Każdy sprzedawca w empik.com jest przedsiębiorcą. Wszystkie obowiązki związane z umową sprzedaży ciążą na sprzedawcy.

Potrzebujesz pomocy w zamówieniu?

Zadzwoń

Produkt niedostępny

Dodaj do listy

Dodaj ten produkt do jednej z utworzonych przez Ciebie list i zachowaj go na później.

Agar zwany agar-agar

To naturalny zagęstnik pochodzenia roślinnego. Pozyskuje się go z wodorostów morskich – krasnorostów. Agar jest bezwonny i bezsmakowy, zawiera dużo manganu, magnezu, żelaza, wapnia, sodu i cynku. Żeluje kilka razy silniej niż żelatyna. W lodach, jogurtach występuje pod groźnie brzmiącą nazwą E-406. Stosowany jest w kuchni wegańskiej zamiast żelatyny.

Moc żelowania: 900 g/cm2
*Produkt Agar jest produktem zakwalifikowanym jako agar 900, moc żelowania jako parametr gwarantowany mieści się w zakresie 900-1000 g/cm2

Agar w kuchni molekularnej  jest jednym z podstawowych składników

Agar rozpuszcza się w temperaturze powyżej 80 stopni Celsjusza, tężeje natomiast w 32-39 stopniach. Nie trzeba wkładać go do lodówki, ponieważ nie rozpuści się w temperaturze pokojowej.

Najlepiej jest dodawać agar w okolicach punktu wrzenia wody w celu dokładnego rozpuszczenia. Żelowanie zachodzi przy ochładzaniu płynu. Podgrzewanie i studzenie płynu można wielokrotnie powtarzać bez konsekwencji dla użytych produktów.

 

W kuchni molekularnej wykorzystuje się go do tworzenia spaghetti, żelków, makaronów itp.

 

Zastosowanie agaru: 

Jak zrobić galaretkę z agarem?

W celu uzyskania średniej twardości żelu stosuje się proporcję: 1 płaska łyżeczka agaru na 1 szklankę płynu.

Agar rozpuścić w gorącej wody i doprowadzić do wrzenia. Gotować kilka minut.

 

Jak zrobić dżem z agarem? 

W celu zagęszczenia dżemu stosuje się proporcję: 1 płaska łyżeczka agaru na 1 kg owoców.

Agar rozpuścić w gorącej wodzie i dodać do gotującego się dżemu. Gotować kilka minut i przelać do słoików. 

Kraj pochodzenia: Hiszpania

ID produktu: 1400444131
Nazwa: Agar 100g
Producent: Agnex
Brak
ocen
5
0
4
0
3
0
2
0
1
0
Oceń:
Dodając recenzję produktu, akceptujesz nasz Regulamin.

Ostatnio oglądane

Podobne do ostatnio oglądanego