwierzcie dzięki niej nawet tofu zyska niepowtarzalny wędzony aromat :)!

Legenda głosi, że papryka używana do produkcji "Pimentón de la Vera" pochodzi z Nowego Świata, a Krzysztof Kolumb miał ofiarować ją w dowód wdzięczności patronom swoich wypraw w klasztorze Guadalupe (Cáceres). To właśnie stąd Hieronimici rozpowszechnili kultywację papryki do innych swoich klasztorów, ostatecznie docierając do klasztoru Yuste w regionie La Vera. Tu rozpoczął się przemysłowy proces produkcji "Pimentón de la Vera" pod koniec XVII wieku. Rosnąca popularność chili w Hiszpanii doprowadziła ją także do klasztoru Ñora w Murci. Oba wyżej wspomniane regiony zasłynęły pod kątem jakości i smaku produkowanego "paprykowego proszku". Oba tak słynne i tak różne od siebie (inne warunki klimatyczne odpowiadają nie tylko za smak i ostrość uprawianej tam papryki, ale także na wybór sposobu jej suszenia - na słońcu i dymem zależnie od pory roku.

Papryka od marki La Chinata dzięki procesowi naturalnego suszenia i hermetycznemu opakowaniu nadal pozostaje bogata w wartości odżywcze: bogata w witaminę C, B, dość dużą ilość beta-karotenu oraz olejki eteryczne. Jako przyprawa pobudza wydzielanie soku żołądkowego a co za tym idzie poprawia apetyt. Podobnie jak inne papryki chili dzięki zawartości kapsaicyny wykazuje właściwości przeciwzapalne i bakteriobójcze.

Marka "La Chinata" należy do rodzinnej firmy NETASA (Norte Extremeña de Transformados Agrícolas SA) założonej w 1975 roku. Sama zaś nazwa „La Chinata” pochodzi od nazwiska mieszkańców wioski (Malpartida de Plasencia), w której urodził się założyciel firmy - Florentino Oliva. Trzy pokolenia później jego dzieci i wnuki kontynuują swoją ekscytującą pracę, dostarczając małe innowacje, które nie zakłócają tradycyjnego procesu produkcji.

Dziś dzień wędzona papryka w proszku marki „La Chinata” cieszy się międzynarodowym prestiżem i jest uznawana za najbardziej rozpoznawalny produkt w swoim typie na świecie, eksportowana do ponad 40 krajów.

Waga netto: 160g

Skład: 100% wędzona papryka mielona z regionu Extremadura w Hiszpanii, półsłodka (agridulce)

Kraj pochodzenia: Region Extremadura, Hiszpania

ID produktu: 1277477173
Nazwa: Hiszpańska Papryka Wędzona Słodko-Gorzka "Pimenton Ahumado Agridulce | Smoked Paprica Powder Bitter-Sweet" Pimenton de la Vera DOP 160g La Chinata
Producent: La Chinata
Brak
ocen
5
0
4
0
3
0
2
0
1
0
Oceń:
Dodając recenzję produktu, akceptujesz nasz Regulamin.

Podobne do ostatnio oglądanego