Gospodarstwo piwniczne Kiperstwo (okładka  twarda, wyd. 01.2010)

Sprzedaje empik.com : 41,99 zł

41,99 zł
69,00 zł porównanie do ceny sugerowanej przez wydawcę
Odbiór w salonie 0 zł
Wysyłamy w 1 dzień rob.

Sprzedaje PROGMAR ksiazki-medyczne : 60,25 zł

Sprzedaje Inbook : 60,28 zł

Wszyscy sprzedawcy

Każdy sprzedawca w empik.com jest przedsiębiorcą. Wszystkie obowiązki związane z umową sprzedaży ciążą na sprzedawcy.

Potrzebujesz pomocy w zamówieniu?

Zadzwoń
Dodaj do listy Moja biblioteka

Masz już ten produkt? Dodaj go do Biblioteki i podziel się jej zawartością ze znajomymi.

Reprint wydania z 1895 roku. Autorem jest Konrad Niklewicz były inspektor winnic w Austro-Węgrzech. Niklewicz w swoim dziele wprowadza czytelnika we wszystko to, co gospodarstwa piwnicznego (kiperstwa) i fabrykacji win dotyczy. Stara się przy tym, by wiadomości były dla wszystkich zrozumiałe kładąc nacisk na praktyczną stronę tematu. Na początku książki pojawiają się definicje wina naturalnego i sztucznego.

W I części autor rozbudza nasze zmysły wzroku, smaku i powonienia, byśmy mogli zrozumieć i poczuć kwiat lub bukiet poprzez praktyczną próbę wina. Poznajemy przy tym kiperskie wyrażenia.

W części II Niklewicz uświadamia jak można za pomocą przyrządów ocenić skład chemiczny moszczu i wina. Jest to podstawowa wiedza, którą później wykorzystujemy w części III do postawienia diagnozy w przypadkach chorób i wad wina, spowodowanych m.in. obecnością mikroorganizmów, np. obce zapachy i smaki, zmiana koloru, psucie się wina. Podaje nam również recepturę na ważenie octu winnego.

W IV części autor uczy nas technicznych metod, takich jak: ściąganie, klarowanie oraz podaje sposoby postępowania z winem wytrawnym, niedofermentowanym, wątpliwym. Dowiadujemy się o środkach czyszczących wino, by potem przejść do tematu ogrzewania wina.

W części V informuje o uszlachetnianiu win i sposobach przechowywania trunku w butelkach.

Część VI zapoznaje nas z winem z drożdży winnych, z winem rodzynkowym i uczy nas sztucznej fabrykacji win.

Część VII to kompendium wiedzy o drożdżach, winach słodkich i deserowych, esencjach, moszczach rodzynkowych, winach słodkich i likierowych, winach białych i czerwonych.Ponadto autor zapoznaje nas z urządzeniami w piwnicy i daje dobre rady na temat przechowywania win w beczkach. W jednym woluminie znajduje się VII części (łącznie 359 stron numerowanych z licznymi drzeworytami w tekście.) Pierwsze trzy części zostały wydane w 1895 r. nakładem autora. Pozostałe cztery w 1896 r. W książce zachowana została ciągłość numeracji.


Powyższy opis pochodzi od wydawcy.

ID produktu: 1122752989
Tytuł: Gospodarstwo piwniczne Kiperstwo
Autor: Niklewicz Konrad
Wydawnictwo: Zeta Ars
Język wydania: polski
Język oryginału: polski
Liczba stron: 376
Numer wydania: I
Data premiery: 2010-01-01
Rok wydania: 2010
Data wydania: 2010-01-01
Forma: książka
Okładka: twarda
Wymiary produktu [mm]: 200 x 35 x 145
Indeks: 19360416
średnia 5
5
1
4
0
3
0
2
0
1
0
Oceń:
Dodając recenzję produktu, akceptujesz nasz Regulamin.
Prezentowane dane dotyczą zamówień dostarczanych i sprzedawanych przez empik.

O autorze: Niklewicz Konrad

Wina owocowe i miody
okładka  miękka, wyd. 10.2016
0/5
(0/5) 0 recenzji
Kultura winorośli
okładka  twarda, wyd. 01.2012
0/5
(0/5) 0 recenzji

Zobacz także

Najczęściej kupowane Nalewki z całą mocą Opracowanie zbiorowe
4.8/5
33,74 zł
Najczęściej kupowane 1001 win, których warto spróbować Opracowanie zbiorowe
4.7/5
71,99 zł
Najczęściej kupowane Domowy wyrób win Opracowanie zbiorowe
4.5/5
28,33 zł

Klienci, których interesował ten produkt, oglądali też

Podobne do ostatnio oglądanego