#40 Mleko z mlekomatu Nie, dziękuję Wolę UcHaTe Niepasteryzowane vs. pasteryzowane - Pod mikroskopem - podcast (audiobook mp3)

Słuchaj w abonamencie

Go Max zyskujesz:
 

  • Słuchasz i czytasz bez limitu
  • Wybierasz spośród ponad 140 tys. audiobooków, ebooków i komiksów dostępnych w aplikacji
  • Korzystasz jednocześnie na 2 urządzeniach np. smartfon i tablet lub czytnik ebooków
  • Możesz zrezygnować w dowolnym momencie

W Go Standard zyskujesz:

  • czytasz lub słuchasz 3 dowolne pozycje z katalogu e-booków lub audiobooków na 30 dni
  • wybierasz spośród wszystkich tytułów z naszego katalogu, ponad 140 tys. audiobooków, ebooków i komiksów dostępnych w aplikacji
  • podcasty i treści relaksacyjne (ASMR) słuchasz bez limitu

W Go Single zyskujesz:

  • czytasz lub słuchasz 1 dowolną pozycję z katalogu e-booków lub audiobooków na 30 dni
  • wybierasz spośród wszystkich tytułów z naszego katalogu, ponad 140 tys. audiobooków, ebooków i komiksów dostępnych w aplikacji
  • podcasty i treści relaksacyjne (ASMR) słuchasz bez limitu
Aktywujesz swoją kartę na wybraną liczbę tytułów Empik Go. Szczegółowe informacje na temat liczby tytułów znajdziesz w mailu z potwierdzeniem zakupu karty lub na materiałach dostępnych po zakupie w salonie Empik. Informacja o liczbie tytułów będzie również dostępna po aktywacji w Twojej bibliotece w aplikacji Empik Go.
Czytaj i słuchaj przez 30 dni jeden z wybranej bazy tytułów Empik Go

Z ofertą Empik Go Abonament biblioteczny zyskujesz:

  • dostęp do ponad 6000 audiobooków i 19000 podcastów
  • dostęp do ponad 31000 ebooków

Wykorzystując kod otrzymany od biblioteki, możesz korzystać z Empik Go na maksymalnie 2 urządzeniach, w następującej konfiguracji:

  • 1 czytnik oraz 1 urządzenie mobilne (telefon, tablet).

Z ofertą Empik Go Abonament biblioteczny zyskujesz:

  • dostęp do ponad 6000 audiobooków i 19000 podcastów
  • dostęp do ponad 31000 ebooków

Wykorzystując kod otrzymany od biblioteki, możesz korzystać z Empik Go na maksymalnie 2 urządzeniach, w następującej konfiguracji:

  • 1 czytnik oraz 1 urządzenie mobilne (telefon, tablet).

Z ofertą Empik Go Abonament biblioteczny zyskujesz:

  • dostęp do ponad 6000 audiobooków i 19000 podcastów
  • dostęp do ponad 31000 ebooków

Wykorzystując kod otrzymany od biblioteki, możesz korzystać z Empik Go na maksymalnie 2 urządzeniach, w następującej konfiguracji:

  • 1 czytnik oraz 1 urządzenie mobilne (telefon, tablet).

W Go Plus zyskujesz:
 

  • czytasz lub słuchasz 10 dowolnych pozycji z katalogu e-booków lub audiobooków na 30 dni
  • wybierasz spośród wszystkich tytułów z naszego katalogu, ponad 100 tys. audiobooków, ebooków i komiksów dostępnych w aplikacji
  • podcasty i treści relaksacyjne (ASMR) słuchasz bez limitu

W Go Mikro zyskujesz: 

  • czytasz lub słuchasz 1 dowolnego ebooka lub audiobooka w miesiącu 
  • wybierasz spośród wszystkich tytułów z naszego katalogu, ponad 100 tys. audiobooków, ebooków i komiksów dostępnych w aplikacji 
  • podcasty i ASMR słuchasz bez limitu 

W Go Mini zyskujesz:
 

  • czytasz lub słuchasz 2 dowolne pozycje z katalogu ebooków lub audiobooków w ciągu 30 dni
  • wybierasz spośród wszystkich tytułów z naszego katalogu, ponad 100 tys. audiobooków, ebooków i komiksów dostępnych w aplikacji
  • podcasty i treści relaksacyjne (ASMR) słuchasz bez limitu
Z tytułów dostępnych w abonamencie możesz korzystać tylko w aplikacji Empik Go
Produkt nie jest obecnie dostępny w żadnym abonamencie

Każdy sprzedawca w empik.com jest przedsiębiorcą. Wszystkie obowiązki związane z umową sprzedaży ciążą na sprzedawcy.

Mam na imię Patryk, jestem diagnostą laboratoryjnym, absolwentem Akademii Medycznej we Wrocławiu na kierunku analityka medyczna, którą ukończyłem z wyróżnieniem. Obecnie od ponad 10 lat pracuję w zakładzie patomorfologii i cytologii klinicznej.
Od 2015 roku prowadzę i ciągle rozwijam kanał edukacyjny „Pod Mikroskopem”, na którym poruszam najciekawsze zagadnienia związane z medycyną, diagnostyką laboratoryjną, dietą i żywieniem człowieka, zawsze w oparciu o najnowszą, aktualną wiedzę Evidence Based Medicine. Każdy omawiany temat to duża dawka łatwo przystępnej wiedzy, przekazana w maksymalnie skompresowanej formie, bez zbędnych treści, co pozwala zaoszczędzić czas i jednocześnie wynieść jak najwięcej cennych informacji.
Tutaj każdy znajdzie coś dla siebie – zarówno osoba, która nie jest w żaden sposób związana z medycyną, ale interesuje się zagadnieniami związanymi z tym działem nauki, jak również osoby posiadające fachową wiedzę, którą zamierzają usystematyzować.
To, co wyróżnia mój kanał, to szczegółowa i dogłębna analiza wszystkich zagadnień, w oparciu o nauki biologiczne i medyczne, dokonana w niebanalny i ciekawy sposób, w nawiązaniu do fizjologii i patofizjologii człowieka, niepozostawiająca żadnych wątpliwości co do przekazywanych treści i zaspokajająca nawet najbardziej wymagającego słuchacza.

