Sprawdź jak złożyć zamówienie krok po kroku.
Możesz też zadzwonić pod numer +48 22 462 72 50 nasi konsultanci pomogą Ci złożyć zamówienie.
Każdy sprzedawca w empik.com jest przedsiębiorcą. Wszystkie obowiązki związane z umową sprzedaży ciążą na sprzedawcy.
Dodaj ten produkt do jednej z utworzonych przez Ciebie list i zachowaj go na później.
Nasiona fasoli Mung zawierają dużo łatwo przyswajalnego białka, dlatego mogą stanowić ważny składnik diety wegetariańskiej i wegańskiej, dla kobiet w ciąży oraz sportowców.
To źródło błonnika, który reguluje pracę jelit i wspomaga odchudzanie. Zawiera także sporą dawkę witamin A, C, E, K oraz z grupy B, a także wapń, żelazo, miedź, mangan, magnez, cynk oraz potas.
Dzięki tak bogatemu składowi skutecznie wspiera układ nerwowy, wspomaga w stanach rozdrażnienia i w okresach długotrwałego stresu.
Obecność witaminy K przyczynia się natomiast do wzmocnienia naczyń krwionośnych i pomaga przy problemach z krzepnięciem krwi.
Fasola Mung ma niski indeks glikemiczny, polecana jest osobom chorym na cukrzycę, a substancje w niej zawarte mogą dodatkowo wpływać na regulowanie poziomu cukru we krwi.
Jest to produkt niezwykle odżywczy, wzmacnia cały organizm i wspomaga jego regenerację.
Fasola Mung zawiera także roślinne substancje bioaktywne, które mają działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne, może być elementem profilaktyki chorób nowotworowych, a także spowalniać procesy starzeniowe w organizmie.
Domowy sposoby uprawy:
Na kiełki:
Wypłukane nasiona należy wsypać do czystego słoika i zalać na kilka godzin letnią, przegotowaną wodą na ok. 7-8 godzin.
Uwaga: nasiona mogą po napęcznieniu wodą zwiększyć swoją objętość, dlatego zalecany jest wybór słoika odpowiednio większego. Następnie należy zlać wodę, nasiona przepłukać, nakryć słoik gazą i ustawić w ciepłym, nienasłonecznionym miejscu. Kiełki należy przepłukiwać wodą dwa razy dziennie. Po około 3-5 dniach kiełki powinny być gotowe do spożycia.
Na mikrolistki:
Wypłukane nasiona należy wsypać do czystego naczynia i zalać letnią, przegotowaną wodą na ok. 7-8 godzin. Do uprawy należy przygotować pojemnik, który będzie w stanie zapewnić warunki uprawy, jakie stosuje przy uprawie roślin w szklarniach – może to być miniszklarenka lub tacka ze szklanym nakryciem itp.
Na tackę jako podłoże do uprawy można zastosować podłoże kokosowe, glebę organiczną, torf lub celulozę. Na podłoże o grubości około 3 cm, które musi być sypkie i wilgotne, rozkładamy namoczone wcześniej nasiona. Mogą być gęsto posiane, ponieważ mikrolistki rosną szybko i zjada się je po ok. 2 tygodniach. Nasiona należy zraszać wodą. W początkowym okresie, zanim się zazielenią, warto trzymać uprawę pod przezroczystym, wentylowanym przykryciem. Do uprawy musi docierać światło dzienne, ale nie należy jej trzymać w pełnym słońcu, bo kiełkujące mikroliście mogą łatwo wyschnąć. 2 razy dziennie należy zraszać uprawę i trzymać ją w temperaturze pokojowej.
ID produktu: | 1456150770 |
Nazwa: | Fasola Mung na kiełki i mikrolistki 40g nasiona - WegAna |
Marka: | WegAna |
Producent: | WegAna |
Odmiana/gatunek | Fasola szparagowa |
Nazwa łacińska | Phaseolus vulgaris |
Rodzaj podłoża | gleba uniwersalna |
Stanowisko | słoneczne |
Trudność uprawy | łatwy |
Nasiona roślin | warzywa |
Zestaw: | nie |
Gwarancja: | 12 miesięcy |
Waga produktu [g]: | 40 |
Numer katalogowy: | 5907745983191 |
ocen
Podziel się na Facebooku
Właśnie zrecenzowałem Fasola Mung na kiełki i mikrolistki 40g nasiona - WegAna
FASOLA MUNG NA KIEŁKI I MIKROLISTKI 40g - WegAna Nasiona fasoli Mung zawierają dużo łatwo przyswajalnego białka, dlatego mogą stanowić ważny składnik diety wegetariańskiej i wegańskiej, dla kobiet w ...