Fasola mung 1 kg

Producent:

Każdy sprzedawca w empik.com jest przedsiębiorcą. Wszystkie obowiązki związane z umową sprzedaży ciążą na sprzedawcy.

Potrzebujesz pomocy w zamówieniu?

Zadzwoń

Produkt niedostępny

Dodaj do listy

Dodaj ten produkt do jednej z utworzonych przez Ciebie list i zachowaj go na później.

Fasolka mung (Vigna radiata) ma postać drobnych ziarenek w zielonym kolorze, który po ugotowaniu przechodzi w brunatny lub brązowy.

Mung bywa również często nazywana "fasolą złotą", z uwagi na swoje właściwości odżywcze. Jest jedną z najbardziej wartościowych roślin strączkowych na świecie. Jest ważnym składnikiem kuchni azjatyckiej. Zawiera wysoka zawartość błonnika pokarmowego jest również źródłem takich minerałów jak magnez, fosfor czy żelazo.

Fasolka mung najczęściej pochodzi z Chin, czasami z innych części świata np. Melazji, Argentyny czy Tajlandii. Wyhodowano ją specjalnie dla pozyskiwania wartościowych kiełków. Kiełki fasoli mung idealnie nadają się do smoothie, sałatek, sajgonek oraz kanapek. Fasolę mung można dodawać do różnego rodzaju zup (na przykład do pomidorowej). Z fasoli mung można przyrządzić pyszne, aromatyczne pasztety roślinne, a także pasty kanapkowe, pulpety czy burgery wegetariańskie.

Fasola jest źródłem:

  • Magnezu,
    • przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.
  • Żelaza,
    • pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny.
  • Fosforu,
    • pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zębów.

Posiada wysoką zawartość błonnika pokarmowego oraz wartościowego białka.
DOSKONALE ZASTĘPUJE MIĘSO W DIECIE WEGETARIAŃSKIEJ.

Jak gotować fasolę mung?

Aby ugotować fasolę mung najpierw ją namaczamy w zimnej wodzie przez ok. 8-9 godzin lub zalewamy wrzątkiem wtedy czas namaczania skraca się i zostawiamy na 3-4 godziny. Następnie należy zmienić wodę i gotować ok. 30 - 45 minut aż ziarenka będą miękkie. Jeśli chcemy dosolić fasolę, należy to zrobić pod koniec gotowania.

Jak wyhodować kiełki fasoli mung?

  • namaczanie: 8-12 godzin
  • nawadnianie: 2-3 razy dziennie
  • czas rozwoju: 2-5 dni
  • średnia wysokość dojrzałych kiełków: 3-4 cm
  • metoda hodowli: kiełkownica, słoik, woreczek

Życzymy smacznego !!

Składnik: Fasola Mung 100% 

Kraj pochodzenia: Argentyna

 

Tabela wartości odżywczej w 100 g produktu:

Wartość odżywcza:

100 g

Wartość energetyczna

1302 kJ / 315kcal

Tłuszcz:

- kwasy tłuszczowe nasycone

1,6 g

0,2 g

Węglowodany:

- cukry

45,9 g

2,7 g

Błonnik

15,7 g

Białko

21,4 g

Sól

0,05 g

 

Składniki mineralne w 100 g produktu:

- magnez 169 mg

- żelazo 6,9 mg

- fosfor 437 mg

ID produktu: 1400440250
Nazwa: Fasola mung 1 kg
Producent: Agnex
Brak
ocen
5
0
4
0
3
0
2
0
1
0
Oceń:
Dodając recenzję produktu, akceptujesz nasz Regulamin.

Podobne do ostatnio oglądanego