Książka Uprawa Roślin Zielarskich , wydawnictwo UTP A

Każdy sprzedawca w empik.com jest przedsiębiorcą. Wszystkie obowiązki związane z umową sprzedaży ciążą na sprzedawcy.

Potrzebujesz pomocy w zamówieniu?

Zadzwoń

Produkt niedostępny

Dodaj do listy

Dodaj ten produkt do jednej z utworzonych przez Ciebie list i zachowaj go na później.

Zielarstwo to dział gospodarki zajmujący się pozyskiwaniem surowców zielarskich ze stanu naturalnego i z upraw polowych, a także ich suszeniem i przechowywaniem. Obecnie w Europie, w tym także w naszym kraju, podstawowym źródłem zaopatrzenia w surowce zielarskie są uprawy polowe. W Polsce konieczność uprawy polowej ziół wynika przede wszystkim z faktu, że wiele gatunków (np. szałwia lekarska, tymianek pospolity, majeranek ogrodowy) nie występuje w stanie naturalnym w naszej strefie klimatycznej. Część gatunków podlega całkowitej lub częściowej ochronie prawnej i ich zbiór ze środowiska naturalnego jest niemożliwy lub ograniczony. Zasoby środowiska naturalnego nie są obecnie w stanie zaspokoić zapotrzebowania ze strony przemysłu, zwłaszcza że w niektórych siedliskach występują różnego rodzaju zanieczyszczenia. Nie bez znaczenia jest też malejąca liczba ludzi zainteresowanych profesjonalnym zbiorem ziół. Przemysł spożywczy, kosmetyczny, a szczególnie farmaceutyczny oczekuje stałego dopływu jednolitego, wolnego od zanieczyszczeń surowca, o wysokiej zawartości substancji czynnych. Taki surowiec można  uzyskać tylko z upraw polowych, prowadzonych zgodnie z zasadami Dobrej Praktyki Rolniczej.

Ideą przewodnią niniejszej książki jest zaprezentowanie aktualnej wiedzy na temat agrotechniki i przygotowania surowców zielarskich do sprzedaży. Z powodu znacząco odmiennych zasad prowadzenia upraw drzew i krzewów skoncentrowano się tutaj wyłącznie na roślinach zielnych. Ze względu na dużą liczebność gatunków o bardzo zróżnicowanych wymaganiach siedliskowych i uprawowych przyjęto w ich opisie formułę „od ogółu do szczegółu” polegającą na przedstawieniu w pierwszej kolejności ogólnych warunków i zasad uprawy roślin zielarskich opisano ogólne warunki i zasady uprawy roślin zielarskich, a następnie podano wspólne elementy agrotechniki poszczególnych grup użytkowych. Jako kryterium tego podziału przyjęto rodzaj surowca zielarskiego tj. ziele, organy generatywne oraz organy podziemne. W dalszej kolejności w każdej grupie surowcowej szczegółowo opisano agrotechnikę i zastosowania wybranych roślin zielarskich. Dodatkowo w rozdziale dotyczącym roślin alternatywnych uwzględniono gatunki, które tradycyjnie uznawane są za rośliny rolnicze, ale ze względu na obecność w surowcu substancji czynnych wykorzystywane są także w zielarstwie.

ID produktu: 1272302537
Nazwa: Książka Uprawa Roślin Zielarskich , wydawnictwo UTP A
Producent: Inny producent
Kod producenta: ksiazkaUprawaRoslinZiel
Pojemność g/ml: 1000 g
Waga [g]: 1
Brak
ocen
5
0
4
0
3
0
2
0
1
0
Oceń:
Dodając recenzję produktu, akceptujesz nasz Regulamin.

Podobne do ostatnio oglądanego