Krojony galangal – do czego dodawać?
jest świetnym dodatkiem zarówno do ciężkich dań z mięsem, jak i sycących potraw warzywnych
znakomicie sprawdza się jako składnik past curry i przyprawa do tego dania
wyśmienicie smakuje w nalewkach na bazie wódek, najlepiej tych gorzkich
świetnie sprawdzi się też starty, jako przyprawa do tajskich zup
może służyć, jako dodatek do ponczów, napojów i herbat
Jak zatem widzisz galangal posiada bardzo szerokie zastosowanie. Warto więc skorzystać z tej przyprawy i wzbogacić smak potraw!
Jak wpływa na zdrowie?
Podobnie jak imbir, galangal działa pobudzająco, poprawia metabolizm, a także pomaga w walce z infekcjami. Dodany do ciężkostrawnych potraw działa wiatropędnie i zapobiega niestrawnościom. Stosowany jest do dzisiaj w Indiach do wytwarzania naturalnych dezodorantów. Ponadto tradycyjnie przypisuje się mu moc afrodyzjaku.
Kuchenne zastosowanie
Przyprawa, jaką jest galangal, może być stosowana do wielu różnych potraw. Jego uniwersalność sprawia, że może być dodawany zarówno do dań kuchni indyjskiej, chińskiej i tajskiej, jak i łączony ze składnikami typowymi dla naszej rodzimej kuchni.
ocen
Podziel się na Facebooku
Właśnie zrecenzowałem Alpinia galgant lekarska krojony 2-6mm 1kg
Krojony galangal – do czego dodawać?jest świetnym dodatkiem zarówno do ciężkich dań z mięsem, jak i sycących potraw warzywnychznakomicie sprawdza się jako składnik past curry i przyprawa do tego ...