Każdy sprzedawca w empik.com jest przedsiębiorcą. Wszystkie obowiązki związane z umową sprzedaży ciążą na sprzedawcy.
Dodaj ten produkt do jednej z utworzonych przez Ciebie list i zachowaj go na później.
Sprawdź jak złożyć zamówienie krok po kroku.
Możesz też zadzwonić pod numer +48 22 462 72 50 nasi konsultanci pomogą Ci złożyć zamówienie.
Fasolka mung (Vigna radiata) ma postać drobnych ziarenek w zielonym kolorze, który po ugotowaniu przechodzi w brunatny lub brązowy.
Mung bywa również często nazywana "fasolą złotą", z uwagi na swoje właściwości odżywcze. Jest jedną z najbardziej wartościowych roślin strączkowych na świecie. Jest ważnym składnikiem kuchni azjatyckiej. Zawiera wysoka zawartość błonnika pokarmowego jest również źródłem takich minerałów jak magnez, fosfor czy żelazo.
Fasolka mung najczęściej pochodzi z Chin, czasami z innych części świata np. Melazji, Argentyny czy Tajlandii. Wyhodowano ją specjalnie dla pozyskiwania wartościowych kiełków. Kiełki fasoli mung idealnie nadają się do smoothie, sałatek, sajgonek oraz kanapek. Fasolę mung można dodawać do różnego rodzaju zup (na przykład do pomidorowej). Z fasoli mung można przyrządzić pyszne, aromatyczne pasztety roślinne, a także pasty kanapkowe, pulpety czy burgery wegetariańskie.
Fasola jest źródłem:
Posiada wysoką zawartość błonnika pokarmowego oraz wartościowego białka.
DOSKONALE ZASTĘPUJE MIĘSO W DIECIE WEGETARIAŃSKIEJ.
Jak gotować fasolę mung?
Aby ugotować fasolę mung najpierw ją namaczamy w zimnej wodzie przez ok. 8-9 godzin lub zalewamy wrzątkiem wtedy czas namaczania skraca się i zostawiamy na 3-4 godziny. Następnie należy zmienić wodę i gotować ok. 30 - 45 minut aż ziarenka będą miękkie. Jeśli chcemy dosolić fasolę, należy to zrobić pod koniec gotowania.
Życzymy smacznego !!
Składnik: Fasola Mung 100%
Kraj pochodzenia: Argentyna
Tabela wartości odżywczej w 100 g produktu:
Wartość odżywcza: |
100 g |
Wartość energetyczna |
1302 kJ / 315kcal |
Tłuszcz: - kwasy tłuszczowe nasycone |
1,6 g 0,2 g |
Węglowodany: - cukry |
45,9 g 2,7 g |
Błonnik |
15,7 g |
Białko |
21,4 g |
Sól |
0,05 g |
Składniki mineralne w 100 g produktu:
- magnez 169 mg
- żelazo 6,9 mg
- fosfor 437 mg
ID produktu: | 1400440250 |
Nazwa: | Fasola mung 1 kg |
Producent: | Agnex |
ocen
Podziel się na Facebooku
Właśnie zrecenzowałem Fasola mung 1 kg
Fasolka mung (Vigna radiata) ma postać drobnych ziarenek w zielonym kolorze, który po ugotowaniu przechodzi w brunatny lub brązowy. Mung bywa również często nazywana "fasolą ...