Każdy sprzedawca w empik.com jest przedsiębiorcą. Wszystkie obowiązki związane z umową sprzedaży ciążą na sprzedawcy.
Dodaj ten produkt do jednej z utworzonych przez Ciebie list i zachowaj go na później.
Sprawdź jak złożyć zamówienie krok po kroku.
Możesz też zadzwonić pod numer +48 22 462 72 50 nasi konsultanci pomogą Ci złożyć zamówienie.
Zielarstwo to dział gospodarki zajmujący się pozyskiwaniem surowców zielarskich ze stanu naturalnego i z upraw polowych, a także ich suszeniem i przechowywaniem. Obecnie w Europie, w tym także w naszym kraju, podstawowym źródłem zaopatrzenia w surowce zielarskie są uprawy polowe. W Polsce konieczność uprawy polowej ziół wynika przede wszystkim z faktu, że wiele gatunków (np. szałwia lekarska, tymianek pospolity, majeranek ogrodowy) nie występuje w stanie naturalnym w naszej strefie klimatycznej. Część gatunków podlega całkowitej lub częściowej ochronie prawnej i ich zbiór ze środowiska naturalnego jest niemożliwy lub ograniczony. Zasoby środowiska naturalnego nie są obecnie w stanie zaspokoić zapotrzebowania ze strony przemysłu, zwłaszcza że w niektórych siedliskach występują różnego rodzaju zanieczyszczenia. Nie bez znaczenia jest też malejąca liczba ludzi zainteresowanych profesjonalnym zbiorem ziół. Przemysł spożywczy, kosmetyczny, a szczególnie farmaceutyczny oczekuje stałego dopływu jednolitego, wolnego od zanieczyszczeń surowca, o wysokiej zawartości substancji czynnych. Taki surowiec można uzyskać tylko z upraw polowych, prowadzonych zgodnie z zasadami Dobrej Praktyki Rolniczej.
Ideą przewodnią niniejszej książki jest zaprezentowanie aktualnej wiedzy na temat agrotechniki i przygotowania surowców zielarskich do sprzedaży. Z powodu znacząco odmiennych zasad prowadzenia upraw drzew i krzewów skoncentrowano się tutaj wyłącznie na roślinach zielnych. Ze względu na dużą liczebność gatunków o bardzo zróżnicowanych wymaganiach siedliskowych i uprawowych przyjęto w ich opisie formułę „od ogółu do szczegółu” polegającą na przedstawieniu w pierwszej kolejności ogólnych warunków i zasad uprawy roślin zielarskich opisano ogólne warunki i zasady uprawy roślin zielarskich, a następnie podano wspólne elementy agrotechniki poszczególnych grup użytkowych. Jako kryterium tego podziału przyjęto rodzaj surowca zielarskiego tj. ziele, organy generatywne oraz organy podziemne. W dalszej kolejności w każdej grupie surowcowej szczegółowo opisano agrotechnikę i zastosowania wybranych roślin zielarskich. Dodatkowo w rozdziale dotyczącym roślin alternatywnych uwzględniono gatunki, które tradycyjnie uznawane są za rośliny rolnicze, ale ze względu na obecność w surowcu substancji czynnych wykorzystywane są także w zielarstwie.
ID produktu: | 1272302537 |
Nazwa: | Książka Uprawa Roślin Zielarskich , wydawnictwo UTP A |
Producent: | Inny producent |
Kod producenta: | ksiazkaUprawaRoslinZiel |
Pojemność g/ml: | 1000 g |
Waga [g]: | 1 |
ocen
Podziel się na Facebooku
Właśnie zrecenzowałem Książka Uprawa Roślin Zielarskich , wydawnictwo UTP A
Zielarstwo to dział gospodarki zajmujący się pozyskiwaniem surowców zielarskich ze stanu naturalnego i z upraw polowych, a także ich suszeniem i przechowywaniem. Obecnie w Europie, w tym także w ...