Herbata czarna Earl Grey Blue 200g Bio-Flavo
Herbata Earl Grey Blue to połączenie tradycyjnej czarnej Earl Grey z aromatem olejku bergamotowego. Do takiej właśnie formy bazowej dodane są błękitne płatki bławatka. Smak i aromat herbata zawdzięcza pięknie pachnącemu i prozdrowotnemu olejkowi uzyskanemu z pomarańczy bergamoty Citrus bergamia. Poprawia on działanie mózgu, powoduje wydzielanie endorfin, czyli hormonów szczęścia i dobrego samopoczucia. Uzyskuje się go z mięsistej skórki owoców bergamoty.
Herbatę Earl Grey Blue parzy się od trzech do pięciu minut. Napar jest intensywny, o ciemnawym odcieniu, cytrusowo-owocowym posmaku i pięknym zapachu.
Herbata Earl Grey Blue a zdrowie
W czarnej herbacie znajdziemy całkiem sporo substancji odżywczych. Zasadniczą rolę odgrywa teina, która działa pobudzająco, podwyższa tempo przemiany materii, poprawia koncentrację, refleks, zmniejsza senność, poprawia nastrój. Herbata czarna wspomaga walkę z próchnicą zębów (bo zawiera fluor), z chorobami serca, miażdżycą, jaskrą. Zawdzięcza to obecności licznych polifenoli. Stwierdzono, że działa antynowotworowo (np. w odniesieniu do raka jelita grubego), antyzapalnie. Spożywanie kilku filiżanek dziennie prowadzi do zwiększenia gęstość mineralnej kości. Zawartość bławatka wspiera m.in. walkę z chorobami jamy ustnej i gardła, poprawia pracę nerek.
Co zawiera czarna herbata Earl Grey Blue
Zawiera dużo związków biologicznie czynnych i substancji odżywczych, wśród których dominują alkaloidy purynowe (teina, teobromina), aminokwasy, lipidy, witaminy A, E, K, z grupy B. Występują tu również minerały takie jak potas, wapń, magnez, glin, mangan, żelazo, selen, fluor. Istotne są zwłaszcza związki fenolowe (flawonoidy, kwasy fenolowe), a szczególnie katechiny, będące silnymi antyutleniaczami.
Flawonole, fenolokwasy i ich działanie
Wśród kwasów fenolowych przeważają fenylokarboksylowe a zwłaszcza galusowy o działaniu antyoksydacyjnym w odniesieniu do wolnych rodników.
Flawonoidy, które znajdują się w herbacie to;
1. Flawanole:
katechiny np. epikatechiny, galusan epikatechiny, ale najwięcej jest silnego antyutleniacza tj. galusanu epigallokatechiny – zmniejszają poziom cholesterolu LDL, działają przeciwmutagennie, obniżają ciśnienie tętnicze krwi, pomagają w walce z otyłością, zapobiegają chorobom układu sercowo-naczyniowego, wspomagają walkę z cukrzycą, przyśpieszają spalanie tkanki tłuszczowej,
2. Flawonole:
- kemferol o działaniu rozkurczowym, przeciwzapalnym, przeciwalergicznym, przeciwgrzybiczym
- kwercetyna o działaniu antyzapalnym, przeciwmiażdżycowym, przeciwzakrzepowym, antyalergicznym
- mirycetyna o działaniu antynowotworowym, przeciwmiażdżycowym
3. Antocyjany np. cyjanidyna (obecne w płatkach bławatka) – o działaniu antyoksydacyjnym, detoksykacyjnym, antyzapalnym.
Herbata Earl Grey Blue w kuchni
Herbatę Earl Grey Blue jako czarną zaparza się niemalże wrzątkiem i nie za długo bo od 3 do 5 minut, najlepiej pod przykryciem, żeby nie tracić aromatu. Earl Grey szybko daje intensywny, ciemny brązowo-czarny napar. Ma ona działanie pobudzające, orzeźwiające, wprowadza w dobry nastrój.
ocen
Podziel się na Facebooku
Właśnie zrecenzowałem Herbata Czarna Earl Grey Blue 200G Bio-Flavo
Herbata czarna Earl Grey Blue 200g Bio-Flavo Herbata Earl Grey Blue to połączenie tradycyjnej czarnej Earl Grey z aromatem olejku bergamotowego. Do takiej właśnie formy bazowej dodane są błękitne ...