W tym odcinku:

Mleko jest źródłem pełnowartościowego białka, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K) oraz w wodzie (B1, B2), a także składników mineralnych (wapń). Niestety zawiera także laktozę, która jako cukier zaliczany do FODMAPS, często powoduje objawy nietolerancji (biegunka, wzdęcia, ból brzucha). Obecnie jednak można zakupić mleko bez laktozy (lactose-free).

Mleko niepasteryzowane może zawierać bakterie:
- Listeria monocytogenes,
- Escherichia coli,
- Mycobacterium paratuberculosis,
- Salmonella spp.
- Enterococcus faecalis.

Chociaż ryzyko zatrucia pokarmowego w przypadku zdrowej osoby dorosłej jest relatywnie małe, to jednak uważać powinny przede wszystkim kobiety w ciąży, osoby starsze oraz przyjmujące leki immunosupresyjne, na przykład po przeszczepieniu narządów, a także z chorobami przewodu pokarmowego (colitis ulcerosa, choroba Crohna). Listeria monocytogenes, Salomnella spp. oraz Mycobacterium spp. mogą wywoływać uogólnione zakażenia, które nie ograniczają się tylko do przewodu pokarmowego.

Pasteryzacja czy proces UHT może niekiedy zmniejszać zawartość niektórych witamin termolabilnych oraz powodować straty w zawartości niektórych aminokwasów (pod wpływem wysokiej temperatury z L-alfa-aminokwasów tworzą się cykliczne pochodne diketopiperazyny), to jednak jest to niewielka cena za uzyskanie produktu bezpiecznego dla zdrowia, pozbawionego niekorzystnej flory bakteryjnej. Pasteryzacja ma też inne zalety: denaturacja białek i zniszczenie ich struktury 3- i 4-rzędowej czyni je łatwiej strawnymi - dotyczy to także kazeiny. Pasteryzacja i proces UHT nie zmniejszają zawartości wapnia i innych składników mineralnych w mleku. Wbrew powszechnej opinii, pasteryzacja i proces UHT nie "niszczą" wapnia zawartego w mleku, a jedynie mogą sprzyjać powstawaniu bardziej lub mniej wchłanialnych związków wapnia, takich jak na przykład węglan wapnia czy (para)kazeinian wapnia.

Bakterią, która może być oporna na pasteryzację niskotemperaturową oraz jest stwierdzana w wielu próbkach śmietany i produktów mlecznych (także w postaci niezdolnych do zakażenia cząstek DNA, fragmentów komórek itp.), jest M. paratuberculosis. Obecnie uważa się, że może mieć ona związek z występowaniem zespołu jelita drażliwego (IBS-D, PI-IBS) czy choroby Crohna, jako jeden z czynników środowiskowych, jednak jej rola w tych chorobach nie została jednoznacznie dowiedziona. Wiadomo jedynie, że była wielokrotnie izolowana z przewodu pokarmowego osób z chorobami jelit oraz że nie stanowi prawidłowej mikrobioty jelitowej człowieka. Prawdopodobnie w wielu przypadkach występuje tam przejściowo jako organizm komensalny, który w pewnych warunkach może stać się chorobotwórczy. Dotyczy to zresztą także innych bakterii (C. difficile) czy grzybów (Candida spp.).

Piśmiennictwo:
1)  Lucey John.: "Raw Milk Consumption: Risks and Benefits". Nutrition and Food Science. 2015, 50 (4): 189–93
2) Claeys Wendy L.; Sabine Cardoen; Georges Daube; Jan De Block; Koen Dewettinck; Katelijne Dierick; Lieven De Zutter; André Huyghebaert; Hein Imberechts; Pierre Thiange; Yvan Vandenplas; Lieve Herman. "Raw or heated cow milk consumption: Review of risks and benefits". Food Control. 2013, 31 (1): 251–62.
3) Ryan KJ; Ray CG, eds. (2004). Sherris Medical Microbiology (4th ed.). McGraw Hil.
4) Botsaris  G.,  Slana  I.,  Liapi  M.,  Dodd  C.,  Economides  C.,  Rees  C.,  Pavlik  I.  :  Rapid  detection  methods  for  viable  Mycobacterium  avium  subsp.  paratuberculosis  in  milk  and  cheese.  Int.  J.  Food  Microbiol., 2010, 141, S87-S90.
5) Chiodini  R.,  Rossiter  C.:  Paratuberculosis:  a  potential  zoonosis  ?  Vet.  Clin.  North.  Am.  1996,  12, 457-467.
ID produktu: 1279897487
Tytuł: #40 Mleko z mlekomatu Nie, dziękuję Wolę UcHaTe Niepasteryzowane vs. pasteryzowane - Pod mikroskopem - podcast
Seria: Pod mikroskopem
Autor: Pod mikroskopem
Tłumacz: polski
Lektor: Pod mikroskopem
Wydawnictwo: Pod mikroskopem
Język wydania: polski
Język oryginału: polski
Data premiery: 2021-08-23
Rok wydania: 2021
Format: MP3
średnia 5
5
1
4
0
3
0
2
0
1
0
Oceń:
Dodając recenzję produktu, akceptujesz nasz Regulamin.

Zobacz także

Klienci, których interesował ten produkt, oglądali też

Podobne do ostatnio oglądanego