Każdy sprzedawca w empik.com jest przedsiębiorcą. Wszystkie obowiązki związane z umową sprzedaży ciążą na sprzedawcy.
Masz już ten produkt? Dodaj go do Biblioteki i podziel się jej zawartością ze znajomymi.
Sprawdź jak złożyć zamówienie krok po kroku.
Możesz też zadzwonić pod numer +48 22 462 72 50 nasi konsultanci pomogą Ci złożyć zamówienie.
Reprint pierwszej zachowanej polskiej książki kucharskiej, wydanej w Krakowie w 1682 roku. Autorem był kuchmistrz wojewody krakowskiego Aleksandra Michała Lubomirskiego Stanisław Czerniecki. Książka składa się z trzech rozdziałów i zawiera 333 przepisy. W części pierwszej przedstawione zostały potrawy mięsne, w rozdziale drugim umieszczono przepisy na dania z ryb, ostatnia część dzieła zawiera receptury na potrawy mleczne, pasztety, sposoby przyrządzania tortów i ciast. Każda z tych części oprócz stu głównych przepisów, zawiera uzupełnienie, tzw. additament (dziesięć kolejnych receptur, dotyczących dodatków do opisywanych wcześniej potraw). Atrakcją każdego rozdziału jest tzw. sekret kuchmistrzowski. Dzieło zadedykował autor Helenie Tekli Lubomirskiej, żonie Aleksandra Michała.
Książka po staropolsku oraz przetłumaczona na język współczesny.
Powyższy opis pochodzi od wydawcy.
ID produktu: | 1495741261 |
Tytuł: | Compendium Ferculorum albo zebranie potraw |
Autor: | Czerniecki Stanisław |
Wydawnictwo: | Wydawnictwo Grafika |
Język wydania: | polski |
Język oryginału: | polski |
Liczba stron: | 200 |
Numer wydania: | I |
Data premiery: | 2024-06-12 |
Rok wydania: | 2024 |
Data wydania: | 2024-06-12 |
Forma: | książka |
Okładka: | twarda |
Wymiary produktu [mm]: | 245 x 15 x 180 |
Indeks: | 70811001 |
ocen
Podziel się na Facebooku
Właśnie zrecenzowałem Compendium Ferculorum albo zebranie potraw
Reprint pierwszej zachowanej polskiej książki kucharskiej, wydanej w Krakowie w 1682 roku. Autorem był kuchmistrz wojewody krakowskiego Aleksandra Michała Lubomirskiego Stanisław Czerniecki. Książka ...