Herbata czarna Earl Grey Blue 100g Bio-Flavo
Jest to kompozycja tradycyjnej Earl Grey powstałej na bazie herbaty indyjskiej lub chińskiej pozyskiwanych z krzewu Camellia sinensis, poddanych więdnięciu, zwijaniu, fermentacji i w końcu suszeniu a następnie aromatyzacji olejkiem bergamotki. Do tej właśnie bazowej formy, czyli Earl Grey dodaje się błękitne płatki bławatka. Smak i aromat herbata zawdzięcza wspomnianemu prozdrowotnemu olejkowi uzyskanemu z pomarańczy bergamoty Citrus bergamia. Usprawnia on funkcjonowanie mózgu, powoduje wydzielanie endorfin, czyli hormonów szczęścia i dobrego samopoczucia. Uzyskuje się go z mięsistej skórki owoców bergamoty.
Herbatę Earl Grey Blue parzy się 3-5 minut. Napar ma intensywny, ciemnawy kolor, cytrusowo-owocowy posmak i piękny zapach.
Herbata Earl Grey Blue - właściwości
W czarnej herbacie znajdziemy podobnie jak w zielonej dużo substancji odżywczych. Zasadniczą rolę pełni teina (forma kofeiny), która ma działanie pobudzające, podwyższa tempo przemiany materii, poprawia koncentrację, refleks, zmniejsza senność, poprawia nastrój. Herbata czarna również zapobiega próchnicy zębów (bo zawiera fluor), chorobom serca, miażdżycy, rozwojowi jaskry, gdyż zawiera dużo polifenoli. Stwierdzono, że ma działanie antynowotworowe (np. w odniesieniu do raka jelita grubego), antyzapalne. Gdy spożywa się kilka filiżanek dziennie to można zwiększyć gęstość mineralną kości. Zawartość bławatka wspiera m.in. walkę z chorobami jamy ustnej i gardła, poprawia pracę nerek.
Substancje w herbacie Earl Grey Blue
Zawiera dużo związków biologicznie czynnych i substancji odżywczych jak alkaloidy purynowe (teina będąca formą kofeiny), aminokwasy, lipidy, nieco witamin jak C, A, E, K, z grupy B, chociaż mniej niż herbata zielona. Występują tu również minerały takie jak potas, wapń, magnez, glin, mangan, żelazo, selen, fluor. Istotne są zwłaszcza związki fenolowe (flawonoidy, kwasy fenolowe), a w tym katechiny, będące silnymi przeciwutleniaczami.
Flawonole, fenolokwasy i ich zbawienne działanie
Wśród kwasów fenolowych przeważają fenylokarboksylowe a zwłaszcza galusowy o działaniu antyoksydacyjnym.
Flawonoidy, które znajdują się w herbacie to;
I. Flawanole, których jest dużo mniej niż w zielonej:
- katechiny np. epikatechiny, galusan epikatechiny, ale najwięcej jest silnego antyutleniacza tj. galusanu epigallokatechiny – zmniejszają poziom cholesterolu LDL, działają przeciwmutagennie, obniżają ciśnienie tętnicze krwi, pomagają w walce z otyłością, zapobiegają chorobom układu sercowo-naczyniowego, wspomagają walkę z cukrzycą, przyśpieszają spalanie tkanki tłuszczowej,
II. Flawonole:
- kemferol o działaniu rozkurczowym, przeciwzapalnym, przeciwalergicznym, przeciwgrzybiczym
- kwercetyna o działaniu antyzapalnym, przeciwmiażdżycowym, przeciwzakrzepowym, antyalergicznym
- mirycetyna o działaniu antynowotworowym, przeciwmiażdżycowym
III. Antocyjany np. cyjanidyna (obecne w płatkach bławatka) – o działaniu antyoksydacyjnym, detoksykacyjnym, antyzapalnym.
Herbata Earl Grey Blue w kuchni
Earl Grey Blue zaparza się niemalże wrzątkiem nie za długo bo od 3 do 5 minut i najlepiej pod przykryciem, żeby nie tracić aromatu. Earl Grey szybko daje intensywny, ciemny brązowo-czarny napar. Ma ona działanie pobudzające, orzeźwiające, wprowadza w dobry nastrój.
ocen
Podziel się na Facebooku
Właśnie zrecenzowałem Herbata Czarna Earl Grey Blue 100G/ Bio-Flavo
Herbata czarna Earl Grey Blue 100g Bio-Flavo Jest to kompozycja tradycyjnej Earl Grey powstałej na bazie herbaty indyjskiej lub chińskiej pozyskiwanych z krzewu Camellia sinensis, poddanych ...